“Meghanmanija”: Windsorski grad bo konec tedna gostil sanjsko kraljevo poroko

0

Milijoni v Britaniji in po svetu bodo v soboto spremljali poroko leta med britanskim princem Harryjem in ameriško igralko Meghan Markle. Kljub nekaj začetnim zapletom, saj Marklova ne ustreza tradicionalnim idealom kraljeve družine, so jo Britanci prav zaradi njene kalifornijske sproščenosti že sprejeli v svoje srce.

Bo druga ameriška ločenka, ki se bo poročila v britansko kraljevo družino in prva z afroameriškimi koreninami. Britanska družba se je od začetka 20. stoletja precej spremenila, kralj Edvard VIII. je moral leta 1936 namreč abdicirati, da se je lahko poročil z ameriško ločenko Wallis Simpson. Harryju se ne bo treba odpovedati ničemur, Marklova pa bo po mnenju številnih pomladila in modernizirala kraljevo družino.

Veliko je ugibanj o povabljenih na poroko, saj Kensingtonska palača ne bo objavila končnega seznama gostov. Gotovo je, da na poroki ne bo politikov ter najverjetneje tudi ne odtujenega polbrata in polsestre Marklove. Prav tako neveste do oltarja verjetno ne bo pospremil njen oče Thomas Markle. Sicer pa na poroki pričakujejo pisan nabor – od predstavnikov civilne družbe do filmskih mogotcev.

Ugiba se tudi, da bo nastopil Elton John, ki je bil tesen prijatelj pred več kot 20 leti preminule Harryjeve mame, princese Diane.

Prav gotovo pa ne bo poročnih daril. Ženin in nevesta sta namreč goste pozvala, naj namesto daril darujejo sredstva sedmim izbranim dobrodelnim ustanovam, ki se na primer ukvarjajo z brezdomci ali z otroki, okuženimi z virusom hiv. Podobno je bilo že na poroki princa Williama in Kate leta 2011, ko sta mladoporočenca za dobrodelne namene zbrala okoli milijon evrov.

Par bo poročil canterburyjski nadškof Justin Welby, in sicer v poznogotski kapeli svetega Jurija v Windsorju, ki je zadnje počivališče številnih britanskih monarhov, v njej pa so gostili tudi več veselih dogodkov. Med drugim je bil v njej krščen Harry, njegov oče Charles pa se je tam poročil s svojo drugo soprogo Camillo.

Kapela, v kateri bo prisotnih okoli 600 gostov, je obdana z debelimi zidovi in tako radovedneži ne bodo mogli videti sveže poročenega para. A se namerava 33-letni princ s svojo tri leta starejšo izbranko po obredu s kočijo zapeljati tudi zunaj obzidja gradu, kjer ju bo lahko v živo videlo več tisoč oboževalcev kraljeve družine. Znotraj obzidja bo sprevod spremljalo več kot 2000 povabljenih.

V zadnjih nekaj mesecih je Kensingtonska palača v drobcih sporočala podrobnosti poroke in kaj kmalu je postalo jasno, da bo ta osredotočena na lokalno, preprosto in sezonsko. Tako bodo prostor okrasili le z lokalnimi vrstami rož in drugih rastlin, poročna torta pa bo sezonska in iz bioloških sestavin.

Dobro varovana skrivnost ostaja poročna obleka neveste. V medijih se sicer že pojavljajo nekatera imena možnih kreatorjev, kot so Burberry, Ralph and Russo, Victoria Beckham, Roland Mouret, Erdem in Alexander McQueen. To je tudi ena od bolj vročih tem na stavnicah in revija Forbes ocenjuje, da bodo s poročnimi stavami pobrali okoli 1,13 milijona evrov.

Bližje kot je poroka, večja je “meghanmanija”. V Windsorju tako že vladajo izredne razmere. V mestecu zahodno od Londona so namestili zapornice, cene prenočišč so poskočile v nebo, prodajalci spominkov pa komaj dohajajo povpraševanje. “Predvsem Američani hočejo pokupiti vse,” je dejal eden od prodajalcev Jon Aujla.

Kljub trenutni histeriji okoli poroke Britanci Marklove sprva niso sprejeli odprtih rok. Zaradi temnejše polti je bila namreč deležna rasističnih komentarjev in groženj. A se je vzdušje hitro spremenilo in Američanka jih je prepričala z odkritosrčnostjo in preprostostjo. “Princ Harry je moderen član kraljeve družine in Meghan bo prinesla svežino,” je dejala oboževalka kraljeve družine.

Pri tem pa bodoča vojvodinja Sussexa, kar bo glede na pisanje medijev verjetno eden od njenih nazivov, pogosto krši kraljeva pravila, ko na primer namesto urejene frizure nosi razmršeno figo, se fotografira z oboževalci, objema otroke in daje avtograme. Slednje je nekaj, kar ni ravno tipično za člane kraljeve družine, razen za princa Harryja, ki ga Britanci prav tako cenijo zaradi njegove preproste in vesele narave.

Bodoča mladoporočenca sta se spoznala pred manj kot dvema letoma v Londonu na zmenku na slepo. “Pred tem še nisem slišal zanjo,” je dejal Harry v intervjuju za BBC. A to ni bila ovira, da se ne bi med njima razvila ljubezen.

Po približno 18 mesecih zveze je Harry zdaj že nekdanjo igralko zaprosil za roko med pripravljanjem pečenega piščanca. “Tako luštno je bilo,” je tedaj zaroko komentirala Marklova. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen