Ob libijski obali v minulih dneh umrlo več kot 200 migrantov

0

V brodolomu ladje ob libijski obali je v nedeljo verjetno utonilo 63 migrantov, 41 pa so jih uspeli rešiti, so sporočile libijske oblasti. Skupaj so po navedbah Mednarodne organizacije za migracije (IOM) v zadnjih dneh ob libijski obali umrli 204 ljudje, s čimer je število žrtev pri prečkanju Sredozemskega morja od začetka leta preseglo 1000.

Na ladji, ki je v bližini prestolnice Tripoli potonila v nedeljo, so bili 104 migranti. Od teh so jih 41 rešili, za 63 ljudi pa domnevajo, da so mrtvi, je povedal predstavnik libijske obalne straže Tavfik al Sakir. Reševalci sicer niso našli trupel.

Ladja z več kot sto migranti se je ob libijski obali prevrnila tudi v petek, pri čemer so jih 16 rešili, 103 migranti, med njimi trije otroci, so umrli, so sporočili z IOM.

Skupaj so tako od petka do nedelje v Sredozemskem morju ob obali Libije umrli 204 migranti, od začetka leta pa več kot 1000.

V soboto in nedeljo so libijske oblasti ob svojih obalah uspešno rešile ladji, na katerih je bilo 115 in 105 migrantov iz Afrike, je sporočila libijska mornarica. Kot so sporočili z IOM je bilo v treh dneh rešenih več kot 1000 migrantov, v celem letu pa okoli 10.000.

“Število žrtev ob libijski obali alarmantno narašča,” je povedal vodja misije IOM v Libiji Othman Belbeisi. “Tihotapci izkoriščajo brezup migrantov, da odidejo, preden bo Evropa dodatno zaostrila prečkanje Sredozemskega morja,” je poudaril.

“Migranti, ki jih obalna straža vrne, ne smejo biti takoj pridržani. Močno nas skrbi, da bodo centri za pridržanje zaradi zadnjega pritoka migrantov znova prenapolnjeni in da se bodo pogoji bivanja poslabšali,” je povedal glede rešenih migrantov, ki jih pripeljejo nazaj v Libijo.

Libija je v minulih letih postala ena večjih tranzitnih držav, prek katere poskušajo pribežniki s prečkanjem Sredozemskega morja doseči Evropo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen