Profesor Ted Thornhill s smešno teorijo: “črnski rasizem” ne obstaja, ker črnci “nimajo kulturne moči”

0

Po mnenju univerzitetnega profesorja iz Floride so lahko rasisti le belci, saj ne obstaja koncept »črnskega rasizma«.

V članku za The Conversation, prof. Ted Thornhill iz Florida Gulf Coast University trdi, da črnci ne morejo biti rasisti, ker nimajo ključev moči, kar jih po njegovo razbremeni greha rasizma.

“Vprašajo: Kaj pa” črnski rasizem “? Ali pa kakšne druge oblike rasizma, za katere menijo, da obstajajo med latinskoameriškimi, azijskimi in drugimi ameriškimi ljudmi,” piše Thornhill. “Moj odgovor je: ni črnega rasizma.”

Profesor se sklicuje na Eduarda Bonillo-Silvo, predsednika American Sociological Association, ki je dejal, da je “razlika med tem, da imaš predsodke o drugih ljudeh in tem, da imaš sistem, ki ti omogoča privilegije, z ozirom na to, kateri skupini pripadaš.”

“Dejansko, črnci niso imeli koristi od stoletnega celovitega sistema rasnega zatiranja, sestavljenega iz zakonov, politik, praks, tradicij in spremljevalne ideologije – take, ki spodbuja biološko, intelektualno in kulturno superiornost belcev, da prevladujejo nad drugimi skupinami,”dodaja Thornhill.

Samo belci, je dejal profesor, so imeli koristi od rasističnega sistema.

»To je sistemski rasizem,« trdi. “In študenti na tečajih, kot je moj, se uvajajo v znanost, ki potrjuje to realnost, preteklost in sedanjost.

“Na primer, študenti bodo prebrali in razpravljali o delih, ki jih je napisal W.E.B. Du Bois, Eduardo Bonilla-Silva, Joe Feagin, Kimberly Crenshaw, Charles Mills, Paul Butler, Nikki Khanna in Derrick Bell, med mnogimi drugimi,” je dejal. “Delali bodo tudi na tem, da bodo okrepili svojo sposobnost prepoznavanja in soočanja z rasističnimi izjavami”.

Kulturni marksisti uporabljajo proti tistim, ki trdijo, da so lahko rasisti tudi črnci, puhlico, da slednji “nimajo kulturne moči”. Dodajmo samo še to, da je v zadnjih desetletjih v ZDA mnogo Afroameričanov dobilo še kako veliko kulturno moč, pa naj je šlo za politike, igralce, pevce ali športnike.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen