Območje Črnomlja in Novega mesta prizadela močna toča

0

Območje Črnomlja in Novega mesta je okoli 16.15 zajel nevihtni pas z močno točo. Kot so za STA povedali v črnomaljski civilni zaščiti, je v pasu od Dragatuša prek Kanižarice do Črnomlja proti Petrovi vasi toča poškodovala in razkrila številne strehe. Padala je toča v velikosti jajca, ki je poškodovala tudi polja, sadovnjake in avtomobile.

Po podatkih Urada za meteorologijo in hidrologijo Agencije RS za okolje (Arso) se je okoli 16. ure v okolici Črnomlja razvila prva močnejša nevihtna celica, ki je nadaljevala svojo pot proti Novemu mestu. Kasneje so močnejše nevihte s točo in nalivi nastale tudi na širšem območju Kozjanskega, Celja in Posavja. Nevihte so nastale tudi na Primorskem in Notranjskem. Ozračje nad jugovzhodno Slovenijo se je po prehodu te celice prehodno umirilo, močnejše nevihte pa so še vedno predvsem vzhodno od Celja. Meteorologi v prihodnjih urah pričakujejo neurja še predvsem v severovzhodni Sloveniji. V drugem delu noči bo nevihtna aktivnost postopno slabela.

Po podatkih Centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje je poškodovanih več kot 400 objektov. Med drugim je podjetje Akrapovič ustavilo proizvodnjo v svoji črnomaljski enoti, saj je toča popolnoma uničila streho. Po ocenah županje Črnomlja Mojce Čemas Stjepanovič in gasilcev je poškodovanih še veliko več objektov. Toča je poškodovala tudi vozila, ki so bila na odprtem. Gasilcem Gasilske zveze Črnomelj so odšla na pomoč tudi društva Gasilske zveze Metlika.

Občina Črnomelj je v spletnem sporočilu za občane navedla, da je škodo trenutno težko oceniti. Toča je poškodovala številne hiše in razkrila strehe. Vsi črnomaljski in metliški gasilci so se nemudoma odzvali in so na delu. Jim je pa zmanjkalo folije za prekrivanje streh, zato so jim na pomoč priskočili še gasilci iz Novega mesta, Metlike in Semiča. Pregledati so že uspeli objekte zdravstvenega doma, vrtca Čardak, Osnovne šole Mirana Jarca in objekt Doma starejših občanov. Štab črnomaljske civilne zaščite je že aktiviral tudi občinski načrt za odpravo posledic toče.

Iz družbe Akrapovič so sporočili, da je močno neurje povzročilo škodo na dveh njihovih objektih v Črnomlju. Po do zdaj zbranih podatkih zaposleni v neurju niso bili poškodovani. Toča je prebila svetlobnike na strehi proizvodne hale in skladišča, zato je v objekt začela uhajati voda. Tako so se iz varnostnih razlogov odločili začasno zaustaviti proizvodnjo. Poškodovana so tudi številna vozila. V podjetju bodo proizvodnjo ponovno zagnali takoj, ko bodo poškodbe na objektu odpravili in delovne stroje ustrezno preverili, so še sporočili.

Arso je za severovzhodno in jugovzhodno regijo izdala najvišjo, rdečo stopnjo vremenske ogroženosti. Tudi drugje po državi so možne močnejše nevihte. Danes pozno zvečer in v noči na soboto pričakujejo v večjem delu države neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, možen je tudi pojav toče.

Kot so objavili na omrežju Twitter, je skupek nevihtnih celic nastal na severu Hrvaške in se je premaknil nad Slovenijo. Proženje neviht je zelo intenzivno, zato je po navedbah Arsa težko slediti razvoju in nastajanju nevihtnih celic.

Na Arsu so že zjutraj opozorili, da popoldne, zvečer in v noči na soboto pričakujejo v večjem delu države neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, možen je tudi pojav toče. Nekoliko manj izpostavljen bo severozahodni del države.

Ob močnejših nevihtah bodo hitro narasli manjši vodotoki in hudourniki. Ponekod lahko pride do razlivanj. Pojav je možen v večjem delu države, zlasti pa v vzhodni in severovzhodni Sloveniji.

Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 16, ob morju okoli 18 stopinj Celzija. V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno, popoldne bodo nastale plohe ali nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28 stopinj.

V nedeljo zjutraj bo po nekaterih nižinah kratkotrajna megla, čez dan in v ponedeljek bo sončno in poletno toplo. Kakšna nevihta lahko nastane nad hribovitimi kraji. Zapihal bo jugozahodni veter. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen