Spet mu je šlo kot po milu: Milo Đukanović z več kot 53% glasov znova predsednik Črne gore

0

Šestinpetdesetletni Milo Đukanović je na oblasti v Črni gori skoraj tri desetletja. S politiko se ukvarja že od študentskih let. Od leta 1991 je bil šestkrat premier, enkrat pa predsednik države. V nedeljo je bil že v prvem krogu spet izvoljen na predsedniški položaj.

V politiko je Đukanović stopil konec 80. let prejšnjega stoletja kot privrženec takratnega vodje srbskih komunistov, sedaj že pokojnega haaškega obtoženca Slobodana Miloševića. Med drugim je bil član predsedstva črnogorske konference Zveze socialistične mladine in član centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije. Na prvih večstrankarskih volitvah konec leta 1990 je bil izvoljen za poslanca v črnogorsko skupščino.

Leta 1991 je bil med soustanovitelji Demokratske stranke socialistov (DPS), ki je nastala iz nekdanje komunistične stranke, na njeno čelo pa se je zavihtel leta 1998.

Leta 1991 ga je takratni črnogorski predsednik Momir Bulatović ob Miloševićevem soglasju imenoval za predsednika vlade, kar je bil njegov prvi premierski mandat. Z 29 leti je takrat postal tudi najmlajši premier v Evropi.

Po množičnih protestih proti Miloševićevemu režimu v Beogradu med letoma 1996 in 1997 se je Đukanovič odločil, da se ogradi od njegovega režima. Da bi se še bolj ločil od Miloševića, je nato sprejel enostransko odločitev, da bo kot plačilno sredstvo v Črni gori uvedel nemško marko, kasneje pa evro.

Po padcu Miloševićevega režima leta 2000 Đukanović tudi ni bil pripravljen na gradnjo skupne države, tako da se je 3. junija leta 2006 Črna gora po referendumu mirno ločila od Srbije, čeprav ločitev ni bila ravno po okusu takratnega srbskega premierja Vojislava Koštunice.

Za številne v Črni gori Milo Đukanović velja za očeta naroda, ki je državo popeljal v samostojnost, v zvezo Nato in pred vrata Evropske unije. Za druge sta sporna njegova domnevna vpletenost v sumljive posle in dejstvo, da velja za enega od najbogatejših politikov na Balkanu.

Đukanović je bil predsednik države med letoma 1998 in 2002, črnogorski premier pa od 1991 do 1998, od 2003 do 2006, od 2008 do 2010 in od 2012 do 2016. Med letoma 2006 in 2008 je bil tudi črnogorski minister za obrambo.

V Črni gori na njegov račun kroži šala: “Kašna je razlika med Titom in Milom? Tito je bil predsednik do smrti, Milo je živ, dokler je predsednik.”

Đukanović se je rodil 15. februarja 1962 v Nikšiću očetu Radovanu, ki je bil sodnik, in mami Stani, medicinski sestri. Njegov ded Blažo Đukanović je bil četniški poveljnik. V Podgorici je Mile Đukanović končal gimnazijo in Ekonomsko fakulteto. Že kot dijak je postal član jugoslovanskih komunistov.

Predsednik Demokratske stranke socialistov (DPS) Milo Đukanović je razglasil zmago na nedeljskih predsedniških volitvah v Črni Gori, na katerih je osvojil 53,8 odstotka vseh glasov. Ob tem je predstavil tudi prihodnje izzive Črne Gore, med drugim gospodarski razvoj in polno zaposlenost, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po razglasitvi zmage je 56-letni Đukanović svoje politične nasprotnike pozval k tehtnemu premisleku o njihovem političnem položaju. Njegov najbližji zasledovalec Mladen Bojanić je prejel 33,5 odstotka glasov, tretje mesto pa je zasedla Draginja Vuksanović z 8,3 odstotka glasov. Ostali kandidati so prejeli manj kot tri odstotke glasov.

Bojanić za zmago Đukanoviću sicer ne bo čestital. Obtožuje ga namreč, da si je prisvojil državo in njene institucije. “Ne bi smel slaviti, ampak bi ga moralo biti sram,” je dejal.

Đukanović, ki Črno Goro oddaljuje od tradicionalnega zavezništva z Rusijo, rezultat volitev razume kot odločenost prebivalcev, da nadaljujejo proces približevanja evroatlantskim integracijam. Opozicijo je še opomnil, da ne morejo izničiti vsega, kar je Črna Gora doslej dosegla. “To je dobra priložnost, da razumete, da se z zanikanjem demokracije in nespoštovanjem volje državljanov ne da storiti ničesar,” je opozoril svoje politične nasprotnike.

Ob tem se je zahvalil svojim volivcem za zaupanje in stranki DPS, za katero meni, da je doslej opravila dobro delo v državi. Zahvalil se je tudi svojim koalicijskim partnerjem, ki so po njegovi oceni pokazali privrženost Črni Gori. “Vsem v Črni Gori in izven nje smo poslali sporočilo, da smo nepremagljiva koalicija,” je dejal.

Napovedal je tudi, da bo obudil črnogorske potenciale. Ponovil je, da bo njegova dolžnost kot predsednik države, da nadaljuje sodelovanje z vsem državnimi organi in s skupnostjo, saj želi ugoditi željam in sanjam črnogorskih državljanov.

Kot ključne prihodnje izzive Črne Gore je izpostavil gospodarski razvoj, polno zaposlenost in dvig standarda. “Prepričan sem, da bomo s skupnimi močmi premagali težave, ki stojijo pred nami,” je še dejal Đukanović, ki meni, da je zmaga na volitvah odlična odskočna deska tudi za prihajajoče lokalne volitve.

To so bile sedme predsedniške volitve od uvedbe večstrankarskega sistema v državi. Od leta 1990 so bili predsedniki Črne gore Momir Bulatović z dvema mandatoma, Đukanović z enim mandatom med leti 1998 in 2002 in Filip Vujanović, ki je dobil tri mandate.

Đukanović sicer vplivne funkcije v državi zaseda vse od leta 1991. Odtlej je poleg predsedniškega mandata tudi šestkrat opravljal funkcijo predsednika črnogorske vlade.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen