Na madžarskih volitvah slavil Fidesz premierja Viktorja Orbana, v parlamentu si je zagotovil dvotretjinsko večino

6

Na današnjih madžarskih parlamentarnih volitvah je po preštetih 70 odstotkih oddanih glasovnic pričakovano največ glasov dobila Fidesz, stranka madžarskega premierja Viktorja Orbana, in sicer nekaj manj kot 50 odstotkov. Sledijo skrajno desna stranka Jobbik z 20 in socialisti (MSZP) z 12 odstotki glasov, poroča madžarska tiskovna agencija MPI.

V parlament se je uspelo uvrstiti še Zelenim (LMP) z nekaj manj kot 6,5 odstotka glasov, in Demokratski koaliciji (DK) nekdanjega madžarskega premierja Ferencsa Gyurcsanyja, ki naj bi dobila nekaj več kot pet odstotkov glasov.

Takšni izidi so primerljivi z zadnjimi javnomnenjskimi raziskavami, ki so bile narejene pred volitvami. Te so pokazale, da bi lahko Fidesz dobil okoli 47 odstotkov glasov podpore. Sledili so skrajno desna stranka Jobbik z 19 in socialisti (MSZP) s 13 odstotki. V parlament naj bi se uspelo uvrstiti še Demokratski koaliciji (DK) nekdanjega madžarskega premierja Ferencsa Gyurcsanyja, ki naj bi dobila osem odstotkov glasov podpore, in Zelenim (LMP) s šestimi odstotki glasov.

Volišča bi morali sicer danes zapreti ob 19. uri, a so bile čez dan pred nekaterimi volišči dolge vrste čakajočih, zaradi česar je madžarska volilna komisija podaljšala čas odprtja nekaterih volišč.

Volilna udeležba do 17. ure je bila 63,21 odstotka. Dve uri pred uradno napovedanim zaprtjem volišč je že presegla končno volilno udeležbo na parlamentarnih volitvah leta 2014, ki je bila 61,7 odstotka.

Volišča so sicer odprli ob 6. uri. Za 199 poslanskih mest se je potegovalo 23 strankarskih list in 1547 neposrednih kandidatov. Volilno pravico je imelo okoli 8,3 milijona ljudi.

Orban je ob oddaji glasu v nedeljo poudaril, da gre pri tokratnih volitvah za prihodnost Madžarske. “Ne izbiramo samo stranke, vlade in premierja, ampak glasujemo tudi o prihodnosti,” je dejal Orban, ki ga je spremljala soproga Aniko Levai, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.

Volili so tudi voditelji opozicijskih strank, ki so ob tem pozdravili visoko volilno udeležbo. Premierski kandidat socialistov Gergely Karacsony, ki je glasoval v Budimpešti, je dejal, da je visoka udeležba “znak spodbude” tistim, ki si želijo drugačno vlado.

Vodja Demokratske koalicije (DK) Ferenc Gyurcsany je v luči visoke volilne udeležbe dejal, da verjame v zmago opozicije. Po oddaji glasu v Budimpešti je bil mnenja, da bo vladajoči Fidesz osvojil manj glasov, kot so mu napovedovale ankete. Visoka udeležba medtem po besedah vodje Jobbika Gaborja Vone daje upanje za spremembo oblasti.

Premierska kandidatka LMP, ki tudi sopredseduje stranki, Bernadett Szel je glasovala v Budakesziju, ki leži izven prestolnice. Dejala je, da je njena stranka “pripravila program za 21. stoletje”.

Na parlamentarnih volitvah pred štirimi leti je Fidesz skupaj s Krščansko demokratsko ljudsko stranko (KDNP) dobil 44,54 odstotka glasov podpore. Koalicija Enotnost je s 25,99 odstotka glasov pristala na drugem mestu. Stranka Jobbik je prejela 20,54 odstotka glasov. V parlament se je uspelo uvrstiti še madžarskim Zelenim, ki so prejeli 5,23 odstotka glasov.

Madžarski premier Viktor Orban je v nedeljo pozno zvečer razglasil “zgodovinsko” zmago na parlamentarnih volitvah. Po preštetih skoraj vseh glasovih si je vladajoča stranka Fidesz v parlamentu zagotovila dvotretjinsko večino.

“Zmagali smo,” je Orban sporočil privržencem. “Dragi prijatelji, za nami je velika bitka, zagotovili smo si zgodovinsko zmago – dobili smo priložnost, ustvarili smo priložnost, da zaščitimo Madžarsko,” je dodal.

To bo za Orbana tretji zaporedni mandat, sicer pa četrti na čelu madžarske vlade.

Po preštetih skoraj vseh glasovih je Fidesz osvojil 133 sedežev v 199-članskem parlamentu in s tem dvotretjinsko večino. Na drugem mestu je skrajna desna stranka Jobbik, ki bo imela 26 poslancev, tretji pa so socialdemokrati z 20 sedeži, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izidi volitev so zamujali, saj so bila nekatera volišča zaradi množične udeležbe odprta dlje, kot je bilo predvideno. Po podatkih volilne komisije je bila udeležba 69,26 odstotna, kar je sedem odstotnih točk več kot na volitvah leta 2014.

Orbanu bo dvotretjinska večina omogočila spreminjanje ustave in sprejemanje ustavnih zakonov.

Orban po zmagi na volitvah prejema čestitke iz vse Evrope 

Madžarski premier Viktor Orban po zmagi na nedeljskih parlamentarnih volitvah prejema čestitke iz Evrope. Med drugim so mu že čestitali predsednik SDS Janez Janša, nizozemski skrajni desničar Geert Wilders, vodja francoske skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen in srbski predsednik Aleksandar Vučić, poročajo tuje tiskovne agencije.

Janša je Orbanu na družbenem omrežju Twitter pozno zvečer čestital za zgodovinsko zmago. “Za Madžarsko, Evropo in ves svobodni svet,” je še zapisal v čestitki.

Le Penova je v čestitki Orbanu poudarila, da so volivci znova zavrnili “spremembo vrednot in množično priseljevanje, kar spodbuja Evropska unija”.

Tudi Wilders je pozdravil “odličen rezultat”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Madžarski volivci so znova izbrali pravega vodjo, ki je pokazal, da je posvečen delu in odločen, da jim zagotovi mirno in obetavno prihodnost,” pa je v svoji čestitki Orbanu izpostavil srbski predsednik Vučić po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Čestitkam se je danes pridružila tudi največja politična skupina v Evropskem parlamentu, Evropska ljudska stranka, v kateri je tudi Fidesz. “Rad bi sodeloval z vami pri iskanju skupnih rešitev za evropske izzive,” je v čestitki Orbanu in njegovi stranki na Twitterju še zapisal vodja EPP, Nemec Manfred Weber.

Češki premier Andrej Babiš, ki opravlja tekoče posle, je danes tvitnil, da je Orbanova zmaga prepričljiva. Vodja češke populistične stranke Ano, ki je čestital tudi v madžarščini, je še zapisal, da se veseli nadaljnjega sodelovanja z Orbanom v okviru Višegrajske skupine, na dvostranski ravni in v EU.

“Pot do reform ni nikoli lahka,” pa je v čestitki madžarskemu kolegu tvitnil poljski premier Mateusz Morawiecki. Ob tem je dodal, da podpora večine družbe kaže, da se je vredno truditi. “Želim vam uspeh za madžarsko in Evropo,” je še zapisal Morawiecki iz poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) tesno povezane z Orbanom.

Fidesz je na parlamentarnih volitvah osvojil 133 sedežev v 199-članskem parlamentu in s tem dvotretjinsko večino. Orbanu, ki je osvojil že tretji zaporedni mandat, skupno pa četrtega, bo dvotretjinska večina omogočila spreminjanje ustave in sprejemanje ustavnih zakonov.

Na drugem mestu je skrajna desna stranka Jobbik, ki bo imela 26 poslancev, tretji pa so socialdemokrati z 20 sedeži. V parlament sta se uvrstili še leva Demokratična koalicija z devetimi poslanci in okoljska stranka LMP, ki bo imela osem sedežev

Po podatkih volilne komisije je bila udeležba 69,26-odstotna, kar je sedem odstotnih točk več kot na volitvah leta 2014.

Janez Janša: Orbanova zmaga je pomembna za Evropo in celotno zahodno civilizacijo

Zmaga Viktorja Orbana je bila dosežena v nekem okolju, kjer so bili ljudje informirani, so lahko sami presojali z lastno glavo in se odločali ali bodo izbrali zrnje ali pleve in dve tretjini Madžarov se je odločilo, da bodo izbrali zrnje.

»Zmaga Fidesa in Viktorja Orbana je zgodovinska, ne samo zato, ker je bila tretja v vrsti in zato, ker je bila dosežena ob bistveno večji volilni udeležbi kot pred štirimi leti, ampak predvsem zato, ker je imel Orban tokrat proti sebi poleg domače opozicije tudi cel Sorosev imperij in ga je porazil. Tako, da je ta zmaga pomembna ne samo za Madžarsko, ampak tudi za Evropo in praktično za celotno zahodno civilizacijo,« je v izjavi za Nova24TV poudaril predsednik SDS Janez Janša.

V igri je bilo več kot zgolj makroekonomski rezultati Orbanove vlade, ki so sicer izjemno dobri, šlo je za obrambo evropskih vrednot, pravi Janša in poudarja, da je Madžarska sedaj ponovno še ena v vrsti držav, ki so v zadnjih dveh letih na podlagi grenke izkušnje z migrantskim valom, ki mu Evropa ni bila kos, dokazala, da se je možno z novimi izzivi boriti učinkovito in postavila dober zgled tudi ostali Evropi.

Orban med Madžari ni nepriljubljen, kot poroča večina osrednjih slovenskih medijev. Janša pravi, da pa je Orban zelo nepriljubljen predvsem med tistimi, ki jih plačuje Soros oziroma med tistimi, ki bi si želeli, da je Evropa nekaj drugega, kot pa je Evropa vedno bila – celina, kjer v miru medsebojno živijo suvereni narodi, brez tega, da bi za prihodnost gradili neko skupnost, kjer nacionalne identitete izginjajo v nekem internacionalističnem morju, ki se še krepi z nekontroliranimi migracijami od vse povsod, predvsem iz evropskim najbolj tujih kultur.

Janša meni, da je gonja, ki je bila proti Viktorju Orbanu v levičarskih časopih, razumljiva, ob tem pa dodaja, da so »ljudje na Madžarskem vendarle lahko razmišljali s svojo glavo, kjer vsaj del madžarskih medijev poroča objektivno, se pravi so bili seznanjeni z obema platema zgodbe. Madžarska ni Slovenija, kjer so samo režimski mediji. Na Madžarskem imate televizije, ki so bolj naklonjene vladi in imate televizije, ki so bolj naklonjene opoziciji in imajo približno podoben doseg, enako je z drugimi mediji, da tukaj ne govorim o spletu.«

»Zmaga Viktorja Orbana je bila dosežena v nekem okolju, kjer so bili ljudje informirani, so lahko sami presojali z lastno glavo in se odločali ali bodo izbrali zrnje ali pleve in dve tretjini Madžarov se je odločilo, da bodo izbrali zrnje,« je izpostavil Janša in Orbana označil za domoljuba in patriota, kar pomeni, da imaš najprej rad svoje ljudi, kar pa še pomeni, da druge sovražiš.

Te očitke Orbanu naslavljajo tisti, ki ne vedo, kaj so, so izgubili lastno identiteto in zdaj to identiteto iščejo v raznoraznih blodnjah in izrojenosti, je dejal predsednik SDS. Prepričan je, da je zgodovinska zmaga Viktorja Obrana na Madžarskem velik šok za vse tiste, ki so upali, da bo ta gonja, ki je bila orkestrirana praktično po celem svetu, rodila sadove.

»Ampak Madžari so dokazali, da znajo razmišljati s svojo glavo in samo upajmo, da se bo to izkazalo tudi za Slovence na prihodnjih volitvah,« je svoje misli strnil Janez Janša.

Št. komentarjev: 6
 1. Biba pravi

  Kakorkoli obračamo, to je res neke vrste dosežek, da zmagaš na parlamentarnih volitvah 3x zapored. Janša se res lahko samo uči od Orbana, ker je za njega pravi vajenec.

 2. bruh pravi

  joj , kdo kako bodo ben tili , krulili in cvilili naši smrdeči kućanisti in uvoženi rdeči jugići…..posebno tisti zaposleni na udbodnevniku, na socialistićnem delu, na vzhodnem većeru in omladinci…..kajti “naš” levićart je vedno skrajno nestrpni levićar….vedno…..tako je in nič drugače…ajd.. pa cenzurirajte tudi to…

 3. Danilo pravi

  Orban je poskrbel še za eno veličastno zmago! Kdor zna pač zna. Komiji pa v jok in na drevo 🙂

 4. mirror pravi

  Na Madžarskem in v ostalih državah višegrajske skupine so še pametni ljudje, ki gledajo v prihodnost. Škoda, da smo se oddaljili od njih.

 5. linke pravi

  AVE TRIUMFATOR

 6. haapy yack pravi

  hoj
  EU lager je ves penast zarat Orbana.
  Soroš jo je že podurhal s svojo kramo v Avstrijo.
  Avstrija je zelo problematična.
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen