Narobe (morski) svet: astronomski “prekršajni nalog” za slovenske ribiče, ker lovijo v slovenskem morju!?!

4

Slovenski ribiči so 1. februarja prejeli prve kazni iz Hrvaške zaradi prečkanja sredinske črte v Piranskem zalivu, je za STA povedal ribič Silvano Radin. Sam je dobil šest plačilnih nalogov s po 15.000 kunami kazni (skoraj 2000 evrov), torej v skupni vrednosti skoraj 12.000 evrov, je povedal.

Na Politikis.si objavljamo t.i. “prekršajni nalog”, ki ga je dobil ribič Silvano Radin, ker je lovil v slovenskem morju, ki je po arbitražni razsodbi pripadlo naši državi.

Kot je Radin pojasnil v pogovoru za STA, so mu kazen odredili na podlagi kršitve hrvaškega zakona o nadzoru državne meje in zakona o schengenski meji, ker da je ribaril v bližini sredinske črte v Piranskem zalivu oz. na hrvaški strani te črte, ki je za Hrvaško tudi meja med državama v Piranskem zalivu.

V enem od plačilnih nalogov so tako zapisali, da je “v teritorialnem morju Hrvaške” opravljal gospodarski ribolov. Navedli tudi točne koordinate, kje se je takrat nahajal in kje so se nahajali policisti, ki so ga identificirali. Ribaril da je, ne da bi nameraval opraviti mejni nadzor. Prav tako ni bilo ugotovljeno, ali je imel hrvaško dovoljenje za ribolov. Zapisali so, da je bil opozorjen, hrvaško teritorialno morje pa potem zapustil brez ustavljanja.

Radinovemu podjetju je za to kot pravni osebi izrečena kazen v višini 10.000 kun (1330 evrov), njemu kot odgovorni osebi v podjetju pa še 5000 kun (660 evrov) kazni. Ima sicer možnost, da poravna dve tretjini te kazni, če plača v določenem roku.

Podobna vsebina je navedena tudi v ostalih petih plačilnih nalogih. Izdali so mu jih za ribarjenje 18. decembra, 29. decembra in 3. januarja po dvakrat.

Radin je napovedal, da kazni ne bo plačal, saj je lovil v morju, ki je po arbitražni razsodbi pripadlo Sloveniji. “Od arbitražne razsodbe nisem šel več čez arbitražno mejo. Prej sem še hodil lovit precej južneje, od takrat naprej pa sem spoštoval arbitražno mejo in nisem šel več čez,” je povedal Radin.

Na območju čez sredinsko črto je sicer lovil še večkrat in morda bo dobil še kak nalog, je še povedal.

Naprej bo sicer ravnal v skladu s priporočili kmetijskega ministrstva in kontaktiral odvetniško pisarno Senjak iz Pulja, kot je to navedeno na spletnih straneh ministrstva.

Slovenija se je namreč tudi z novim zakonom o ribištvu zavezala, da bo zagotovila vso pravno pomoč slovenskim ribičem, zoper katere je pred organi Hrvaške uveden prekrškovni ali kazenski postopek kljub opravljanju te dejavnosti v skladu z arbitražno razsodbo. Obenem bo Slovenija krila tudi stroške, ki bodo nastali v zvezi s pravno pomočjo in temi postopki.

Poleg Radina naj bi plačilne naloge dobili tudi še nekateri drugi slovenski ribiči, po zadnjih informacijah ministrstva za kmetijstvo še najmanj en ribič, ki je prejel dve kazni v skupni višini 5000 kun (660 evrov).

Na ministrstvu so pojasnili, da sta oba ribiča v skladu s priporočili ministrstva že kontaktirala izbrano odvetniško pisarno, ki bo ustrezno pravno postopala v tovrstnih primerih. Zagotovili so še, da je služba za ribištvo na kmetijskem ministrstvu v stalnem kontaktu s slovenskimi ribiči in spremlja dogajanje ter jim nudi vsa potrebna navodila za postopanje.

Tudi odvetnik Ivan Senjak iz Pulja je v izjavi za Radio Slovenija pojasnil, da sta po njegovih informacijah zaenkrat plačilne naloge dvignila dva slovenska ribiča. Dogovorili so se, da še počakajo, če bo v petek tovrstno pošto dobil še kdo, nato bi se predvidoma v nedeljo sestali, da bi mu ribiči dali pooblastila za zastopanje, v ponedeljek pa bi oddal ustrezne pritožbe na te plačilne naloge.

Kot je v ponedeljek sporočila hrvaška policija, so odposlali enajst kazni slovenskim ribičem, ker naj bi kršili državno mejo v Piranskem zalivu.

Hrvaška se je za to odločila kot povračilni ukrep, potem ko so zaradi kršitve meje prve kazni iz Slovenije prejeli hrvaški ribiči.

Slovenski premier Miro Cerar je sicer zagotovil, da slovenski ribiči ne bodo čutili nobenih posledic glede kazni, ki jim jih je izdala Hrvaška zaradi prečkanja sredinske meje v Piranskem zalivu, a Cerar je že marsikaj “zagotovil” in “obljubil” in potem temu ni bilo tako. Samo upamo lahko, da naši ribiči ne bodo čutili nobenih finančnih in drugih bremen zaradi hrvaškega šikaniranja naših državljanov. (sta/ured)

 

 

Št. komentarjev: 4
 1. Bralec pravi

  Mogoče je nastopil čas, da Slovenci stopimo skupaj in poskusimo rešiti najprej ta problem s Hrvaško, pa potem poiskati tudi način kako mlade in perspektivne ljudi prepričati, da ostanejo v Sloveniji.
  Vsakodnevno ukvarjanje s Trumpom in reševanje tisočletnega spora med Izraelci in Palestinci lahko malo počaka.
  Poskusimo rešiti tisto kar lahko in moramo, torej naše probleme.

 2. Grega pravi

  Zelo dobro Bralec! Potrebno se je ukvarjati s prihodnostjo, tukaj in zdaj, ne pa z nekimi zadevami na katere imamo 0% vpliva.

 3. sandi pravi

  Hrvati kot hrvati – ne moreš jim nikoli zaupati. Moj ded je rekel: srba se pazi od zadaj, hrvata pa okrog in okrog. Stari so že vedeli, kaj govorijo.

 4. raft pravi

  Za Hrvate je glavno ( ob tem doživljajo orgazme), da nimamo neposrednega stika z mednarodnimi vodami.
  Prvi, ki bo vpričo mene dejal, da smo s Hrvati prijatelji, mu pljunem v obraz !

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen