Hvala dr. Milan Zver in ekipa: konferenčno dvorano v Evropskem parlamentu poimenovali po Jožetu Pučniku!

9

Evropski parlament je v ponedeljek odločil, da eno od konferenčnih dvoran na svojem sedežu v Bruslju poimenuje po enem od očetov slovenske države Jožetu Pučniku. Na ta način je Pučnik dobil prostor med velikani evropske zgodovine, kot so Konrad Adenauer, Winston Churchill in Robert Schuman, so sporočili iz skupine Evropske ljudske stranke.

Pobudo za poimenovanje dvorane po Pučniku je pred petimi leti dal evropski poslanec Milan Zver (SDS/EPP), ki je dejal, da odločitev Evropskega parlamenta pomeni tudi posebno čast za Slovenijo. Dodal je, da “pot od ideje do realizacije ni bila lahka, smo pa lahko ponosni, da je Pučnik dobil mesto med velikani sodobne evropske zgodovine, katerih imena prav tako krasijo nekatere prostore Evropskega parlamenta.” “Ponosen sem, da smo Pučnikov dom končno razširili tudi v Evropsko unijo,” je še poudaril Zver.

Predsednik SDS Janez Janša pa je prek Twitterja sporočil: “Po tem, ko smo mu v Sloveniji posvetili največje letališče, številne trge in ulice, je končno dobil svoj prostor tudi v Evropi. V tisti Evropi, v kateri je iskal srečo in svobodo tudi takrat, ko je bil izgnan iz domovine. Hvala in sodelavcem za neumoren večletni trud.”

Vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfred Weber je izpostavil, da Jože Pučnik ni bil le gonilna sila slovenske neodvisnosti ampak tudi velik Evropejec. “Njegova zapuščina je bila vse prepogosto spregledana. Ime tega evropskega velikana bo zdaj za vedno zapisano v evropsko zgodovino,” je še dejal.

V sobi z imenom slovenskega državnika se predsedstvo Evropskega parlamenta srečuje na pripravljalnih sestankih, v njej potekajo redni sestanki treh nacionalnih delegacij in zasedajo člani Evropske ljudske stranke iz šestih parlamentarnih odborov.

Slavnostna inavguracija bo v Evropskem parlamentu predvidoma konec junija. (sta/ured)

Št. komentarjev: 9
 1. andrej pravi

  Pučnik si je to nedvomno zaslužil! Bravo dr. Milan Zver!

 2. mirror pravi

  Kar naša levica prodaja doma za suho zlato, v tujini ni nič vredno. Npr. pri nas visoki cenjeni kandidati Danilo, Alenka, Nina in Goran so vsi izpadli kot neprimerni.

  1. Re gornjemu pravi

   In kakšno zvezo ima to z vsebino članka?

   1. Milč pravi

    A ti je nerodno, ker podpiraš zgoraj omemnjene’

 3. čarli pravi

  V EU vedno bolj prepoznavajo, kateri so in so bili veliki slovenski demokrati. Po Kučanu zagotovo v evropskem parlamentu ne bo nič poimenovano.

 4. raft pravi

  Re Gornjemu pravi Pred 9 mins
  In kakšno zvezo ima to z vsebino članka?
  ———————–
  A, da ne najdete povezave? Pa menda ja ne hodite od doma brez spremstva.

 5. bruh pravi

  slovenski levićar je izredno nestrpno bitje, je grozno enoumno vzgojen in divje sovražen so vseh drugače mislečih…to je to….in vsa njegova volilna moč in mafijska oblast temelji na klanju komunistične partije, ter posledičnem uvažanju zvestih smrdečih rdečih jugićev….ajd…to je …vse ostalo je sprenevedanje……

 6. mirror pravi

  Slovenski levičar je strpno bitje, je zelo dovzeten do drugih mnenj in drugačnosti, do LGBT, Romov, migrantov in vseh priseljencev razen do avtohtonih Slovencev. Pri domačih Slovencih pa se njegova strpnost konča in se obrne v divje sovraštvo. To je naša sedanja domovina.

 7. žonta pravi

  Dr. Zver je daleč najbolj koristen evropski poslanec iz Slovenije v vsej zgodovini EP!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen