Ustavno sodišče tudi pritožb Združene desnice ni sprejelo v obravnavo, Kangler & Primc tako na volitve samo v 6 volilnih enotah

8

Ustavno sodišče pritožb kandidatov Združene desnice v kranjski in novomeški volilni enoti na odločitev volilnih komisij in vrhovnega sodišča o zavrnitvi njihovih kandidatur ni sprejelo v obravnavo, so sporočili z ustavnega sodišča.

Volilne komisije so namreč ob pregledu kandidatnih list za volitve v DZ ugotovile, da nekatere ne upoštevajo spolne kvote. Tako so med drugim v Novem mestu in Kranju zaradi premalo žensk na listi zavrnili listo koalicije Kangler & Primc – Združena desnica. V Celju pa so zaradi premalo moških zavrnili listo Združene levice – Demokratične stranke dela in Sloge. Vsi zavrnjeni so se obrnili na vrhovno sodišče, ki pa njihovim pritožbam ni ugodilo.

Tako so se prav vsi obrnili še na ustavno sodišče. Minuli teden je senat ustavnega sodišča že odločil, da pritožbe stranke ZL-DSD zaradi zavrnitve kandidatne liste v celjski volilni enoti ne bo sprejel v obravnavo. Kot so pojasnili, pritožbe niso sprejeli v obravnavo, ker niso izpolnjeni pogoji iz drugega odstavka 55.b člena zakona o ustavnem sodišču, ki določa, da se pritožba sprejme v obravnavo, če gre za kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki je imela hujše posledice za pritožnika, ali če gre za pomembno ustavnopravno vprašanje, ki presega pomen konkretne zadeve.

V sklepu sodišča so tudi zapisali, da je zakonska določba jasna in določa, da noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi. Zavrnili so tudi navedbe, da je šlo le za formalno pomanjkljivost.

“Zakonodajalec pri tem ni predvidel posebnih sankcij za neupoštevanje tega pravila, zato velja, da kandidatna lista, ki ga ne spoštuje, ni določena v skladu z zakonom. Tako listo mora volilna komisija zavrniti,” so zapisali. Zavrnili so tudi navedbe, da je šlo le za formalno pomanjkljivost in da bi lahko volilna komisija zgolj pozvala k njihovi odpravi.

Enako so ustavni sodniki menili tudi tokrat. Glede navedb, da je šlo zgolj za formalno pomanjkljivost, so zapisali, da bi šlo za to takrat, ko ne bi bilo treba izvesti novih volilnih opravil v kandidacijskem postopku. Če kandidatna lista ni oblikovana v skladu z zakonskimi določbami, ki določajo najmanjši delež obeh spolov na listi, pa “ne gre za formalno, temveč za vsebinsko pomanjkljivost, ker bi bilo treba za njeno odpravo ponoviti celoten kandidacijski postopek”.

“Zato volilna komisija ni dolžna pozivati k odpravi take pomanjkljivosti,” so zapisali. Glede navedb, da bi lahko volilna komisija sama izločila preveč moških kandidatov, pa so navedli, da volilna komisija ne sme sama brez izrecne zakonske podlage posegati v kandidatno listo.

Takšno odločitev so ustavni sodniki sprejeli s sedmimi glasovi za in dvema proti. Proti sta glasovala Marko Šorli in Klemen Jaklič, ki je napisal tudi odklonilno ločeno mnenje. Sodnici Jadranka Sovdat in Špelca Mežnar pa sta spisali pritrdilni ločeni mnenji.

Je pa ustavno sodišče v odločbi opozorilo zakonodajalca, da mora posebej urediti roke, v katerih je dopustno vložiti ustavno pritožbo zoper odločitve o zavrnitvi kandidatur, če dopušča pritožbo na pristojno sodišče še pred volilnim dnem.

V Združeni desnici so bili sicer prepričani, da so spolnim kvotam zadostili, saj so nekatere njihove kandidatke kandidirale v po dveh volilnih okrajih.

Ker je lista Združene desnice v Novem mestu zavrnjena, na volitvah ne bo mogel kandidirati predsednik stranke Glas za otroke in družine, ki je del koalicije, Aleš Primc, zaradi zavrnitve liste kandidatov v Kranju pa na volitvah ne bo mogla nastopiti tudi podpredsednica omenjene stranke Metka Zevnik.

V praksi to pomeni, da sedaj Združena desnica ne more več niti teoretično doseči parlamentarnega praga, zelo verjetno pa je, da sedaj ne bo dosegla niti 1% podpore.

Predstavnik koalicije Združena desnica Aleš Primc je izrazil razočaranje nad odločitvijo ustavnega sodišča, da pritožbi na odločitev vrhovnega sodišča o zavrnitvi njihovih kandidatur v novomeški in kranjski volilni enoti ne sprejme v obravnavo. Volivce v omenjenih dveh volilnih enotah je pozval, naj volijo SDS ali katero od drugih pomladnih strank. (sta/ured)

Št. komentarjev: 8
 1. gimpl Franca pravi

  Ta dva kekca sta gotofa 🙂

 2. dejstvo pravi

  Kangla sedaj še procenta ne bo dobil, spet bo moral bale basat… hahahahhaha

 3. Marjan pravi

  Bravo Primc, tako se govori! Podpret SDS, da se ne drobi glasov.

  1. Štajerc pravi

   To naj sedaj reče še Kangler!

 4. Kr En pravi

  He he he, kdor ni sprevidel tele taktike pa res ni vreden, da gre na volitve. Ko se bogeci pogruntal, da ne bodo prestopil parlamentarnega praga ampak le odvzeli nekaj glasov vrhovnemu mesiji, so morali odstopit. A ne moreš kar odstopit od boja, kot drzavljan K., pač pa to narediš na ta nečin, da še malo popljuvaš sistem in pošlješ nekaj svečkarjev pred sodišče. Ha ha ha, keri b….

 5. čičirika pravi

  Dve pavlihi, en propadli politik in en wannabe politik. Oba z lampom in z zelo omejeno IQ kapaciteto.

 6. bruh pravi

  ajd…..tako ali drugeč bodo ostali še naprej na oblasti enoumni, čredniški, ideološko divje nestrpni, sistemsko mafijski, kučanovi smrdeči rdeči pra sci in svi nje, ki bodo še naprej legalno kradli eu denar, mafijsko sodno preganjali moteče drugače misleče, udbaško nastavljali svoje smrdeče rdeče kadre v državne službe in dvije krulili proti zahodu, EUropi, zda, rkc, vendar istočasno hinavsko hlinili po njihovih dobrinah, denarju, svobodi itd. itd….ajd…slovenistanski kućanist ali partijsko uvožni in urbaniziran jugić je vedno enoumni, hinavskim, nestrpni rdeči pra sec ali svi nja…….ajd…to je to, vse ostalo je sprenevedanje…..

 7. bruh pravi

  vedno, spomnite se tega….vedno…ajd,….oni so taki….ajd..

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen