Prvaki petih desnosredinskih strank ponudili odgovore na ključno vprašanje – kam naj gre v prihodnje Slovenija

8

Prvaki petih desnosredinskih strank so danes na javni tribuni v celjskem Narodnem domu razpravljali o tem, kam naj gre v prihodnje Slovenija. Pogovor je pripravil Inštitut dr. Antona Korošca, po besedah udeležencev pa želijo s tem v slovenski politični prostor pravočasno, torej pred volitvami, lansirati razpravo o ključnih vsebinskih vprašanjih.

V zvezi s tem, ali tribuna pomeni napoved združevanja strank na politični desnici, Janez Janša meni, da je sodelovanje teh strank, ki lahko svoj program uskladijo v skupnega, glede na slovenski volilni sistem, nujnost, če želi Slovenija napredovati.

Po besedah predsednika največje opozicijske stranke je v današnji razpravi in programih strank najti stične točke na vseh ključnih področjih. Med drugim delijo podobne poglede na ureditev gospodarskega in poslovnega okolja, v katerem bo lastnina spoštovana in bodo solidarni, a le do tistih, ki si sami res ne morejo pomagati.

Največja množična krivica se po njegovem godi nekaj sto tisoč upokojencem, ki za minulo delo mesečno prejmejo po nekaj sto evrov, na drugi strani pa so nekateri deležni mnogih privilegijev. “Potrebna je izravnava v smer pravičnosti in v skupini teh stranki, mogoče pa še pri kateri, vidim potencial, da to naredimo,” je dejal Janša in dodal, da dokler tega in dokončne tranzicije Slovenije ne bomo izpeljali, vse dotlej ne bomo normalna država.

Ob Janši so se javne tribune udeležili še predsedujoči NSi Matej Tonin, predsednik SLS Marko Zidanšek, predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc in predsednik programskega sveta NLS Franc Kangler. Vsi skupaj so poudarjali, da delijo poglede na družinsko politiko, Janša pa je zavrnil, da bi kdorkoli od njih stal na kakšni ekstremni nacionalistični poziciji glede odnosa do ljudi druge nacionalne pripadnosti.

Tako kot prvak SDS, se tudi Tonin zaveda, da med peterico strank poleg skupnih točk obstajajo tudi razlike. Med skupnimi je dodal še debirokratizacijo države in reformo šolstva, med razlikami pa je izpostavil odnos do upravljanja državne lastnine in reforme sodstva.

Kot je dejal, v NSi ne želijo, da bi upravljanje državnih podjetij iz rok levih predali v roke desnih, prav tako si ne želijo, da bi slabe sodnike zamenjali z “našimi” sodniki, pač pa je treba za državna podjetja poiskati čim boljše lastnike, v sodstvu pa poskrbeti za neodvisne in dobre sodnike.

Kangler je zagovarjal skrb za pravno in pravično državo, saj bo potem manj težav tudi na drugih področjih. Sedanji oblasti očita, da je povsem pozabila na malega človeka, igra se z zdravstvom, vojsko, policijo. “Očitno si nekdo želi, da se sistem zruši. Zato je prav, da jim jasno damo vedeti – če smo se za Slovenijo borili leta 1991, se bomo na demokratičen način tudi zdaj,” je še dejal Kangler.

Zelo vesel nad povezovanjem na desnici je bil njegov zaveznik v nedavno sklenjeni koaliciji Združena desnica Aleš Primc, za katerega je tribuna v Celju zgodovinski dogodek, ki bo po njegovem vzbudil novo upanje med Slovenci. Dotaknil se je tudi kmetijstva, ki je po njegovem ključna panoga za preživetje, a se morajo kmetje danes več časa kot s svojo dejavnostjo ukvarjati z birokracijo.

Zidanšek je med bistvenimi točkami naštel varnost, gospodarstvo in lokalno samoupravo, posebej pa poudaril potrebo po spremembah zakona o tujcih, da bi omejili priseljevanje tujcev, ki imajo pri nas že svojce, s tem pa znižali pritisk na slovensko socialno blagajno. Današnje srečanje je zanj pomembno sporočilo, da se tudi na desni sredini znajo pogovarjati, zato verjame, da jim skupaj letos lahko uspe prevzeti upravljanje države. (sta)

Št. komentarjev: 8
 1. Breda pravi

  Po videnem in slišanem v Celju, še je upanje za Slovenijo. Upajmo da bodo to junija večinsko spoznali tudi volivci.

 2. haga baga pravi

  Zapomnite si moje besede: Primc in Kangla bosta samo odžrla glasove SDS, sama pa ne bosta nikoli videla parlamenta od znotraj. Slaba strategija desnice!

  1. Jogan pravi

   Točno tako, realno razmišljanje.

 3. re gornjim pravi

  Res pravi so se zbrali, da bodo “zapeljali” Slovenijo v “pravo smer” (upam, da ne v p.m.)

 4. Piki pravi

  SDS 22%, NSi 6% in to je to. Stan in Olio bosta pa ostala še dalje komedijanta.

 5. niko pravi

  Čim bo Marjan Šarec izrazil simpatije do koalicije s SDS, bo pogorel na celi črti.

 6. Johan pravi

  Najbolj realen govor je imel Janez Janša in Marko Zidanšek

 7. re gornjemu pravi

  On je imel govor kot si ga ti HOTEL slišati.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen