Merklovo in Trumpa skrbi rusko orožje, Kremlja oboroževalna tekma ne zanima

0

Nemška kanclerka Angela Merkel in ameriški predsednik Donald Trump sta v telefonskem pogovoru izrazila zaskrbljenost nad trditvami ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je Rusija razvila nepremagljivo orožje. Iz Kremlja pa so danes zavrnili očitke o kršitvah sporazumov o nadzoru orožja in sporočili, da Rusije ne zanima oboroževalna tekma.

Putin je v četrtkovem nagovoru ruskim poslancem o stanju v državi med drugim sporočil, da je Rusija razvila nov tip jedrskega izstrelka, proti kateremu bo dosedanja protiraketna obramba neuporabna. Prav tako so razvili nov tip manevrirne rakete. Gre za odgovor na ameriško “rušenje strateškega ravnotežja”, je dejal.

Iz urada nemške kanclerke so danes sporočili, da sta Merklova in Trump v pogovoru izrazila zaskrbljenost nad Putinovimi izjavami in njihovimi negativnimi posledicami za mednarodna prizadevanja za nadzor nad orožjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA so v prvem odzivu na Putinove izjave Rusijo obtožile, da z razvojem nepremagljivega orožja krši sporazume o nadzoru orožja iz časa hladne vojne. Kremelj je te očitke danes odločno zavrnil. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ob tem poudaril, da Rusije ne zanima oboroževalna tekma.

Ponovil je tudi, da Rusije ne bi smeli imeti za grožnjo. “Rusija ne bo nikogar napadla in to orožje ne ogroža tistih, ki ne nameravajo napasti naše države,” je izpostavil.

Zavrnil je tudi namige, da je na enem od posnetkov orožja, ki jih je med četrtkovim govorom uporabil Putin, zemljevid ZDA in da naj bi šlo za simulacijo napada na Florido. “Iskreno rečeno, nisem opazil zemljevida Floride,” je dejal. “Niso bili uporabljeni zemljevidi, gre le za simbolične obrise, ki niso povezani z nobeno konkretno državo,” je še poudaril.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen