Sedem let vojne v Siriji terjalo več kot 350.000 življenj, med njimi tudi skoraj 20.000 otrok

1

V sedmih letih vojne v Siriji je po najnovejših podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice življenje izgubilo že 353.935 ljudi, med njimi skoraj tretjina civilistov. Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) pa ob tem opozarja, da so otroci v tej državi v večji nevarnosti kot kadarkoli prej.

V sirskem konfliktu je od 15. marca 2011, ko so se začeli protesti proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu, umrlo približno 63.800 sirskih vojakov, 58.000 pripadnikov sirskih milic in tujih borcev, zvestih Asadu. Na drugi strani je bilo v spopadih ubitih okoli 63.300 džihadistov, večinoma pripadnikov Islamske države, in približno enako število upornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Da vojna med žrtvami ne izbira, dokazuje podatek, da so spopadi v Siriji doslej terjali tudi življenja 106.390 civilistov, med njimi je skoraj 20.000 otrok in več kot 12.500 žensk.

Unicef ob tem opozarja, da so otroci danes v Siriji v izjemni nevarnosti. Njihovo število med smrtnimi žrtvami se je namreč v minulem letu v primerjavi z letom 2016 povečalo kar za polovico. Le v prvih dveh mesecih letošnjega leta je bilo ubitih ali poškodovanih 1000 otrok. Vojna pa je postala glavni ubijalec mladih v Siriji. Unicef sicer napoveduje, da se bo osmo leto vojne pričelo še bolj krvavo.

Eksplozivnim nevarnostim, kot so kopenske mine in druga nevarna telesa, je bilo v Siriji doslej izpostavljenih že 3,3 milijona otrok. Unicef pa opozarja, da preživeli s posledicami živijo vse življenje. Več kot 1,5 milijona otrok je namreč v eksplozijah utrpelo trajne okvare, od tega jih je 86.000 izgubilo dele telesa.

V vojnah so sicer najbolj ranljivi ravno otroci s posebnimi potrebami, še izpostavlja sklad. “Brez dostopa do ustreznih storitev, šol in posebnih pripomočkov, kot so invalidski vozički, jim grozi izključitev, prezir in stigmatizacija, medtem ko se vojna nadaljuje,” je povedal regionalni direktor Unicefa za Bližnji vzhod in Severno Afriko Geert Cappelaere, so sporočili iz Slovenske fundacije za Unicef. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. Ivan pravi

    Tudi za vse gorje v Siriji so krivi “zahodni izvozniki demokracije”. A bo kdo od teh kdaj stopil pred kakšno mednarodno sodišče za vojne zločine, npr. v Hagu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen