Neroda od nerode: v Amsterdamu obiskovalec razbil modro kroglo znanega umetnika Jeffa Koonsa

0

V amsterdamskem razstavišču Nieuwe Kerk je obiskovalec ponesreči poškodoval delo ameriškega umetnika Jeffa Koonsa. Na zadnji dan razstave v nedeljo se je namreč preveč približal modri krogli iz tankega stekla in ta se je razbila, poroča nemška tiskovna agencije dpa.

Koonsovo delo iz serije Gazing Ball je bilo v Nieuwe Kerk sicer na ogled od februarja v sklopu razstave Mojstrovine 2018.

Slika za stekleno kroglo – gre za repliko slike Marija z otrokom in štirimi svetniki italijanskega renesančnega umetnika Perugina – ni bila poškodovana. Koonsov zastopnik mora sedaj z zavarovalnico urediti cenitev škode, piše dpa.

Koons je v seriji Gazing Ball s steklenimi kroglami opremil reprodukcije številnih del starih mojstrov. V kroglah se zrcalijo tako gledalci kot okolica, njihov odsev tako postane sestavni del umetniškega dela.

Triinšestdesetletni Koons velja z edinstvenim in inovativnim ustvarjanjem za enega najbolj prepoznavnih sodobnih umetnikov. S svojimi deli, ki jih ne obdaja avra nedostopnosti, naslavlja najširše občinstvo. Navdih črpa iz najrazličnejših umetnostnih stilov, kot so nadrealizem, pop art in dadaizem, v njegovih delih v harmoniji sobivajo na prvi pogled izključujoči koncepti.

Je tudi eden najbolje plačanih umetnikov na svetu. Avkcijska hiša Christie’s je novembra 2013 v New Yorku njegovega balonastega psa v oranžni barvi – Balloon Dog (Orange) – prodala za 58,4 milijona dolarjev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen