Janez Janša: Od tega, kako se upravlja podjetje, občina ali država, je zelo veliko odvisno!

4

Predsednik SDS Janez Janša se je v petek, 25. maja 2018, udeležil svečane slovesnosti ob prazniku občine Ivančna Gorica in 540-letnici pridobitve mestnih pravic Višnje Gore. Zbrane je tudi nagovoril.

Govor objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani g. župan, dragi Dušan, spoštovani nagrajenci, visoki gostje, dragi rojaki,

moj govor bo zelo kratek, še posebej zato, ker ste pripravili izboren kulturni program, za kar moj poklon. Redko prideš na proslavo neke občine, čeprav velike in uspešne, in doživiš takšne kulturne užitke. Dovolite mi vseeno dve stvari. Težko je priti v Višnjo Goro, še posebej ob dvojnem prazniku, kjer je prijetno domače in se ne spomniti nekaterih zadev, ki prihajajo iz spominov. Slovenija ima bogato zgodovino. Katerikoli kraj pogledaš, pa zgodovino tistega kraja, tiste občine, ven prihajajo dogodki, mnogi tudi že malo pozabljeni, ki jih sedaj zgodovinarji kopljejo iz pozabe spomina. Ampak malo je takšnih krajev, kot so zbrani v Občini Ivančna Gorica, s tako kulturno in zgodovinsko dediščino. Z g. Nočem in še mnogimi drugimi smo bili v nedeljo na proglasitvi svetovnega dneva čebel in tam smo slišali nekaj o Občini Žirovnica in možeh, ki so zaznamovali tisti kraj. Jaz sem takrat pomislil na Ivančno Gorico, na kraje, na katere me vežejo spomini iz srednje šole. Ko je Aleksander Mežek pel tisto žirovniško himno, sem rekel Dušanu: za Ivančno Gorico bi lahko sestavili ravno takšno himno. Ravno toliko slavnih imen iz zgodovine bi lahko našteli in krajev, ki pomenijo nekaj velikega v slovenski kulturni dediščini. Po tej dolini tukaj mimo so šla mnoga ljudstva, marsikaj se je dogajalo, tukaj je šla mimo konjenica Tavriskov, čete Karnov so korakale, rimske legije, čete Karantancev in doživeli smo potem tudi turške vpade. Iz te zgodovine pred mnogimi stoletji je meni najbolj všeč tisti del, kjer so pogumni Uršljani večkrat krepko »namahali« Turke. Naj bo dovolj o zgodovini. Čestitke g. županu in sodelavcem, ker znajo te pomembne dogodke, znane stvari na nek način kombinirati s sodobnim življenjem, s turizmom za promocijo občine, kar je vse zelo pomembno za gospodarski razvoj in večjo blaginjo ljudi.

K temu, kar je g. župan tukaj povedal, je težko kaj dodati. Če primerjam čase, v katerih sem jaz hodil tukaj kot učenec, ko smo igrali šah v višnjanski šoli in smo šli peš čez ta tunel iz Žalne, ali kasneje, ko sem hodil v srednjo šolo v Stično, s tem, kar vidimo danes v Višnji Gori, v Občini Ivančna Gorica, v Ivančni Gorici, v Stični, tudi Suhi krajini, je pravzaprav neprimerljivo. Vidi se od blizu, da je Ivančna Gorica, odkar je samostojna občina, dejansko ena najbolj dinamično razvojnih občin v Sloveniji. To se ne vidi zgolj iz statistike, ne iz golih številk, ampak iz tega, kar je bilo v tem času narejeno in tudi iz tega, kar vi poveste. Iskrene čestitke za občutek pri tem, ko tukaj volite župane. Vedno ste imeli srečno roko, izbrali ste ljudi, človeka, ki vesta, kaj je razvoj, ki vesta, kaj je delo za skupno dobro in vesta, da je od tega, kako se upravlja podjetje, kako se upravlja občina ali država, zelo veliko odvisno. Vidimo občine z enakim številom prebivalcev, z enakimi razvojnimi možnostmi, ene so boljše upravljane druge so slabše upravljane. Ene znajo izkoristiti lastne potenciale, znajo pridobiti sredstva iz evropskih skladov, znajo dvakrat obrniti vsak evro, preden ga investirajo in tam se dvakrat, trikrat več zgradi in naredi. V Sloveniji je 212 občin, vsaka se lahko z nečim primerja in ti kazalci so potem realni.

Iskrene čestitke za vse dosežke, iskrene čestitke tudi za pogumne načrte za prihodnost. Kot ste rekli, je danes dvojni praznik, praznik občine in častitljiv praznik Višnje Gore. Imate dvojne razloge za praznovanje, praznik je za praznovanje in želim vam, da bi bil današnji dan in vse, kar je namenjeno tema praznikoma, res vesel. Iskrene čestitke še enkrat in hvala za to čast, da vas lahko ob tej priložnosti nagovorim.

Št. komentarjev: 4
 1. Beno pravi

  Dober govor skorajšnjega predsednika vlade Janeza Janše – že tretjič! Slovenija bo spet dobila izkušenega krmarja.

  1. re gornjemu pravi

   Krmarja, ki je odkril (že spet) toplo vodo.

 2. Klemen pravi

  Zato pa upravljanje države spet zaupajmo sposobnim in izkušenim, to je stranki SDS!

  1. Re gornjim pravi

   Izkušenj in denarja so si pa res nabrali na tak ali drugačen način

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen