Razkrito na bančni preiskovalki: Zlatko Sraka in “jastreb” Janković tedensko jedla kosila za skoraj 1.000 €, račune zanje pa prilagala kreditom!?

7

Vodilni možje pri megalomanskem projektu Stožice, med njimi Zlatko Sraka in Zoran Janković, so si tedensko privoščili izjemno draga kosila, račune zanje pa prilagali kreditom, ki so jih predhodno dobili od slovenskih bank.

Nekdanji prvi mož Energoplana in njegovega projektnega podjetja Grep, ki je gradilo športni center Stožice, Zlatko Sraka je včeraj kot edini pričal pred Preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji, ki jo vodi poslanec SDS dr. Anže Logar. Drugi vabljeni Borut Petek se na zaslišanju ni pojavil, niti ni prevzel vabila.
Sraka je pred ustanovitvijo Energoplana delal v SCT, kot uspešen gradbenik pa je leta 2004 celo prejel nagrado Gospodarske zbornice za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. »Kaj se je zgodilo z nagrajenim Zlatkom Srako, da se je začel sesedati sam vase in je šel 2007 v stečaj?« je zato zanimalo dr. Logarja. Pred uspešnim kandidiranjem na razpisu za graditev Stožic je bilo Srakino podjetje uspešno in načrtoval je, da se bo uspešna zgodba nadaljevala tudi s Stožicami. Pa ni bilo tako. Finančna konstrukcija tega megalomanskega projekta ni bila nikoli zaključena, Energoplan in Grep pa sta se znašla v nepregledni hobotnici, v kateri so druga podjetja zanju najemala kredite, da sta lahko še naprej gradila. Na koncu so tako podjetji kot Sraka osebno pristali v stečaju.

Na zaslišanju je Sraka večkrat ponovil že znano stališče, da je bil projekt zaključen v 90 %, da bi država morala primaknili »le« še 15 milijonov evrov in bi bil projekt popoln uspeh. Kot je dejal, je še danes ponosen na ta projekt, žal pa ta ponos ni v tolažbo davkoplačevalcem, tistim, ki so morali na koncu poplačati večmilijonske kredite v bankah. »Jaz vas ne razumem, gospod predsednik,« je odvrnil dr. Logarju, češ zakaj vseskozi ponavlja, da so davkoplačevalci na koncu nosili največje breme. Sraka je namreč trdil, da so davkoplačevalci morali plačati zgolj javni del športnega centra Stožice, to sta danes košarkarska dvorana in nogometni stadion, zasebnega dela, ki je bil namenjen trgovskemu centru, pa nikoli.

Znano je, da se je športni center Stožice vseskozi gradil pod budnim očesom ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Sraka je na preiskovalni komisiji priznal, da mu je Janković ponudil pomoč pri prepričevanju bankirjev, da bi mu podelili vedno nove kredite, vendar se je temu uprl tedanji predsednik uprave NLB Božo Jašovič, ki je Sraki na enemu izmed sestankom zabrusil: »Jaz ne rabim Jankovića tukaj, vi se sami pogajate.« Sraka je tudi povedal, da se z Jankovićem poznata že 40 let, da se tikata in da sta ves čas njunega poznanstva v enakih odnosih. Mimogrede, Sraka je potrdil še, da je bila ena izmed arhitektk, ki so jih najeli za projektiranje Stožic, hči Milana Kučana Ana Kučan.

In ko smo že mislili, da t. i. bančna demenca na tokratnem zaslišanju vendarle ne bo prisotna, smo se zmotili. »Poznate družbo Gramatech?« je zanimalo predsednika preiskovalne komisije. »Gramatech? Gramatech? Mogoče sem že slišal zanjo,« je zmedeno odgovoril Sraka. »Ste kdaj poslovali z njo?« je nadaljeval dr. Logar. »Ne vem, kaj pa so počeli?« je zanimalo Srako. »Boste vi povedali, vam so izdajali račune,« je razkril dr. Logar.

Podoben scenarij se je odvijal tudi, ko je predsednika preiskovalne komisije zanimalo, ali Sraka pozna podjetje Periklej. Sraka je naprej trdil, da ga ne pozna, potem je vprašal, s čim se je to podjetje ukvarjalo. Dr. Logar je razkril, da je direktor podjetja pravzaprav Srakin poslovni partner in solastnik Grepa Uroš Ogrin.

Gledalke in gledalci včerajšnjega zaslišanja pa so bili verjetno najbolj šokirani ob dejstvih, da so si vodilni možje pri gradnji Stožic tedensko privoščili, za navadnega smrtnika, nepredstavljivo draga kosila – kosilo za štiri osebe za kar 800 evrov, zraven pa so, seveda, sodili cigare in viski. »Davkoplačevalci so pa to plačali,« je pripomnil dr. Logar, saj je imel pred sabo pisno dokumentacijo, ki je dokazovala, da so račune teh dragih kosil prilagali kreditom, ki so jih predhodno dobili od slovenskih bank. Še več, prilagali so tudi račune letalskih kart zasebnih letov na Balkan, čeprav se je Sraka ob tem branil, da je šlo za potovanja, na katerih so se izobraževali, kako bi gradili Stožice. Mimogrede, na omenjenih kosilih je bil stalni gost tudi Zoran Janković.

Na vprašanje, ali čuti osebno odgovornost za propadli projekt Stožice, je Sraka priznal, da vidi »veliko osebne odgovornosti,« ki jo danes tudi odplačuje, v tolažbo pa mu je dejstvo, da javni del projekta, košarkarska dvorana in nogometni stadion vendarle obratujeta. Grep je ostal bankam z obrestmi dolžan preko 130 milijonov evrov, terjatve so bile nato prenesene na DUTB, ki je nato večji del terjatev prodala poslovnežu Izetu Rastoderju. Ta je lani tudi prevzel nedokončani trgovski del Stožic. Zdaj zanj išče investitorja. Ob koncu zaslišanja je Sraka povedal, so trgovski center pregledali pred dvema mesecema, in da je v zelo dobrem stanju, saj da je bil grajen zelo kakovostno.

Naslednja sta Bojan Petan in Ivan Zidar

Preiskovalna komisija bo z zaslišanji nadaljevala jutri, ko namerava zaslišati Bojana Petana in Ivana Zidarja.

Državna založba Slovenije (DZS), Terme Čatež, časopisni podjetji Dnevnik in Delo Prodaje, Marina Portorož, Vzajemna, pokojninski družbi A in M-Kapital, Casino Portorož, Rokometni klub Krim, Hipotekarna banka Brežice – vse to so podjetja, v katerih tako ali drugače večino svojega življenja najvišje funkcije zaseda Bojan Petan, sicer dolgoletni član LDS, 14 let tudi predsednik brežiškega občinskega odbora LDS. Kje vse je danes, bo najbrž na zaslišanju najbolje znal povedati sam.

Se še spomnite prihoda Ivana Zidarja na sodišče v spremstvu medicinskega brata, ko so mu sodili zaradi afere Čista lopata? Takrat se je zdelo, da je zdravje nekdaj največjega gradbinca v samostojni Sloveniji zares slabo. In kako je z njim danes, bo lahko prišel na zaslišanje pred preiskovalno komisijo?

Preiskovalna komisija bo jutri zasedala od 13. ure dalje, vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa na TV Slovenija 3.

Št. komentarjev: 7
 1. Grega pravi

  Lopov pri lopovu, zlasti tam, ko organizira biznise Zoki… Ljubljančani do kdaj boste še volili tega posiljevalca in lopova?

 2. Jaka pravi

  Sraka si je torej fino privoščil z zokunom – na račun slovenskih davkoplačevalcev seveda… gamad!

  1. Ivan pravi

   Boter Zokune je fino nategnil Srako.Njemu je propadla dobra firma, boter Zokune pa še vedno veselo vlada v Ljubljani in še bolj veselo natepava. Vsakega, ki sklepa posle z njim čaka podobna usoda.

 3. nejo pravi

  Prihoda nadtovariša Zidarja na sodišče se seveda zelo dobro spomnim, ker sem v zvezi s tem pisal tudi na forumih. Namreč, nekaj dni prej sem tega nadtovariša videl v Strunjanu v hotelu Svoboda, ko je s pohodnimi palicami v rokah, strumno in lahkotno prečkal hotelsko avlo.

 4. kapibara pravi

  Ljubljančani ga NE volimo !
  žal nam ga izvolijo, njegovi bližnji 🙁

  1. čarli pravi

   Toliko pa tudi ni diaspore v Ljubljani. Bolj gre za sprane Slovence, ki jih je res dosti, da opankovića volijo že več kot 10 let!

 5. raft pravi

  Kapibara pravi
  Ljubljančani ga NE volimo !
  žal nam ga izvolijo, njegovi bližnji
  —————————
  In kaj boste sedaj Ljubljančani naredili? Ni Italijanov, da bi vas ogradili pred balkansko go-lanznijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen