Davkoplačevalci tokrat preplačali maketo za 2. tir za več kot 70.000 evrov, ker na direkciji za infrastrukturo ne znajo uporabljati excela!?

8

Pri izbiri izvajalca za izdelavo makete drugega tira Divača-Koper je prišlo do “napake”, je danes v Ljubljani povedal prvi mož direkcije za infrastrukturo Damir Topolko. Pristojna komisija je pri izračunu uporabila program excel, pri čemer formule “niso bile ustrezno korigirane”. Zaradi te blamaže Topolko seveda ne namerava odstopiti.

Ponudbi za maketo sta poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Če bi se komisija držala navodil iz razpisne dokumentacije, bi moral izdelavo makete gladko dobiti cenejši ponudnik, na koncu podeljene točke pa se po pisanju medijev ne ujemajo, pa čeprav naj bi Art Rebel 9 ponudil po kakovosti boljšo rešitev.

“Kot je bilo razbrano iz odločitve, ki je bila septembra lani objavljena na portalu javnih naročil, je očitno prišlo do določene napake pri oddaji javnega naročila,” je potrdil Topolko. Izpostavil je, da so na direkciji lani izvedli 360 naročil in dodal, da gre za velik obseg.

Za vsako javno naročilo se imenuje komisija, ki v skladu s poslovnikom deluje neodvisno, je postopek pojasnil prvi mož direkcije. “Tričlanska komisija pripravi poročilo o oddaji javnega naročila in na podlagi tega služba za javna naročila pripravi odločitev. To odločitev v nadaljevanju pregledata še dve osebi, ki sta odgovorni za javna naročila na direkciji in parafirata odločitev. Šele takšno odločitev prejmem v podpis,” je povzel.

“Komisija je uporabila program excel oz. predlogo, ki se uporablja za ocenjevanje ponudb. V tej predlogi niso bile ustrezno korigirane formule, ki se tičejo tega javnega naročila, in posledično je prišlo do napačnega izračuna,” je dejal.

Izvajalca del so na direkciji izbrali na podlagi dveh kriterijev, in sicer cene ter kvalitete. Slednjo točkujejo na podlagi šestih kriterijev. V tem delu so očitno odpovedale kontrole, kar je po Topolkovih besedah pokazala tudi interna revizija postopka.

“Na podlagi revizije bomo sprejeli določene ukrepe. Prvi je ta, da bo nosilec javnega naročila oz. skrbnik te pogodbe zamenjan s projekta, v nadaljevanju pa bomo preučili tudi odgovornost posameznih udeležencev v tem projektu,” je dejal Topolko in zavrnil, da bi odgovornost nosil sam. Kot je ponovil, je interna revizija, ki so jo izvedli na infrastrukturnem ministrstvu pokazala, da je prišlo do napake v predlogi.

Glede na napačen izračun pogodba tudi ne bo sofinancirana z evropskimi sredstvi, a ta sredstva niso izgubljena, saj se lahko porabijo na drugem projektu.

Pogodba z izbranim pobudnikom je bila sicer že realizirana v delu izvedbe, ni pa še bila plačana, je še dejal direktor direkcije za infrastrukturo. Pri tem je še enkrat ponovil, da na direkciji preučujejo pravne posledice, ki so s tem nastale.

Revizijo postopka lahko sedaj zahtevajo zagovorniki javnega interesa – Komisija za preprečevanje korupcije, Agencija za varstvo konkurence, Računsko sodišče in ministrstvo za javno upravo.

Vlada je maketo drugega tira postavila v Kopru v sredo, in sicer – kot je tedaj pojasnil premier Miro Cerar – da bi javnost seznanili z “zahtevnostjo in nujnostjo projekta”.

Gre za multimedijsko predstavitev, ki nudi vpogled v teren, preko katerega poteka trasa, s tem pa naj bi si prebivalci lažje predstavljali, kako bo potekala gradnja in kako bo v prostoru videti nova železniška povezava. No, sedaj si bodo prebivalci lažje predstavljali, kako jih Cerarjeva vlada ves čas vleče za nos!

(sta/ured)

Št. komentarjev: 8
 1. PCZ pravi

  Gospodje so nam že pred začetkom gradnje pokazali, kako bodo zapravljali.

 2. Jana pravi

  Le tako naprej in potem “začudenje” zakaj se volilna udeležba iz volitev v volitve drastično znižuje.

 3. roomster pravi

  Tudi brez excel-a bi bilo vsakemu laiku jasno katera ponudba je najbolj ugodna.

 4. Bine pravi

  Za bruhat. Pa kaj levaki res mislijo da smo državljani take ovce, da bomo vsakemu “excel” odgovoru verjeli???

 5. petko pravi

  Lolek in Bolek vlada!

 6. Ivan pravi

  Neverjetno kakšen primitiven izgovor.In kaj na ta nateg poreče naš Mirko.Najbrž se sploh ne zaveda kako ga nategujejo, kot Korlovo staro kanto za smeti.

 7. Ekman pravi

  To so navadni dodli! Nikoli več cmerarjevih na vladi!

 8. nejo pravi

  Tole z maketo je navadno norčevanje iz ljudi in države. Vsako razglabljanje o excelu, postopkih, pomotah je zgolj potrata časa, kajti bistvo je norčevanje. Do kraja infantilno.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen