Trump na dan predsednika kritiziral Obamo zaradi njegova neaktivnosti pri ruskem vpletanju v predsedniške volitve leta 2016

0

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek, na nacionalni praznik dan predsednika, na Twitterju zastavil vprašanje, zakaj njegov predhodnik Barack Obama ni naredil nič proti ruskemu vpletanju v predsedniške volitve leta 2016. Trumpa še vedno obremenjujejo petkove obtožnice posebnega tožilca Roberta Muellerja proti Rusom.

Predsedniki ZDA so se doslej držali nenapisanega pravila, da svoje predhodnike prepustijo sodbi zgodovine in jih ne kritizirajo. Republikanec George Bush mlajši tako ni omenjal demokrata Billa Clintona, demokrat Barack Obama pa ne Busha mlajšega.

Trump je več kot leto dni vztrajno ponavljal, da je ruska afera izmišljotina demokratov, ki ne znajo prenesti poraza, ob tem pa še nekajkrat dejal, da verjame ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki mu zagotavlja, da se ni vpletal v volitve. Ameriški obveščevalci trdijo nasprotno.

Ameriški politiki od petka naprej ne morejo zanikati ruskega vpletanja v volitve, ne da bi svoje pravosodno ministrstvo obtožili politične pristranskosti na strani demokratov. Mueller je namreč v petek preko namestnika pravosodnega ministra ZDA Roda Rosensteina objavil obtožnice proti več Rusom zaradi širjenja lažne propagande v prid Trumpu.

Za ta namen so imeli Rusi celo posebno podjetje, ki mu v ZDA pravijo “farma spletnih trolov”, kjer je več sto uslužbencev že od leta 2014 naprej ustvarjalo zgodbe za naivne Američane. Ameriški mediji, ki jih Trump sicer označuje kot lažnivce, razkrivajo, da je bila ruska spletna propaganda tako uspešna, da je uspela ponekod celo organizirati hkratna zborovanja Trumpovih podpornikov in nasprotnikov.

Rusi so mešali štrene tudi znotraj levice, kjer so podpirali kandidatko zelenih Jill Stein, še posebej radi pa so podžigali podpornike senatorja Bernarda Sandersa. Sedaj je celo televizija Fox News odkrila že znano dejstvo, da je bil Putin zelo jezen na Hillary Clinton, ki jo je krivil za vzpodbujanje protestov v Rusiji decembra 2011.

Rosenstein je ob objavi obtožnic sicer dejal, da so Rusi vplivali na nič hudega sluteče osebe, povezane s Trumpovo volilno kampanjo, kar pomeni, da obtožnic proti Američanom zaradi spletne propagande najverjetneje ne bo. A Muellerjeva preiskava še ni končana, saj bodo sledile še obtožnice zaradi vlomov v demokratske računalnike, posebno poglavje pa je Trumpovo vpletanje v preiskavo.

Ameriški obveščevalci so že povedali, da so vlamljali Rusi po naročilu iz Kremlja, WikiLeaks pa je omogočil objavo. Objava dopisovanja vodilnih v demokratski stranki, da si želijo zmage Clintonove nad Sandersom, je na demokratski nacionalni konvenciji v Philadelphii sprožila demonstracije Sandersovih podpornikov, ki so se šele takrat zavedli dejstva, da je bil vrh stranke od začetka na strani favoritke Clintonove.

Rosenstein je sicer ocenil, da ni nobenih dokazov, da je to rusko mešetarjenje vplivalo na volilni izid. A to naj niti ne bi bilo tako pomembno, saj ruski namen naj ne bi bil nujno zmaga ali poraz določenega kandidata, ampak vnašanje še večjih delitev med Američane.

Trump sedaj – kot kažejo njegovi številni tviti konec tedna – sprejema, da so se Rusi res vpletali v volitve, a skuša prepričati javnost, da so to počeli na strani Clintonove. Del te zarote naj bi bil tudi Obama, ki ruskega vpletanja ni ustavil. Obama je sicer že povedal, da je Putina osebno opozoril, naj preneha, in je po volitvah za kazen tudi odredil zaplembo nekaj ruskega premoženja v ZDA.

Vodilni demokrat v kongresnem odboru za obveščevalne zadeve Adam Schiff iz Kalifornije je v nedeljo na televiziji CNN prav tako menil, da je Obama storil premalo proti ruskemu vpletanju. Trump je to hitro uporabil in navdušeno tvital, da se celo Schiff strinja z njim. Vendar pa je Schiff obenem izrazil razumevanje, da se Obama ni odločneje vpletal, saj bi ga Trump in republikanci v tem primeru obtožili, da se sam vpleta v volitve na strani Clintonove.

“Sicer pa to, da Obama ni storil dovolj, ni noben razlog, da sedanji predsednik že več kot leto dni … ne stori ničesar za zaščito ameriške demokracije pred ruskimi napadi,” je še dejal Schiff in spomnil, da ga je kongres lani pooblastil, da lahko sprejme sankcije, a predsednik to zavrača. Nedavno so vodje obveščevalnih agencij in FBI v kongresu opozorili, da Rusi že mešetarijo tudi za prihajajoče kongresne volitve, ki bodo novembra letos. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen