Pod peticijo za odstop nesposobne ministrice Kolar Celarčeve že okoli 8000 podpisov

1

Gibanje Skupaj naprej, ki je 21. februarja začelo zbirati podpise pod spletno peticijo za odstop ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, je do zdaj zbralo približno 8000 podpisov. Podrobnosti bodo sporočili v torek, saj se bo danes opolnoči iztekel rok za oddajo podpisov, je za STA povedal predsednik gibanja Danijel Bešič Loredan.

V gibanju v petek pripravljajo novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavili shod, ki bo potekal naslednji teden, je napovedal Bešič Loredan.

“Želimo, da se vsi procesi do volitev ustavijo, na ministrstvu pa opravljajo le tekoči posli,” je pojasnil. “Vse, kar naj bi sprejeli še v tem mandatu, je dokazano škodljivo, z že sprejetimi ukrepi pa zdravstvo tone vse globlje,” je dodal.

Dostopnost do zdravstvenih storitev se je v zadnjih štirih letih drastično poslabšala, politika pa mora za to stanje prevzeti odgovornost, pozivajo v gibanju. Število čakajočih na terapevtski poseg ali diagnostični postopek za 48 vrst zdravstvenih storitev se je od 1. januarja 2014 do 1. februarja letos povečalo za 59,3 odstotka, od tega nad dopustno čakalno dobo za 219,2 odstotka, navajajo v peticiji.

Bolnik po njihovih besedah izgublja stik z izbranim družinskim zdravnikom, kar pomeni razpad temeljev za dobro delujoč javni zdravstveni sistem. Število napotitev s primarne na sekundarno raven se je tako v obdobju od leta 2013 do decembra 2017 povečalo za 148,7 odstotka, so zapisali.

Vlada pravice bolnikov rešuje s kaznovanjem bolnikov in osebnih zdravnikov v korist politike, so opozorili v gibanju. Tako je bila med drugim uzakonjena presoja utemeljenosti napotitve in stopnje nujnosti osebnega zdravnika ter določena kazen za domnevno neupravičeno napotitev in napačno stopnjo nujnosti. Vse to pomeni, da bodo bolniki dobili še manj kakovostne, pravočasne in varne obravnave, so še izpostavili v gibanju.

Predsednik vlade Miro Cerar je konec februarja v odzivu na peticijo za odstop ministrice dejal, da pobuda za njen odstop prihaja v času, ko se lahko vprašamo, ali je smiselno tri mesece pred volitvami menjati katerega koli ministra. A je obenem zagotovil, da sledi temu, kar vsebinsko sporočajo deležniki v zdravstvu in ob njem. Želi si, da se te pripombe upoštevajo in ves čas “priganja ministrstvo”, da dela, da izboljšujejo zadeve, kjer se da. Priznal pa je, da gre proces počasneje, kot si je želel. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. pubec pravi

    To babo bi morali že zdavnaj “šutniti”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen