Juncker v povezavi s centri za migrante zunaj EU svari pred neokolonializmom

0

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v Bruslju v povezavi s predlogom za vzpostavitev centrov za izkrcanje migrantov zunaj EU posvaril pred neokolonializmom. “V Bruslju ne moremo odločati za severnoafriške države,” je dejal.

“Če je sporočilo to, da bodo Afričani storili, kar želimo, da storijo, bo šlo narobe,” je izpostavil Juncker in opozoril pred dajanjem vtisa, da gre za neokolonializem.

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je opozorila, da se je treba pogovarjati z državami Severne Afrike, ne o teh državah.

Voditelji članic EU danes v Bruslju razpravljajo o predlogu vzpostavitve centrov za izkrcanje in obravnavo migrantov zunaj EU, s katerimi bi odpravili glavno vabo za migrante in uničili poslovni model tihotapcev migrantov.

EU naj bi te centre vzpostavila v sodelovanju z Visokim komisariatom Združenih narodov za begunce (UNHCR) in Mednarodno organizacijo za migracije (IOM), ki pa sta na predvečer vrha pozvala, da je treba ljudi, rešene v mednarodnih vodah, hitro prepeljati “na varno v EU in potencialno tudi kam drugam”. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen