Naši zlati košarkarji Cerarja postavili še na eno laž, KZS pa celo razmišlja o vračilu denarja vladi!

9

Košarkarska zveza Slovenije namerava zlatim košarkarjem izplačati 120.000 evrov oziroma 10.000 evrov na igralca, ker pa pri tem obstajajo številno pravno-davčne ovire, igralci resno razmišljajo, da bi denar raje vrnili vladi in naj ga ta razporedi v dobrodelne namene, je za STA povedal predsednik KZS Matej Erjavec.

PREBERITE ŠE TOLuka Dončič povsem razgalil dvoličnega “cesarja”: “Najbolj boli, da smo bili zignorirani s strani g. Mira Cerarja!”

Zgodba evropskih košarkarskih prvakov in denarne nagrade za uspeh je prišla tako daleč, da Goran Dragić, Luka Dončić in druščina izgubljajo potrpljenje. Več kot pol leta po osvojitvi zlate medalje v Istanbulu igralci še vedno niso dobili vsaj simbolnega finančnega zadoščenja, prva težava pa je nastala pri višini nagrade, prejete od države.

Košarkarska zveza je po septembrskem sklepu vlade prejela 67.000 evrov od države, dodatno pa še 7.500 evrov od Bloudkovih priznanj. Skupaj z nagrado Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) v znesku 15.000 evrov je tako po besedah generalnega sekretarja Raša Nesteroviča od države in OKS prejela okoli 90.000 evrov.

Prejeti denar je v dogovoru z igralci deponiran na računu zveze, saj se tako košarkarji kot vodstvo zveze strinjajo, da višina nagrade ne ustreza doseženemu uspehu. Za primerjavo, Srbija je vsakemu igralcu, ki je v finalu izgubil proti Sloveniji, izplačala 20.000 evrov, Španci, ki so morali Sloveniji priznati premoč v polfinalu, pa so dobili po 30.000 evrov.

Kot dokaz, da ima Slovenija slabo izdelan sistem za nagrajevanje vrhunskih športnih dosežkov, bo Košarkarska zveza Slovenije po besedah Mateja Erjavca zbrala še nekaj dodatnega denarja, tako da bi vsakemu igralcu lahko izplačala 10.000 evrov.

Ob tem pa je vprašanje postalo tudi neugoden davčni sistem države, ki vsaj delu igralcev praktično ne omogoča izplačila. Sprejetje te nagrade za tiste igralce, ki niso davčni zavezanci v Sloveniji, za seboj potegne cel kup ovir oziroma dodatnih finančnih nevšečnosti, pravijo na zvezi. Po hitrem izračunu bi bil igralec, ki sodi v višji dohodninski razred, že v startu ob polovico zneska.

Slovenski košarkarji – v imenu vseh jih v tej tematiki zastopa Saša Zagorac – so zato odločeni, da denar vrnejo državi in naj ta potem z njim naredi, kar hoče.

“Zadeva je prišla tako daleč, da igralci izgubljajo potrpljenje. KZS se v navezi z njimi odloča, kaj narediti in razmišlja tudi o možnosti, da vladi vrne denar s predlogom, da ga ta da v dobrodelne namene ali pa da sama doda nekaj denarja in igralcem izplača vsaj približno dostojne nagrade,” je za STA povedal Matej Erjavec.

“Na zvezi smo sklenili, da sami primaknemo še toliko, da bo vsak igralec dobil 10.000 evrov,” pravi Nesterović in dodaja, da bo zveza v prihodnje primerno nagradila tudi strokovni štab in ostale člane reprezentance.

“Košarkarje boli predvsem to, da ko so uspehi, so vsi politiki zraven, ko pa mine nekaj dni, se vsi skrijejo za svoje obveznosti in jih nihče več noče poslušati. Pa to niso samo košarkarji, govoril sem z rokometaši, odbojkarji, hokejisti, vsi se počutijo podobno. Športniki nimamo možnosti stavkati ali metati jajca v parlament, preostane nam le to, da težave delimo z javnostjo. Dejstvo je, da bo morala država nekaj spremeniti. Uspehi kolektivnih športov niso več slučaj,” dodaja Nesterović.

Zlati košarkarji so bili razočarani tudi nad pismom, ki so ga pred dnevi dobili od predsednika Mira Cerarja, v katerem je ponovil, da je država povišala nagrado za dosežek z izrednim dodatkom ter da je na sestanku s predstavniki KZS obljubil spremembo zakonodaje za nagrajevanje vrhunskih športnikov. V pismu, pravijo košarkarji, je zapisanih kar nekaj neresnic, v oči pa bode podatek o višini pokojnine, ki jim pripada kot dobitnikom Bloudkovih priznanj. Trditev, da naj bi vsak prejel 1500 evrov mesečne pokojnine, je po njihovem napačna.

Luka Dončić je v odzivu na pismo premiera tako na twitterju zapisal: “Iskreno ne gre za denar, kljub temu, da je naše mišljenje, da je to žalostno, koliko denarja so nam namenili. Ta denar nikomur od nas ne spremeni življenja, je pa marsikomu dobrodošel. Najbolj pa boli to, da smo bili pozabljeni s strani g. Mira Cerarja.”

Slovenski košarkarji pa niso razočarani le nad slovensko državo, tudi košarkarska zveza Fiba, ki organizira evropsko prvenstvo, nima sistema nagrajevanja. Medtem ko je na primer evropski prvak v nogometu leta 2016 za naslov dobil med 25 in 27 milijonov evrov, je Košarkarska zveza Slovenije od Fibe dobila le prijazno pismo, v katerem ji čestita za naslov evropskega prvaka. (sta)

Št. komentarjev: 9
 1. bruh pravi

  bom ponovil; vsi vemo, da je na krasnem balkanu šport DESEN, kultura pa LEVA…….. seveda je balkanski šport uspešen, svetovno znan in živi od svojih sredstev….kultura pa je na žalost eno samo veliko smrdeče (na davkoplačevalski denar prisesano) sranje……ajd……..

 2. Dodl pravi

  Naj rahitiku to sirotišnico vržejo naravnost v njegov požrešni goltanec. To kar je naredil cerar je navadno ponižanje slovenskih košarkašev!!!!

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Saj ima v ZDA devtdest miljonsko pogodbo.
  Zakaj rab tringlt.
  pivatakonesmepitpres
  boditevcvetju

 4. anej pravi

  Od Cmerarjevih kaj drugega tudi ni za pričakovati kot mačehovski odnos do vsega kar je slovensko!

 5. re gornjim pravi

  Mogoče bodo denar, ki ga bodo košarkarji vrnili, porabili za izplačilo Janševe odškodnine.

 6. Danilo pravi

  Cerar ti si SRAMOTA na dveh nogah!

 7. bruh pravi

  regornjić, vsi vemo, in tudi ti, da bo tvoja rdeča mafijska oligarhija s tistim denarjem plačala tvoje smrdeče ogabne, lenobne, hinavske, komunajzerske kućanove rdeče nestrpne kulturnike…od makaropi ćke do vojino pr asca itd itd. itd….ajd..da si boš tudi ti kaj pospravil v žep?

 8. re gornjemu pravi

  Res imaš besedni zaklad retardiranca.Sicer te pa Ernecl tolerira in s tem znižuje nivo pisanja na politem kisu.

 9. bruh pravi

  ajd ..res ne razumem, kaj išče tukaj kučanov smrdeči nestrpni rdeči pra sec kot si ti, taki smrdeči enoumno vzgojeni, komunajzersko nostalgićni , mafijsko/volilno/ideološko disciplinirani smrdeči rdeči kućanovi pra sci in svi nje , se čredniško goni jo med seboj na udbodnevniku, na socialistićnem delu, med ogabnimi in udbaomafijskimi omladinci itd. itd….in tam pridno oblizujejo kučanove smrdeće ku rbe iz bande 571….ajd..

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen