V Padni bodo čez vikend kraljevali oljčno olje in jedi iz bledeža

0

Ta konec tedna bo v Padni potekal sedmi Praznik olja in bledeža, ki bo predstavil avtohtone sorte oljčnega olja in jedi iz kakovostnih lokalno pridelanih sestavin. V ospredju bo istrska kmečka tržnica oljčnega olja in domačih proizvodov, med katerimi bodo kraljevale kulinarične mojstrovine iz bledeža, kot v teh krajih pravijo blitvi.

Prireditev organizira Turistično združenje Portorož v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Padna. Stojnice z oljčnim oljem, bledežem in drugimi domačimi dobrotami bodo letos postavljene po vsej vasi, saj bodo vaščani ponovno odprli vrata svojih dvorišč in kleti.

Kot so zapisali v Turističnem združenju Portorož, bodo letošnja novost MasterChefove jedi. Tako bodo po vasi zadišale dobrote moderne kuhinje iz domačih istrskih sestavin, ki jih bo v živo pripravil “kulinarični mojster” Darko Klemen.

Veliko aktivnosti bo namenjenih družinam in tistim, ki se radi rekreirajo. Danes bo organiziran brezplačen Spomladanski pohod za družine, najmlajši bodo lahko danes in nedeljo na delavnici izdelovali okraske za vrt in teraso iz recikliranih materialov. Danes bo potekal tudi balinarski turnir, v nedeljo pa bo obiskovalce še dodatno razvedrila gledališka predstava Kulturnega društva Dekani.

Znana legenda pravi, da so Padenčani z blitvo zgradili zvonik. Zato je bledež tam najbolj cenjena jed. Bledežu se bodo poklonili v nedeljo na slovesni maši v cerkvi Sv. Blaža. Za spoznavanje vasi in vaških zgodb bo oba dneva ob 16. uri organiziran voden ogled Padne in njenih skritih kotičkov.

Zelo pestro bo tudi v večernih urah. Danes bo na sporedu istrski večer s koncertom skupine Semikanta. Po vasi se bodo slišali zvoki kitare, mandoline in odlični vokali. V nedeljo bo v bližini gostišča Istranova organizirano kresovanje, na odru ob kulturnem domu pa bo ples s skupino Prizma in njihovimi nostalgičnimi ritmi.

Vse aktivnosti, predstave in koncerti bodo brezplačni. Poleg tega bodo tudi letos v času praznika organizirani brezplačni avtobusni prevozi na relaciji Piran-Portorož-Lucija-Sečovlje-Padna.

Na Tartinijevem trgu v Piranu pa bo medtem danes potekal sejem starin, domače obrti in darov narave v organizaciji društva Anbot. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen