Finance: Cerarju, Židanu in Erjavcu je vseeno za vaš denar. Drži, in to že ves 4-letni mandat!

3

Prav zanimivo je opazovati, kako gladko – vsaj za zdaj – teče prodaja Gorenja, z vidika števila zaposlenih ene najpomembnejših družb v Sloveniji. Verjetno bo v prihodnjih tednih nekaj razprav, češ kako si Kitajci z nakupom Gorenja kupujejo pot v Evropo, a to je verjetno to, v Financah piše Jurij Šimac.

Vse skupaj pa ima vsaj eno čudno dimenzijo: država očitno prevzemne ponudbe Kitajcev ne bo sprejela. Največji posamični lastnik Gorenja je državna Kapitalska družba (Kad), v lasti ima dobrih 16 odstotkov Gorenja. A pozor, Kad svojih delnic ne sme prodati. Zakaj? V strategiji upravljanja naložb države je državni delež v Gorenju označen kot pomemben – to pomeni, da ga Kad ne sme prodati.

Da je Gorenje naprodaj, ni novost, prodaja se že nekaj časa, zdelo se je, da je blizu nakupa že Panasonic. Zakaj vladna koalicija v vsem tem času ni spremenila strategije in Gorenja prekvalificirala v portfeljsko naložbo? Nihče, od Cerarja do Židana in Erjavca, ne more reči, da za to ni vedel: o tem smo pisali mediji, opozarjala sta jih uprava in nadzorni svet Kada. Zgodilo se ni nič. Ali nekdo noče sprejeti odločitve ali pa si je pred volitvami morda ne upa. Oboje je slabo in kaže na to, da je Cerarju, Židanu in Erjavcu v resnici vseeno za vaš denar.

Če Kad ponudbe Kitajcev ne bo sprejel, to lahko pomeni škodo. S tem tvega, da bo ostal zaklenjen v lastništvu Gorenja. Enako, kot je država ostala zaklenjena v lastništvu SIJ, ker se je vlada takrat odločila, da ne bo izkoristila prodajne opcije, sklene komentator. (sta)

Št. komentarjev: 3
  1. Roman N pravi

    Potrebno je tudi izpostaviti opcijo in to je nepoznavanje ter nesposobnost!

  2. bruh pravi

    trije post-komunistični ogabni, legalno mafijski jugobalkanski smrdeči rdeči kučanovi DRŽAVNI kadri/lutke, ki so zlezli v EUropo in Nato ter uživajo/kradejo zahodne dobrine čeprav sanjajo sovjetsko enoumje, mafijskost, zločinskost….ajd..tipični prvorazredni sodno , medijsko, mafijsko zaščiteni državni kadri post-komunistične družbe, kjer so komunisti desetletja in desetletja klali, morili, zapirali, podili moteče drugorazredne drugače misleče….ajd…tako je in nič drugače….

  3. bruh pravi

    če bi pravna država delovala, bi tudi ti trije smrdeči mafijski zločinski kućanovi IZTREBKI že davno gnili v zaporu…..kot njihov udbomafijski smrdeči rdeči boter…..ampak……vsi vemo kako deluje politični/sodni sistem v slovenistanu…..ajd..

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen