Anketa Dela: SDS podpora raste (17,2%), Šarec stagnira (15,3%), SD pada (10,5%)

5

Če bi bile volitve minulo nedeljo, bi, sodeč po anketi Dela, zmagala SDS, ki je v primerjavi z aprilom izboljšala rezultat za pet odstotnih točk. Blizu ji je Lista Marjana Šarca (LMŠ), medtem ko SD že nekoliko zaostaja.

V Delovem merjenju javnega mnenja je bila SDS nazadnje na prvem mestu januarja letos, nato pa je začela prevladovati Lista Marjana Šarca. Da bi volili SDS, se je v tokratni anketi izreklo 17,2 odstotka vprašanih, aprila 12,7 odstotka. Lista Marjana Šarca beleži 15,3-odstotno podporo, kar je približno toliko kot aprila, ko se je zanjo opredelilo 15,1 odstotka.

Na tretjem mestu je SD z 10,5-odstotno podporo, kar je eden najslabših strankinih rezultatov v zadnjem letu. Prejšnji mesec bi stranko volilo 12 odstotkov vprašanih. Levica se je prebila na četrto mesto, od aprila pa je podporo s 4,9 odstotka okrepila na 6,4 odstotka. Peto mesto ohranja NSi, ki ji je podpora glede na minuli mesec malenkost padla. Volilo bi jo 5,7 odstotka vprašanih, prejšnji mesec pa šest odstotkov.

Sledita SMC s 4,7-odstotno podporo (aprila 8,4 odstotka) in DeSUS s 3,6 odstotka (aprila 4,9 odstotka). Na meji preboja v DZ je Stranka Alenke Bratušek, ki bi jo volili trije odstotki vprašanih, Piratsko stranko bi podprlo 2,4 odstotka, SLS pa 2,2 odstotka. Pod dvema odstotkoma so SNS (1,9 odstotka), Zeleni (1,9 odstotka), Dobra država (1,2 odstotka) in Lista novinarja Bojana Požarja (1,1 odstotka), Pozitivna Slovenija ter Združena levica in Sloga (oboji po odstotek). Ostalim strankam je tokratna anketa namerila manj od odstotka.

Na barometru priljubljenosti politikov vodilni ostaja predsednik republike Borut Pahor, prav tako ostaja druga evropska komisarka Violeta Bulc, se je pa na tretje mesto prebila evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc oz. si to mesto deli z evropsko poslanko iz vrst SD Tanjo Fajon.

Peto mesto ohranja predsednik DZ Milan Brglez, ki pa je v tem mesecu doživel največji padec povprečne ocene, tako kot predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar. Ta je pristal na 17. mestu. Največji skok navzgor je doživel poslanec NSi Jožef Horvat in je na osmem mestu. Pred njim sta na šestem in sedmem mestu predsednik LMŠ Marjan Šarec in predsednik NSi Matej Tonin. Z barometra priljubljenosti se ta mesec poslavljata Alenka Bratušek, predsednica Stranke Alenke Bratušek, in predsednik SDS Janez Janša, nanjo pa se vračata predsednik DeSUS Karl Erjavec in predsednik SNS Zmago Jelinčič.

Delo vlade anketirani tokrat ocenjujejo s srednjo oceno 2,30, delo državnega zbora pa z oceno 2,32.

Spletno in telefonsko anketo je izvedel Delo Stik med 2. in 5. majem med 1008 vprašanimi. (sta)

Št. komentarjev: 5
 1. Lado pravi

  Bi rekel, da gre kar za realno anketo! SDS bo res zelo verjetno zmagala, saj ta kamniški klovn še zdaleč nima dometa, kot ga je imel Cerar pred 4 leti.

 2. Milč pravi

  Če bi le tako zdržalo do volitev, vendar pozor, nikoli ne veš kakšne lažnjive manevre pripravlja levica,sposobni so tudi ubijati, če je potrebno. (g. Kramberger)

 3. Matej pravi

  SDS zmaga 100%. Ljudje so dejansko siti “novih” obrazov. Šarec bo na koncu samo tretji ali četrti.

 4. haapy yack pravi

  hoj
  Vlade ne bodo mogli sestavt tako kot Italjan ne. Sicer pa boli nas patka. Vladajo lutke v Bruslju.
  našastrankaponujanajkvalitetenejšeneumnostipres
  boditevcvetju

 5. Junak pravi

  Neonacistični levici bo kmalu odklenkalo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen