Morilska centralizacija

2

Piše: mag. Dejan Kaloh

Ko bo v Sloveniji decentralizacija zaživela tudi v praksi, bo na letni ravni tudi manj družinskih umorov.
Zadnji umor v Mariboru, ko je sestra dvignila roko nad drugo sestro, me je spet zelo pretresel, kakor tudi mnoge druge prebivalce štajerskega »glavnega« mesta. V Mariboru so tako umori »za štirimi stenami« postali že nekakšna stalnica. »Enemu se je spet ftrgalo,« kot v mariborskem narečju rečejo domačini ob takih žalostnih dogodkih.
Vse te mariborske družinske ali partnerske tragedije (kjer so kot po pravilu prisotni tudi alkohol, depresija in brezup) v 99% izvirajo iz zelo slabega socialnega položaja, za katerega je v veliki meri kriva tudi naša državna ureditev, kjer je vse skoncentrirano v centru odločanja – torej v Ljubljani, v teh birokratskih škatlah, ki jim pravimo ministrstva.
Upam si trditi, da je ključ da se ta mariborska mizerija zmanjša, tudi v decentralizaciji, kjer bodo socialno in ekonomsko opustošena področja, kamor spada tudi Štajerska, obravnava enako, in kjer bodo izhodišča in možnosti za lepši jutri za vse ista – od izobrazbe, služb, poštenega plačila, dostojnega življenja obogatenega s kulturo, do hitrega dostopa do zdravstvenih storitev kjerkoli v Sloveniji.
Kdor pozorno bere najboljši program najbolj kredibilne politične stranke v Sloveniji, vidi, da ima SDS rešitev tudi za razbitje te centralizacije. Ljudje v lokalnih okoljih so potisnjeni čisto ob rob javnih zadev, zato bo javna uprava po juniju precej bolj prisotna tudi v lokalnem okolju prebivalstva. Denar iz skupne državne malhe in učinkovitejše ter hitrejše črpanje EU sredstev se bo enakomerno delil tudi med vse depriveligirane regije v Sloveniji. Naslednja vlada SDS bo s finančnimi ukrepi podprla slovenske družine. Uvedle se bodo nižje davčne stopnje za najnujnejše življenjske potrebščine, kar bo pomembno vplivalo na družinski proračun. Vse to bo prispevalo k lepšemu in bolj pozitivnemu pogledu na svet, kjer se bo prostor za skrajno destruktivna početja zagotovo zožil!

Št. komentarjev: 2
 1. re gornjemu pravi

  Kaloh, spet neukusni epp za stranko dosmrtnega firerja.

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Ne iščite zakladov na Zemlji temveč v nebesih.
  Čas je, da vzamemo v roke liro in nanjo zaigramo kak Neronov komad. Čeprav ni zasigurn, če je Neron znal igrat na plunko.
  carstvoserušipodtežolastneumazanijeinkorupcijepres
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen