Ameriški mediji: Odpuščeni McCabe naj bi zapiske pogovorov s Trumpom izročil Muellerjevim preiskovalcem

0

V petek odstavljeni nekdanji namestnik direktorja FBI Andrew McCabe, ki je bil že dolgo časa tarča napadov s strani predsednika ZDA Donalda Trumpa, je po poročanju ameriških medijev delal zapiske svojih srečanj s Trumpom. Te naj bi zdaj izročil preiskovalcem ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016 pod vodstvom Roberta Muellerja.

McCabovi zapiski bi se lahko izkazali za zelo pomembne v preiskavi ruske afere, saj bi lahko potrdili obtožbe o Trumpovem oviranju preiskave, poročanje ameriških medijev povzema britanski BBC in McCaba označuje kot potencialno ključno pričo v preiskavi.

Kot še pojasnjuje, naj bi McCabovi zapiski pogovorov s Trumpom in tedanjim direktorjem FBI Jamesom Comeyjem potrdili javne obtožbe slednjega na račun Trumpa. Comey je namreč v kongresu pričal, da ga je predsednik, tik preden ga je maja lani odstavil, prosil, naj preneha preiskovati njegovega nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna.

Ameriški pravosodni minister Jeff Sessions je McCaba odpustil v petek pozno zvečer po lokalnem času. Če bi Sessions s tem počakal vsaj do danes, ko McCabe praznuje 50. rojstni dan, bi bil ta po 21 letih dela v FBI upravičen do redne polne pokojnine.

Poteza ministra, ki je v nemilosti pri Trumpu in si skuša “rešiti kožo”, je bila sicer pričakovana. McCabe je bil že tudi nekaj časa tarča notranje preiskave FBI, zaradi katere od januarja tudi ni več opravljal nalog namestnika direktorja.

Trump je v soboto pričakovano na Twitterju navdušeno pozdravil potezo Sessionsa in odhod McCaba označil kot “velik dan za demokracijo”, obenem pa ponovno tudi napadel Muellerjevo preiskavo in jo označil kot “lov na čarovnice”.

Trumpov osebni odvetnik John Dowd je medtem v soboto v pogovoru za ameriški novičarski spletni portal Daily Beast zahteval končanje omenjene preiskave. Kot je dejal, bi moralo pravosodno ministrstvo narediti konec Muellerjevemu delu, saj da to temelji na “sleparskem in skorumpiranem dosjeju”.

Ob tem je Dowd za Daily Beast celo zatrdil, da govori v imenu predsednika, a se je kasneje v posebni izjavi za ameriške medije popravil, češ da je govoril le v svojem imenu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen