Škandalozno neodgovorna vožnja: postojnski župan Igor Marentič za volanom močno vinjen!

5

Policisti so med nadzorom prometa minuli mesec vinjenega za volanom zalotili postojnskega župana Igorja Marentiča. Slednji je po skoraj mesecu dni molka danes dogodek priznal in povedal, da ga obžaluje. Med vožnjo je takrat imel v krvi kar 1,73 promila alkohola, o odstopu pa ne razmišlja.

Marentič je bil 17. januarja na otvoritvenem dogodku športnih prostorov v Postojni, ki so le dober kilometer od njegovega doma. Med kratko vožnjo domov pa so ga presenetili policisti. Župan je tri tedne o dogodku molčal, danes pa je dogodek priznal. Med drugim je povedal, da sprejme svojo kazen in da o odstopu ne razmišlja.

[su_box title=”Vse daljše vrste politikov in uradnikov, pijanih za volanom“]

V Sloveniji, kjer je eden od najpogostejših vzrokov prometnih nesreč alkohol, niso redki incidenti, ko za volan kljub preveliki količini alkohola v krvi sedejo politiki ali drugi visoki uradniki. Sledi kronologija nekaterih takšnih primerov v zadnjih letih.

marec 2003 – Takratnega poslanca Zmaga Jelinčiča so policisti ustavili ob sumu, da vozi pod vplivom alkohola. Opravil je alkotest, nato pa ni hotel podpisati izsledkov. Ker je zavrnil tudi predlog, da bi ga odpeljali na odvzem krvi, so mu odvzeli vozniško dovoljenje.

oktober 2008 – Takratna slovenska veleposlanica v Bosni in Hercegovini Nataša Vodušek je med službovanjem v Sarajevu pijana sedla za volan, prevozila rdečo luč in se zaletela. V drugem udeleženem avtomobilu je bil pri tem hudo poškodovan en človek, Voduškova pa je pobegnila. Sodišče ji je zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti naložilo leto dni zapora. Kazen je začela prestajati julija 2013, a so jo po dobrih devetih mesecih predčasno izpustili.

december 2010 – V vinjenem stanju je za volan sedel takratni minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš. Na ljubljanski obvoznici so ga policisti ustavili po novoletni zabavi. Test alkoholiziranosti je pokazal 0,64 mg alkohola na liter izdihanega zraka, zato so ministra pridržali do streznitve, dan po dogodku pa je odstopil.

19. april 2013 – Zaradi vožnje s službenim vozilom v vinjenem stanju so odvzeli pooblastila vodji Nacionalnega preiskovalnega urada Brunu Blažini. Pod vplivom alkohola je na avtocesti med Ljubljano in Vrhniko trčil v Darsovo vozilo in posledično ostal brez službe.

7. januar 2014 – Takratni prvi mož Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič je pijan sedel za volan in je peljal mimo policistov v Luciji, ki so ga poskušali ustaviti. Ko so ga vendarle ustavili, je napihal 0,59 mg alkohola na liter izdihanega zraka (okoli 1,25 promila), zato so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Ker je kršil javni red in mir ter cestnoprometne predpise, so mu izdali tudi plačilni nalog.

maj 2014 – Poslanec Peter Vilfan je na prehodu za pešce v Ljubljani zbil in huje poškodoval 84-letnega pešca. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal 0,32 mg alkohola na liter izdihanega zraka, kasnejša analiza krvi pa je pokazala, da je bila vsebnost alkohola v mejah dovoljenega. Vilfan je zaradi dogodka odstopil s poslanskega položaja.

november 2015 – Policisti so ustavili ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja po koncertu, ki ga je imel v Škofji Loki s svojo rock skupino. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal rezultat v mejah dovoljene koncentracije. Kasneje se je izkazalo, da so policisti Koprivnikarja ustavili načrtno, potem ko je bil v času policijske stavke kritičen do njih. Pet policistov je zato dobilo odpoved.

februar 2016 – Kranjski župan Boštjan Trilar je v Kranju z avtomobilom trčil v kombinirano vozilo. Oba voznika sta bila v nesreči lažje poškodovana, Trilar pa je odklonil preizkus alkoholiziranosti, zato so ga pridržali. Rezultati strokovnega pregleda so potrdili prisotnost alkohola nad dovoljeno mejo. Kljub dogodku Trilar ni odstopil z županskega položaja. Sodišče ga je kaznovalo z 18-mesečno prepovedjo vožnje in 5600 evri denarne kazni.

januar 2018 – Policisti so vinjenega za volanom ustavili postojnskega župana Igorja Marentiča. Med vožnjo je imel v krvi 1,73 promila alkohola, zato so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Po skoraj mesecu dni molka je dogodek priznal in ga obžaloval, odstopa pa ni ponudil. Po odločitvi sodnice so mu vrnili vozniško dovoljenje, lahko pa pričakuje 1200 evrov denarne kazni in 16 kazenskih točk.[/su_box]

Policisti so sicer v vinjenem stanju za volanom zalotili že več slovenskih politikov. Med drugim so februarja 2016 obravnavali primer, ko je kranjski župan Boštjan Trilar pod vplivom alkohola povzročil prometno nesrečo, pozneje pa odklonil test alkoholiziranosti in bil zato pridržan. Odmeven je bil tudi primer nekdanjega ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrika Gjerkeša. Tega so policisti pijanega za volanom zasačili decembra 2010, ko se je s službenim vozilom vračal s službene zabave, in ga pridržali do streznitve. Nekaj dni pozneje je Gjerkeš odstopil s svojega položaja. (sta/ured)

Št. komentarjev: 5
 1. gregi pravi

  Žalost od žalosti, kakšni vladajo v občinah… kaj če bi koga do smrti povozil???

 2. oleg pravi

  Tale že trezen zgleda kot da je pijan 🙂 kaj šele, ko je nažgan, takrat mu faco okol in okol obrne ;)))))

 3. aco pravi

  Še en pijanček med politiki. Slovenska klasika očitno 🙂

 4. raft pravi

  To je Janković zrihto. Roka roko umije.

 5. maja pravi

  Pijanec se NE spreobrne, ko se v jamo zvrne, le piti ne more več!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen