(Zobo)zdravstvo v praksi: če vas na Ptuju ali v Ormožu močno boli zob, morate med tednom v dežurno ordinacijo v Maribor!?

0

Ptujčani in prebivalci večjega dela Spodnjega Podravja že dolgo v nujnih primerih nimajo možnosti obiska dežurne zobozdravstvene ordinacije v svojem mestu. Ker tamkajšnji zdravstveni dom ni uvrščen v splošni dogovor o dežurni službi, morajo po pomoč v Maribor. V Ormožu je dežurni zobozdravnik organiziran ob petkih popoldne in sobotah dopoldne.

O problematiki dežurnega zobozdravstva so na zadnjem kolegiju razpravljali tudi župani regije, ki jim je direktorica ptujskega zdravstvenega doma Metka Petek Uhan pojasnila, da dežurnega zobozdravstva, ki bi bilo financirano preko splošnega dogovora, pri njih niso imeli nikoli. So pa ob sobotah in nedeljah dežurno službo pred leti izvajali na pobudo njihovih zobozdravnikov in koncesionarjev, ki so svoj delovni čas razporejali preko šestih dni.

“Po letu 2013 je padla odločitev, da dežurstva na Ptuju ne bo več. Vesela bom, če se bomo dogovorili drugače, vendar to za sabo potegne nove stroške,” je dejala Petek Uhanova in dodala, da sicer sami ustanovitelja vselej naprošajo za dodatni program, v katerem bi zobna dežurstva vključili v njihovo dejavnost, a jim doslej ni uspelo. To bi jih po njenem mnenju stalo okoli 39.000 evrov letno, a velja samo za dnevno dežurstvo med vikendi in prazniki.

Vsaj nekajurno dežurstvo ob koncih tedna bi lahko zagotovili s pomočjo občin, a vsi župani temu niso naklonjeni, zato tudi po decembrski razpravi na kolegiju kakšnega posebnega odziva po besedah Petek Uhanove doslej še ni bilo. Svoje paciente zato v primeru nujnih stanj preusmerjajo v Maribor.

V ormoškem zdravstvenem domu, ki pokriva še območje občin Sveti Tomaž, Središče ob Dravi in Ormož, kar pomeni, da skrbi za zdravje okoli 17.000 ljudi, je zobozdravstvena dežurna služba organizirana vsak petek popoldne od 12. do 20. ure ter ob sobotah od 7. do 13. ure.

Kot je za STA povedala vodja zobozdravstva v Ormožu Martina Rudolf, dežurstva opravljajo trije njihovi zobozdravniki za odrasle, en zobozdravnik za otroke ter dva zobozdravnika, ki sicer svoje storitve opravljata v Svetem Tomažu in Središču ob Dravi, pa tudi dva koncesionarja, ki delujeta v njihovih prostorih. Med ostalim delom vikenda, prazniki in v nočnem času tudi pri njih paciente usmerjajo v Maribor.

Sicer pa je dežurna služba pri njih po besedah Rudolfove organizirana samoiniciativno, dežurstvo pa ni bilo nikoli posebej sofinancirano preko splošnega dogovora z zavarovalnico ali s strani občin. Tako zobozdravniki svojih storitev v času dežurne službe ne dobijo plačanih kot dežurstvo, ampak kot redno delo.

Ob tem je še dodala, da čeprav je dežurstvo v prvi vrsti namenjeno prebivalcem treh občin, k njim v vse večji meri prihajajo tudi pacienti iz občin, ki niso soustanoviteljice ormoškega zdravstvenega doma in kjer nimajo organiziranih dežurnih služb. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen