Predsednik ZDUS Janez Sušnik: Program SDS na področju pokojninske blagajne in pokojnin nas je pozitivno presenetil!

12

Pred volitvami SDS upokojencem obljublja uvedbo državnih pokojnin, prečiščenje pokojninske blagajne in 500 evrov božičnice za upokojence z nizkimi pokojninami, je po srečanju s predsednikom Zdusa Janezom Sušnikom povedala Romana Tomc. Sušnik je dejal, da ima SDS v primerjavi z DeSUS nekaj dodatnih predlogov, ki so jih pozitivno presenetili.

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je danes v družbi predsednice Odbora za delo, družino in socialne zadeve pri Strokovnem svetu SDS Romane Tomc in predsednika Kluba seniork in seniorjev SDS Branka Šumenjaka srečal z delegacijo Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS). V imenu ZDUS sta se srečanja udeležila predsednik Janez Sušnik ter podpredsednica Vera Pečnik.

Janez Sušnik je izpostavil, da si upokojenci zaslužijo, da je njihov glas slišan, ne glede na to, katere stranke bodo oblikovale prihodnjo vlado. Povedal je, da so na ZDUS pred kratkim pregledali zaveze iz trenutne koalicijske pogodbe, ki se dotikajo upokojencev, in ugotovili, da sta na žalost izmed 14 zavez uresničeni le dve. Izrazil je svoje strinjanje s programom SDS, ki se, po njegovih besedah, pravilno loteva problematike upokojencev in predlaga dobre, trajne rešitve. Zdi se mu zelo pomembno, da se pokojninski sistem prečisti, tako v finančnem kot birokratskem smislu, po njegovem mnenju pokojninsko blagajno namreč bremeni veliko neupravičenih izdatkov.

Janez Janša se je zahvalil ZDUS za iniciativo in zavzemanje za upokojence, ki danes predstavljajo eno ranljivejših skupin družbe. Poudaril je, da je SDS v preteklosti že dokazala, da pozna problematiko in ve, kje so rešitve. V času vlade SDS med letoma 2004 in 2008 so namreč pokojnine zrasle za kar 24 %, v letu 2012 pa je bila, prav tako v času vlade SDS, sprejeta pokojninska reforma. Ta je za nekaj časa sicer podaljšala vzdržnost pokojninskega sistema, a danes ta potrebuje bolj dolgoročne rešitve.

Predsednica odbora za delo, družino in socialne zadeve pri Strokovnem svetu SDS Romana Tomc je predstavila nekaj konkretnih ukrepov, tako kratkoročnih kot dolgoročnih, s katerimi bo stranka izboljšala položaj upokojencev. Izpostavila je uvedbo državne pokojnine, ki bo namenjena tistim, ki niso mogli vplačevati dovolj visokih prispevkov, da bi danes prejemali dostojno pokojnino. Ena od prioritet bo sprejem Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki že 10 let leži v predalu, napovedala pa je tudi uvedbo božičnice za upokojence z nizko pokojnino, ureditev zakonodaje, ki bo omogočala, da upokojenci ostanejo delovno aktivni in mnoge druge konkretne rešitve.

Predsednik ZDUS je po koncu sestanka dejal, da se strinja s programskimi točkami SDS in izrazil pričakovanje po dobrem sodelovanju tudi v prihodnje. Brez ustreznega dialoga med predstavniki upokojencev in politiko namreč ne bodo sprejete ustrezne rešitve, ki se dotikajo ljudi. Upokojenci pa si takšne rešitve zares zaslužijo.

V izjavi za medije je Romana Tomc poudarila, da smo v SDS dokazali, da se lahko ogromno doseže že v enem letu vladanja, lahko se pa v štirih letih sprejme samo bela knjiga. Kot primer je izpostavila pokojninsko reformo leta 2012, ki je zaustavila padanje pokojnin in stabilizirala pokojninsko blagajno.

Izrazila je veselje nad tem, da ZDUS podpira predloge SDS za dostojno življenje upokojencev. Napovedala je prečiščenje pokojninske blagajne, prepričana je, da se bodo našle rezerve za dvig pokojnin, višina pokojnin bo odvisna tudi od višine vplačanih prispevkov, kot ukrep kratkoročne narave uvajamo božičnico v višini 500 evrov za vse upokojence, ki težko živijo s svojo pokojnino.

»Mi strogo ločimo socialne izdatke in socialo od pokojnine. Za nas je pokojnina zasluženo plačilo za minulo delo. Nikakor ne enačimo pokojnine s socialo. Seveda pa moramo poskrbeti tudi za tiste, ki so v zelo težki situaciji,« je strnila Romana Tomc.

 

Št. komentarjev: 12
 1. Viktorh pravi

  Tudi v ZDUS so spregledali, da jih Karel in njegovi stari partijski kadri izigravajo.
  Zavedajo se, da jim – nam, lahko pomaga le SDS.

  1. raft pravi

   Pubec, verjemi SDS-u in bolje ti bo.

   1. Viktorh pravi

    Bom, bom.

 2. Pubec pravi

  Kako bodo presenečeni šele, če obljube ne bodo držali?Tudi tega se verjetno zavedajo.

  1. raft pravi

   Zakaj in kako? Zato, ker so pokvarjeni lakaji izrekli krivično sodbo v imenu države, taista pa jim je bila v suport. To lahko imenuješ tudi ZAROTA.

 3. Pubec pravi

  Uživaj raft v ” svoji sreči”,če jim verjameš? Le kako bodo vodili državo ki jo tožijo za 900
  000 evrov? Streljajo sami sebe v koleno?

 4. Pero pravi

  SDS ima 100x boljši program na področju pokojnin kot lopovski in lažnivi Korl! To sedaj spoznavajo tudi vse upokojenske organizacije!

 5. Pubec pravi

  Raft pa saj veš da bomo odškodnino plačali MI
  Torej?

 6. Pesjanar pravi

  Kaj je ta vsota proti vsotam katere gredo v miljarde in so plod tesnega sodelovanja vodje forumma 21 in levih kriminalcev z zamrznjenimi partijskimi knjižicami,seveda vi kateri imate od nakradenega morda korist morate tuliti v isti rog z zločinci nad državljani.

  1. Pubec pravi

   Pesjanar, očitno sodiš po sebi.Če je tebi kaj padlo od kod, meni ni.S politiko nimam nobene veze.Če tu in tam napišem kaj čez tvojega firerja, verjetno zato nisem ” levičar”.

 7. raft pravi

  Pubec pravi Pred 22 h

  Raft pa saj veš da bomo odškodnino plačali MI
  Torej?
  ——————————–
  Me ne moti. Za Janšo in z Janšo po potrebi še vse kaj drugega. Sicer pa ti je Pesjanar lepo in na kratko razložil.

 8. re gornjemu pravi

  Neverjeten primer “čredne zaslepljenosti”. Ker so to in to naredili oni bomo pa še mi. Bedno! “Za Janšo in z Janšo” bomo, če bo treba pasli travo, ubijali ali celo kradli?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen