SDS želi kulturo vrniti tja kamor spada – na piedestal nacionalne zavesti!

18

“Kultura je temelj nacionalne zavesti in istovetnosti, zato ji v Slovenski demokratski stranki posvečamo posebno pozornost, želimo ji omogočati rast in razvoj,” pravijo pri največji slovenski opozicijski stranki.

“Temeljno usmeritev kulturne politike je letih 2005-2008 predstavljal in začrtal Nacionalni program za kulturo. Tej usmeritvi kulturne politike se je stvarno oprijemljivo sledilo do konca leta 2008, v naslednjih letih pa se je gmotno stanje v kulturi začelo občutno slabšati. Država je sicer kulturi posvečala pozornost na deklarativni ravni, v stvarnosti pa njene rasti in razvoja ni spodbujala dovolj.

Delež proračunskih sredstev za kulturo bomo vrnili na izhodiščno raven iz leta 2008, če želimo, da bo dobilo področje kulture ponovno ustreznejšo podlago in spodbudo za umetniško kreativno rast. V izvajanju kulturne politike, ki bomo ostali zavezani usmeritvam in napotilom Nacionalnega programa za kulturo.

Močneje bomo povezali ves slovenski kulturni prostor in hkrati krepili kulturno identiteto pokrajin z narečji vred. Tu bo moralo biti poudarjeno sodelovanje na vsej vertikali od ljudske, to je ljubiteljske kulture (povečana vloga JSKD), do profesionalne, to je tako institucionalne (povečana dejavnost osrednjih kulturnih gledaliških, galerijskih in glasbenih institucij) kot neinstitucionalne kulture.

Večjo pozornost bomo posvetili slovenski leposlovni, strokovni in znanstveni knjigi (humanistiki) ter njihovim avtorjem. Slovenski jezik ima namreč identitetno mesto v naši državni skupnosti. Jezik je tista povezovalna sila in temelj narodove biti, ki vzpostavlja skupnost kot politično, družbeno, kulturno in nenazadnje tudi kot ekonomsko bit. Ker se prav v knjigi najbolj odraža nacionalna bit prek jezika, ki je temelj našega pogleda na svet in zavesti o nas samih, mora  država omogočiti njeno dostopnost ter znižati njeno davčno obremenitev na dopustnih 5%.

Modernizirali bomo javno službo za varstvo in ohranjanje kulturne dediščine, ki je izvirna naloga države, saj praviloma  le država lahko zagotovi učinkovito usmerjanje razvoja, ki spoštuje dediščinske vrednote in jih kreativno nadgradi.

Spodbujali in krepili bomo sodelovanje med ponudniki kulturnih in turističnih storitev. Kulturni turizem bi moral postati, glede na sedanjo premajhno izrabo kulturnih in naravnih potencialov, pomembna gospodarska panoga.

Premislili bomo o možnosti združitve nacionalnih muzejev po zgledu Avstrije, Češke, Madžarske. Razraščanje slovenskih muzejev je doslej potekalo v smeri razraščanja in ustanavljanja novih muzejev tudi na račun obstoječih nacionalnih, ki so dejansko v zelo nezavidljivem položaju. Zagotoviti bomo podlage za odlično delovanje nacionalnih muzejskih institucij, za predstavitev njihovih nacionalno pomembnih zbirk, s tem v zvezi pa je potrebno zagotoviti ustrezne prostorske, strokovne in raziskovalne pogoje. V tem kontekstu morata dobiti absolutno prednost v naslednjem obdobju prav Prirodoslovni in Narodni muzej.

Uvedli bomo davčne olajšave za mecene, donatorje in sponzorje, ki bi vlagali v kulturo, saj stimulativna davčna politika povsod po svetu prispeva h kulturnemu razcvetu. Pozornost bo potrebno usmeriti tudi v gospodarstvo, da le-to prepozna soodvisnost obeh področij, v katerih pomeni več kulture boljše gospodarstvo in več gospodarstva boljšo kulturo.

Oživili bomo Zakon o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe Republike Slovenije v kulturi, na njegovi podlagi se je zgradilo celo vrsto kulturne infrastrukture. Potrebno bo pripraviti dolgoročnejši investicijski načrt, ki bo realno ocenjen in uresničen. Med prioritete pa velja posebej izpostaviti gradnjo depojev za Arhiv Republike Slovenije, novogradnjo Prirodoslovnega muzeja Slovenije, obnovo oziroma novogradnjo ljubljanske Drame, ter obnovo Narodnega muzeja Slovenije.

Na področju zakonodaje bomo posodobili in popravili oziroma dopolnili  Zakon o RTV Slovenija, posodobili Zakon o medijih, Zakon o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.”

 

Št. komentarjev: 18
 1. Danilo pravi

  Tako je! Brez kulture ni naroda! Ravno zaradi tega gre moj glas SDS!

 2. lara pravi

  Lepo napisano, sedaj pa naj se udejanji tudi v praksi…

 3. raft pravi

  Težka bo. Direktor državne volilne komisije je DUŠAN VUČKO, pomočnica direktorja je NINA MUJAGIČ, svetovalka direktorja je DRAGANA KOPČIĆ.

 4. Pero pravi

  Naj kultura poveže vse Slovence! Komur pa ni mar za slovensko kulturo, pa naj gre kontra od migrantov, torej južno od Kolpe!

 5. raft pravi

  bn

 6. raft pravi

  cv

 7. bruh pravi

  raft, 85% davkoplačevalskega denarja za kao kulturo gre v resnici v levičarske organizacije in propagandne stroje in smrdeče lenobne urbane pijane bedake….ajd…

 8. njoki pravi

  Katera, kakšna kultura, lepovasprosim!? Mar festival domoljubnih pesmi, ki je parada kiča in vseh možnih nebuloz brez vsakršne umetniške vrednosti? Je to za vas umetnost? Kar promovirate, je izključno težnja po poneumljanju ljudi. Na srečo večina temu ne naseda.

 9. pubec pravi

  S svojim sinočnjim bojkotom proslave Prešernovega dneva, je opozicija res pokazala kam uvršča kulturo. NIKOGAR od opozicije nisem tam zasledil. Na vsakem drugem “zborovanju” pa se vsi kažejo javnosti.

 10. bruh pravi

  ajd….kako predvidljivo, kučanov mafijsko/ideološko/volilno discipliniran urbani smrdeči rdeči pra sec, je užaljen , ker se drugače misleči pos erjejo in poš čijejo na njegove smrdeče NESTRPNE lenobne SOVRAŽNE enoumne in partijsko pokorne rdeče pra sce in svi nje, ki jih le on in njemu podobni imajo za kao “kulturnike in jugointelektualce”…ajd….

 11. bruh pravi

  kajti , da te prisesajo na davkoplačevalski denar za kao kulturno v kučanistanu velja le eno pravilo: postani nestrpni in enoumni rdeči pra sec ali svi nja, pa ti bo davkoplačevalski denar padel v žep….ajd… tudi milijoni, če dokažeš, da si zverinsko nestrpen do drugače mislečih…ajd…

 12. pubec pravi

  Bruh, tudi jaz se pos erjem in poš čijem na tvoje NESTRPNE , SOVRAŽNE in enoumne svin ske “komentarje”, ki jih pisariš (ali ti jih pišejo) dan za dnem. Očitno tudi tebi zato pada denar v žep (od bosanskega kredita in zbranega nafehtanega denarja).

 13. bruh pravi

  ajd kučanov smrdeči pu bić….bodimo resni in pošteni enkrat (nemogoće za komu najzerja, mar ne?…..laž je najvrečja vrednota za rdečuhe, mar ne?..)
  kar jaz pišem je vse DOKAZLJIVO in DOKAZANO, to kar ti pišeš je dokazano laž…..

 14. bruh pravi

  .meni od pisanja ne pade en sam € (ga ne potrebujem, ajd…). tvoji rdeči kao KULTURNI kućanovi pra sci ali svi nje, ki se go nijo s psi ali jih dojijo, pa so VSI odvisni

 15. bruh pravi

  od kućanovih rdečih DRŽAVNIH kadrov, ki jim v zameno za ideološko/mafijsko/politi ćno obarvano smrdečo

 16. bruh pravi

  ju go -sor oše vo – kulturo plačajo letni pris pev ek ali ren to….ajd…in od te smrdeče ogabne kao urbane kao kulture ne bo ostalo NIĆ…le danrci v njihovih smrdečih rdečihNESTRPNIH žepkih…..ajd…

 17. bruh pravi

  ajd.,,,pa smo uspeli napisati, čeprav cenzura dobro deluje…….ajd..

 18. Pubec pravi

  Če je do koga cenzura prizanesljiva, oz.ti dovoli vse, potem si to, ne vem zakaj, si pa mislim, TI. Pa ajd še ti….bruh

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen