Kvote, protiustavnost in oksi(moronska) pozitivna diskriminacija

0

Piše: Aleš Ernecl, filozof in urednik

Hipotetična situacija: v Sloveniji se število črncev poveča do te mere, da so statistično pomembni. In zdaj se v skladu s to statistično pomembnostjo najde nekdo, ki pravi, da je za slovensko družbo pomembno, da imamo v parlamentu več črncev. Predlaga zakon, ki bi skušal to doseči, s t.i. pozitivno diskriminacijo, za katero v ZDA uporabljajo evfemizem, affirmative action: zakon bo določal kvote na kandidatnih listah. Vsaka kandidatna lista mora vsebovati predstavnike črne in bele rase. Zaradi tega zakona boste na neki točki lahko kot državljan diskriminiran – ker ste belec. Ker stranka še ne bo imela nobenega črnca na listi, bodo vas izločili. Manj verjetno, a kljub vsemu. V hipotetični črnski stranki, ki na listi še ne bo imela belca, boste kot državljan diskriminiran – ker ste črnec. Vstavite namesto črnec homoseksualec ali karkoli drugega vzdolž linije »parade razžaljenih in viktimiziranih«.

Slovenska ustava kot vse ustave na zahodu zagotavlja, da noben državljan ne sme biti diskriminiran pri političnem udejstvovanju, ker je določenega spola, rase, spolne usmerjenosti…OK, kaj pomeni biti diskriminiran z ozirom na svoj spol, npr., kaj bi lahko bil primer tega? Ne morete kandidirati, ker zakon določa, da lahko na listi kandidira le določen procent predstavnikov tvojega spola, ta procent pa je bil zapolnjen in odslej lahko kandidirajo le ženske. Do takih primerov prihaja kot posledica zakona o kvotah na kandidatnih listah. Tak zakon je očitno protiustaven.

Zdaj, lahko imamo razpravo o tem, ali je demokracija v tem smislu, da se lahko politično udejstvuje vsak, ki dopolni osemnajst let in je državljan – smiselna. Dejstvo pa je, da je naša ustava dokument družbenega konsenza o tem, da je. Če ga spoštujemo, nobenemu posamezniku, ki izpolnjuje pogoja polnoletnosti in tega, da ima državljanstvo, ne bi smeli postavljati dodatnih zakonskih/regulatornih preprek, da se udejstvuje. Pa jih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen