Kdo v politiki je in kdo ni izključevalen – dejstva in praktična ravnanja

0

Piše: dr. Vinko Gorenak, poslanec SDS

Slovenski demokratski stranki – SDS, pogosto pripisujejo izključevalnost, radikalnost, nepripravljenost za konstruktivno sodelovanje in še kaj bi se našlo. Toda poglejmo dejstva. Še prej pa vprašanje vsem, ki to berete in vsem politikom, ki boste na ta tekst opozorjeni. Mi prosim sporočite en sam primer, ko je SDS ravnala izključevalno in je javno povedala, da z neko politično grupacijo pač ne bo nikoli sodelovala? Prosim, izvolite in najdite tak primer. Nasprotno pa je tovrstnih dokazov kolikor hočete, SD to ponavlja že vsaj od leta 2000, LDS in Zares sta to počeli vseskozi, do njunega propada, Jankovič je to najavil še pred vstopom v DZ, enako velja za Cerarja, celo NSI je v času predsednice Novakove počela isto.

Praktična ravnanja SDS pa dokazujejo povsem nasprotno. Po zmagi leta 2004 smo k sodelovanju v vladi povabili vse politične stranke zastopane v DZ. Tudi SD, ki jo je takrat vodil Borut Pahor. Toda glej si ga zlomka, v trenutku pogovora med Janezom Janšo in Borutom Pahorjem v pisarni Janeza Janše, ko sta govorila o taki možnosti, sta pred vrati pisarne na hodniku DZ, paradirali Majda Potrata in Darija Lavtižar Bebler, ter novinarjem glasno razlagali, kako bosta izstopili iz SD, če Borut Pahor privoli v sodelovanje. Do tega tako ni prišlo.

SD je takrat ostala v opoziciji. Smo pa sklenili tako imenovano »partnerstvo za razvoj«. To je pomenilo, da je SD določila kateri zakoni so za njih pomembni in kateri ne. Tiste pomembne so morali naši ministri usklajevati z SD. In glej si ga zlomka, usklajenost je bila taka, da je SD z glasovanjem podprla več kot 60 % naših zakonov. Temu smo lahko rekli sodelovanje.

Leta 2009 smo mi SD, ki je vodila vlado, predlagali nekaj podobnega, seveda v obratnih vlogah. Borut Pahor je bil za, toda do sodelovanja ni prišlo, ker je bil Borut Pahor znotraj koalicije utišan.

Pa preidimo v čas sedanje vlade Mira Cerarja. Ta je že pred vrati DZ vpil kako z SDS ne bo nikoli sodeloval. O kakšnem usklajevanju zakonskih predlogov, nikoli niso govorili. Še več, SDS je v tem mandatu vložila na desetine zakonov in na stotine amandmajev k zakonom. SMC je podprla le dva zakona. Kdo je torej izključevalen?

Zgodovina pa se seveda ponavlja. Prvak SD Židan še pred volitvami 2018, javno kriči, da z SDS ne bo sodeloval, enako počne Erjavec, čeprav niti ne ve ali bo prišel v DZ, Miro Cerar je politično truplo zato o tem niti ne govori, Šarec pa prav tako ne vidi možnosti sodelovanja z SDS, vidi pa možnost sodelovanja z SD. Kdo je torej izključevalen?

Pa ne pozabite najti kak primer, ko je SDS izključevala sodelovanje z drugimi političnimi strankami.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen