S slovesnim odprtjem so se tudi uradno začele ZOI v Južni Koreji

1

Z barvito otvoritveno slovesnostjo v znaku miru so se v Pyeongchangu v Južni Koreji začele 23. zimske olimpijske igre. Do 25. februarja se bo za rekordna 102 kompleta medalj borilo več kot 2900 športnikov iz 92 držav. Med njimi je 71 Slovencev, ki jih je pod slovensko zastavo na stadion pripeljala smučarska tekačica Vesna Fabjan.

Hodeč pod eno zastavo z bledo modro silhueto Korejskega polotoka na belem ozadju in v enakih opravah sta bili ekipi športnikov Južne in Severne Koreje deležni bučnega aplavza s tribun, ki jih je v hudem mrazu zasedlo 35.000 gledalcev. Nalogo zastavonoš so zaupali južnokorejskemu tekmovalcu v bobu Won Yun-jongu in severnokorejski igralki hokeja Hwang Chung-gum. Vmes so se zvrstile preostale države, čeprav v morda nekoliko nenavadnem vrstnem redu, saj so jih razporedili po korejski abecedi. Iz Slovenije se je v odsotnosti vodje delegacije Francija Petka, ki še čuti posledice viroze, ter nekaterih športnikov, ki se že pripravljajo na tekmovanja, parade narodov udeležilo 50 slovenskih športnikov in 27 spremljevalcev.

Športniki iz Rusije so na stadion prišli pod olimpijsko zastavo, ki jo je nosila prostovoljka, na tabli z imenom države pa je pisalo “olimpijski športniki iz Rusije”. Tako imenovano hitro mednarodno športno razsodišče (Cas) na prizorišču iger je le nekaj ur prej v primeru 45 ruskih športnikov in dveh trenerjev, ki so želeli nastopiti v Južni Koreji, potrdilo odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). To pomeni, da so izgubili pritožbo na Casu in na teh igrah ne bodo nastopili.

Rusija zato namerava marca prirediti alternativne olimpijske igre za vse športnike, ki so jim prepovedali nastop na igrah v Pyeongchangu. Na alternativnih igrah bodo lahko nastopili tudi športniki iz drugih držav, je v Moskvi povedal podpredsednik ruske vlade Vitalij Mutko. Ekipa olimpijskih športnikov iz Rusije na igrah v Pyeongchangu sicer šteje 168 članov, to je četrta največja ekipa za ekipami ZDA, Kanade in Švice.

Tekmovanja in treningi so se že začeli, izmed Slovencev so bili danes na progi alpski smučarji, smukači pa se na olimpijski progi v Jeongseonu še ne znajdejo najbolje. Zelo povprečni so bili tudi na drugem treningu, na katerem je bil najhitrejši med njimi Boštjan Kline, ki je zabeležil 40. čas. Za najhitrejšim Christofom Innerhoferjem je zaostal dve sekundi in 56 stotink. Martin Čater (+2,64), Klemen Kosi (+2,72) in Miha Hrobat (2,74) so se zvrstili od 44. do 46. mesta, Štefan Hadalin pa je bil 59. (+3,71). (sta)

Število komentarjev: 1
  1. Gledalec pravi

    In spet bo RVS Slovenija olimpijske igre prikazala na svoj način. Posnetki pa spet posnetki in posnetki zgolj nekaterih športov, tako kot da se dogaja le tisto na OI, kar morajo prikazati po želji kdo ve koga.
    K sreči se ljudi ne da več zavajati s propagando, obstaja splet in druge TV.
    Lahko noč RTVS.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen