ZPS opozarja in polaga na srce: uživanje mareličnih jedrc lahko vodi tudi do smrti, saj se amigdalin ob žvečenju spremeni v smrtonosni cianid!

0

V sistemu hitrega obveščanja o nevarnih živilih in krmi na skupnem evropskem trgu RASFF so prijavljena marelična jedrca, ki so (bila) na voljo tudi v Sloveniji, pravijo pri Zvezi potrošnikov Slovenije Sledijo podrobnosti.

Podatki o izdelku
Izdelek: Grenka marelična jedrca
Neto teža: 200g
EAN koda: 3830052040153
Uporabno najmanj do: 15.04.2019
Lot: 0042170-1601
Dobavitelj: PlanetBIO d.o.o., Ljubljanska cesta 24G, 4000 Kranj
Izdelek je označen kot prehransko dopolnilo.

Vzrok odpoklica
Vsebujejo preseženo najvišjo dovoljeno vsebnost cianovodikove kisline, zato predstavljajo tveganje za zdravje.

ZPS svetuje
Zaradi dolgega roka uporabe je možno, da imajo potrošniki to živilo doma. V tem primeru ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.

Jedrca mareličnih koščic (grenka ali sladka) predstavljajo resno tveganje za zastrupitev z cianidom. (mnenje Evropske agencije za varnost hrane, EFSA, april 2017). Jedrca mareličnih koščic vsebujejo amigdalin (cianidni glikozid), ki se ob žvečenju spremeni v cianid. V primeru zastrupitve s cianidom prenos kisika med celičnim dihanjem preneha delovati, nastopi lahko smrt.

Zastrupimo se lahko že z zaužitjem enega večjega jedrca ali dveh do treh manjših, smrtna doza pa je odvisna od človekove teže, zato so otroci bolj izpostavljeni. Jedrca naj bi učinkovala kot pomoč pri zdravljenju raka, a opozarjamo, da znanstvenih dokazov za to trditev ni. Znani so le smrtni primeri zaradi zastrupitve z mareličnimi jedrci.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen