To so ti vrhunci pravne države: Vrhunca obsodili na 500 evrov globe, a v njegovem mandatu je bilo za skoraj 70 milijonov evrov nezakonitih naročil zdravstvenega materiala!

5

Okrajno sodišče v Ljubljani je nekdanjemu generalnemu direktorju Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Simonu Vrhuncu naložilo 500 evrov kazni zaradi nezakonitega podpisa pogodbe o dobavi diagnostičnih sredstev za laboratorij bolnišnice leta 2013. UKC Ljubljana mora po odločitvi sodišča plačati 25.000 evrov globe, poroča RTV Slovenija.

Spomnimo: v UKC Ljubljana so v letih 2014 in 2015 v nasprotju z zakonom o javnem naročanju nabavili za 69.443.786 evrov brez DDV zdravstvenega materiala. Vrhunec je bil na čelu UKC Ljubljana sicer šest let, od leta 2009 do avgusta 2015.

[su_box title=”PREBERITE ŠE TO”]DS za sklic skupne nujne seje teles DZ: kdo bo odgovarjal za skoraj 70 milijonov evrov preplačil zdravstvenega materiala v UKC Ljubljana? Več TUKAJ.[/su_box]

Podatek o spornem nakupu je prišel do preiskovalcev z anonimno prijavo. “Obravnavali smo jo kot kazensko ovadbo zoper neznanega storilca zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic,” so po poročanju TVS sporočili z ljubljanskega tožilstva. Državna revizijska komisija je po besedah njenega predsednika Boruta Smrdela zadevo nato posredovala sodišču.

UKC Ljubljana je dobavitelja Interexport na javnem razpisu za dobavo laboratorijske opreme v vrednosti 636.000 evrov letno izbralo leta 2007. Pogodbo so v skladu z razpisnimi pogoji tri leta kasneje podaljšali za dodatna tri leta. Po izteku tega obdobja pa je UKC Ljubljana posel Interexportu zagotavljali še naprej brez novega javnega razpisa.

Kot je poročala TVS, sodišče ni sprejelo pojasnil Vrhunca, da je za zamik odgovorno ministrstvo za zdravje, ker da so čakali na odločitev o selitvi laboratorijev v nov objekt ljubljanske urgence.

Po podatkih, ki so jih iz UKC Ljubljana posredovali za oddajo Tarča na TVS, je v štirih letih od poteka zakonitih pogodb podjetje Interexport dobilo za 3,9 milijona evrov poslov. Podatki o cenah Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije pa kažejo, da so bili nekateri artikli za UKC Ljubljana bistveno dražji od primerljivih, ki so jih v tem času drugi dobavitelji prodajali drugim bolnišnicam.

Celoten posel so kot problematičen izpostavili tudi v poročilu Računskega sodišča, objavljenem v sredo. Računsko sodišče je v reviziji poslovanja UKC Ljubljana v letih 2014 in 2015 sicer ugotovilo pomembne kršitve zakona o javnem naročanju. Med drugim je UKC Ljubljana nabavljal medicinsko opremo in material mimo javnega razpisa, izločal je popolne ponudbe in ni izločal nepopolnih ponudb, pri pridobivanju in upravljanju z medicinsko opremo pa je bil neučinkovit.

Po objavi povzetkov poročila je Vrhunec, ki je bil v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana večino časa, na katerega se nanaša revizija računskega sodišča, STA poudaril, da so postopki nabave v UKC Ljubljana v času njegovega vodenja tekli zakonito. Sam da je podpisoval pogodbe, sklenjene na podlagi javnih razpisov, bistveno več je bilo naročilnic, ki so jih podpisovali pa poslovni direktorji klinik.

Št. komentarjev: 5
 1. Peter pravi

  Sramota od sramote! Tale že zgleda kot navaden bandit! Naj se naredi revizija vseh poslov pod Vrhuncem, pa bo še padlo kakšnih 1000 okostnjakov iz omare!

 2. Konrad pravi

  To je bilo za neko mučko pred 5 leti, saj zdaj ga bodo stisnili tudi za obdobje do 2015 ali kako? Saj za druge nezakonitosti mu ne bodo čez prste pogledali ali kako???

 3. jaka pravi

  Vrhuncu vrhunec zaporne kazni – torej 30 let! Pa naj tam notri razmišlja gnida koliko je pokradel!

 4. Bogomir pravi

  Tistemu ali tistim osebkom v vedenje, da odstranitev mojega zapisa, kaže na upravičene teze in argumentacijo k članku, zato sem še toliko bolj prepričan v svoj prav. To je Slovenija, ki jo aktualna politika tako vehementno ruši. Vsem ostalim, kateri niste imeli možnosti brati komentarja pa v vednost, da je moje razmišljanje v blogu le popoln dokaz stanja v državi in podpisan s polnim imenom in izsledljiv! Pa pozdrav, v nekateri drugi demokraciji, vsem poštenim in dobro mislečim!

 5. SD-rdeča mafija pravi

  Največja katastrofa za državo je stranka SD!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen