Šerifov namestnik dal aretirati svojo bivšo ženo, ker mu ni bilo všeč, kar je na Facebooku napisala o njegovem neskrbnem očetovstvu

0

Prepiri na Facebooku so lahko neprijetni, ampak nasploh se le redko kdo boji, da bo zaradi njih šel v zapor.

To je veljalo povsem, dokler se Anne King in prijateljica nista za nekaj ur znašli za zapahi v letu 2015, ker naj bi žalili bivšega moža Kingove, lokalnega pomočnika šerifa v okrožju Washington, v zvezni državi Georgia. Zdaj Kingova toži svojega bivšega  moža in njegovega kolega za kršenje njenih ustavnih pravic.

Celotna stvar se je začela januarja 2015, ko je Anne King objavila kratek status na Facebooku, kjer je izrazila razočaranje, da njen bivši Corey King ni hotel pustiti nekaterih zdravil za svoje otroke na poti do njegovega dela.

»Tisti trenutek, ko ima vsak v tvoji hiši gripo in prosiš očeta svojih otrok, da jim prinese več Motrina in Tylenola in on zavrne,” je napisala in dodala »pomenljivi« emoticon.

Nekateri njeni prijatelji so se vključili v pogovor in se z žaljivkami referirali na Coreya Kinga, med njimi tudi Susan Hines, ki se je ponudila, da prinese zdravila namesto očeta otrok.

Po tožbi, vloženi v imenu Anne King, ji je nekdanji mož rekel, naj sname zapis. Ko je prvotno zavrnila, je objavil posnetek zaslona na svojem Facebook računu.

Nekdanji mož je nato vložil poročilo o incidentu in je glede na lastno priznanje zaprosil za nalog za prijetje zaradi njenih “žaljivih izjav”.

V nalogu za prijetje, kot je navedeno v pritožbi, je dejal: »Oseba je brez privilegija, da to lahko stori in z namenom, da bi škodovala drugemu, širila napačno vsebino, ki bi drugega lahko izpostavila sovraštvu, preziru, posmehu, s čimer je provocirala razdor miru.”

Naslednji dan je sodišče okrožja Washington izdalo naloge za Anne King in Hinesove.

Ženski sta bili obtoženi “kaznivega obrekovanja” in preživeli približno štiri ure v zaporu pred objavo varščine v višini 1.000 USD.

Na zaslišanju je sodnik državnega sodišča navedel, da ni bilo nobene podlage za prijetje in da je bil primer opuščen.

“Ne vem niti, zakaj smo tu,” je dejal po pritožbi sodnik.

Anne King je zdaj vložila odškodninsko tožbo. Prvotno je nameravala tožiti tudi okrožje, a ima to pred zveznim sodiščem imuniteto v skladu z 11. amandmajem.

Prijateljica Anne King, Hinesova, je povedala CNN – u, da je najprej želela biti sotožnica, a si je zavoljo želje, da bi minimalizirala trenja v lokalni skupnosti, premislila.

Kot da podrobnosti o zadevi niso bile dovolj dramatične, tožba proti Corey Kingu trdi, da se je s ciljem, da bi aretacijo speljal, skliceval na zastarelo zakonodajo v Georgiji v skladu z odločbo Vrhovnega sodišča v Georgiji iz leta 1982 je obtožba nekoga za kaznivo obrekovanje dejansko protiustavna.

“O našem položaju se počutimo zelo dobro, ker je bil zakon, na podlagi katerega je bila aretirana Kingova, razglašen za protiustavnega leta 1982,” je zastopnik Kingove, odvetnik Ken Hodges, povedal CNN – u.

CNN ni mogel dobiti Coreyja Kinga ali njegovega odvetnika za komentar.

Za nek drug medij pa je dejal: “Ne počutim se, kot da je bilo prikazovanje mojega očetovstva na Facebooku s strani bivše žene, in to kar počnem za moje otroke, resnično.”

AJC tudi poroča, da je Corey King trdil, da on in še en obtoženec v tožbi niso bili končno odgovorni za aretacijo Anne King, temveč sodnik Ralph Todd. Todd je odgovoril, da ga nihče ni obvestil, da obtožnica ni bila veljavna.

Zadeva je pred zveznim sodnikom, ki bo odločil, ali bo prišlo do sojenja. Hodges pravi, da upa, da bo sodišče “k odgovornosti poklicalo tiste, ki imajo moč in jo izkoristijo zoper tiste, ki je nimajo”.

“Ironična stvar je, da ni objavila ničesar žaljivega,” je dejal odvetnik Hodges. “Le objavila je svojo zaprepadenost.”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen