Trump in Kim na zgodovinskem vrhu v Singapurju dosegla dogovor in velik napredek

6

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong-un sta se danes v Singapurju sešla na zgodovinskem vrhu. “Srečanje je bilo boljše, kot bi kdorkoli lahko pričakoval. Vrhunsko,” je po delovnem kosilu sporočil Trump. Dodal je, da sta s Kimom dosegla dogovor, dokument pa bosta podpisala v kratkem, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po besedah ameriškega predsednika sta na vrhu dosegla “velik napredek”, pogovore na singapurskem otoku Sentosa pa je Trump označil za “resnično zelo pozitivne”. Vsebine pogovorov in dogovora še ni razkril.

Voditelja sta se skoraj 40 minut pogovarjala na štiri oči, kasneje so se pogovorom pridružili še svetovalci in pogajalci.

Trump je že pred srečanjem s Kimom za zaprtimi vrati dejal, da ima zelo dober občutek, da bosta imela zelo dober pogovor in izjemne odnose. Predsednik Severne Koreje pa je dejal, da pot do tega trenutka ni bila lahka. “Bile so ovire, vendar smo jih prestopili in smo tule,” je dejal Kim.

Bela hiša je pred srečanjem sporočila, da se pogajanja med državama premikajo naprej hitreje od pričakovanj, kar naj bi bil razlog za krajše bivanje Trumpa v Singapurju. Predsednik ZDA je sprva nameraval ostati še kakšen dan.

Z ameriške strani je najpomembnejša tema prvega vrha med predsednikoma ZDA in Severne Koreje jedrska razorožitev slednje, a ni pričakovati, da se bo to zgodilo kmalu. Trump je dejal, da gre za začetek procesa.

Rusija in Japonska sta pozdravili današnje srečanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, pri čemer je Tokio opozoril, da gre zgolj za prvi korak. Dogovor o popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka so pozdravili tudi v Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) in Združenih narodih.

“Gledali smo televizijo in spremljali komentarje obeh strani. Nismo pa videli dokumentov, saj mislim, da še niso bili objavljeni. Vendar je že samo dejstvo, da je srečanje potekalo, pozitivno,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Japonski premier Shinzo Abe je medtem poudaril, da je bila “Kimova namera za popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka na vrhu ZDA in Severne Koreje pisno potrjena”. “To podpiram kot prvi korak k celoviti rešitvi vprašanj glede Severne Koreje,” je poudaril.

Kim se je v dogovoru zavezal k jedrski razorožitvi, vendar pa dogovor ne omenja drugih vrst orožja, kot je raketni program. V preizkusih je Pjongjang rakete med drugim izstrelil čez Japonsko.

Dogovor govori tudi o vrnitvi japonskih vojnih zapornikov v domovino, pri čemer ne omenja tistih Japoncev, ki so jih severnokorejske oblasti ugrabile. Trump je sicer dejal, da sta s Kimom govorila tudi o ugrabitvah. Abe je povedal, da to “zelo ceni”.

Tudi generalni direktor IAEA Yukiya Amano je pozdravil dogovor o popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka. “IAEA je pripravljena izvesti preverjanje v Severni Koreji, če bodo to zahtevale vpletene države,” je povedal.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je prav tako pozdravil dogovor in menil, da gre za “pomemben mejnik” k denuklearizaciji Korejskega polotoka. Vse vpletene je tudi pozval, naj izkoristijo trenutno priložnost in ponudil pomoč ZN pri zaustavitvi severnokorejskega programa za jedrsko orožje.

Št. komentarjev: 6
 1. linke pravi

  kot je nekdo napisal že na enem komentarju! ko rtv žitniki obmolknejo.

  1. Jaka pravi

   Res je. Trump je vsem lepo zavezal gobce.

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Amer in njihov gospodarji take papirčeke podpisujejo s figo v žepu.
  papirvseprenesedoklerseneznajdevpečipres
  boditevcvetju

 3. Tina pravi

  Podcenjevati Trumpa (pa tudi Kima) je velika napaka.

 4. nace pravi

  Trump je res presenetil. Še vedno menim, da je veliki primitivec, a da je izbezal Kima iz one usrane luknje, da je sedel za pogajalsko mizo, pa je tudi svojevrsten dosežek.

 5. haapy yack pravi

  hoj
  Čisti nateg. Od kje pa naj bi korejc dobil plutonij.
  Japoner ga imajo za izvoz. Japoner lahko izdelajo 6000 jedrskih konic.
  nukespres
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen