Katastrofalna slika SV pod Katičevo: vojaki neuspešni na testu Nata, nekateri zaradi slabe opreme dobili celo ozebline!?

12

Slovenija bi morala do 1. aprila poskrbeti, da je 800 vojakov 72. brigade operativno sposobnih, a na preverjanju bojnih sposobnosti na Počku minuli teden so se slabo izkazali, zaradi slabe opreme so nekateri dobili tudi ozebline. Ministrica za obrambo Andreja Katič je ogorčena, da so to prej izvedeli mediji kot ona sama.

[su_box title=”DEJAN KALOH NA TWITTERJU O TEJ KATASTROFI V SLOVENSKI VOJSKI”]

Vojaški rok sem v SV služil pozimi leta 1994 v Postojni, ravno ko je nomenklatura rušila @JJansaSDS in bil s sovojaki precejkrat na vadbišču Poček in to tudi pri -20 stopinj pod ničlo. Pa se ne spomnim, da bi kdo dobil ozebline! Katičeva #ShameOnYou[/su_box]

Minuli teden so ocenjevalci Nata začeli s postopki ocenjevanja pripravljenosti bataljonske bojne skupine 72. brigade Slovenske vojske (SV), ki je potekalo na osrednjem vadišču SV Poček pri Postojni. Bataljonska bojna skupina je enota visoke stopnje pripravljenosti, katere poslanstvo je, da v času uporabe izvaja naloge bojnega delovanja v celotnem spektru delovanja, z izjemo specialnega delovanja, s težiščem na ofenzivnem delovanju, s ciljem uničiti nasprotnika, je zapisano na spletnih straneh SV.

Ugotavljanje pripravljenosti bataljonske bojne skupine po metodi CREVAL je zadnja faza preverjanja za delovanje. Ocenjevalna skupina Nata je ocenjevala pripravljenost bataljonske bojne skupine na petih področjih in jo na štirih ocenila kot “combat not ready”, torej nepripravljena za boj, na enem področju pa kot “combat ready” oz. pripravljena na boj. Ker je oceno “combat not ready” bataljonska bojna skupina prejela na več kot dveh področjih, se po pravilih Nata šteje, da je tudi skupna ocena skupine taka.

Čeprav so se 18 mesecev urili na Počku, v Nemčiji, na Češkem, Madžarskem, v Romuniji, Bolgariji in Gruziji, je torej 800 vojakov 74. polka in pridodanih enot na tem najpomembnejšem izpitu padlo. V praksi to pomeni, da je od aprila dalje delovanje bataljonske bojne skupine v mednarodnih operacijah pod vprašajem.

Bataljonska bojna skupina bi morala biti namreč do 1. aprila letos pripravljena za izvajanje nalog in bo osnova za izgradnjo mehanizirane bataljonske bojne skupine v kasnejšem obdobju, je še zapisano na spletnih straneh vojske. A bo ta cilj verjetno težko doseči, treba jo bo dousposobiti. Za pripravo programa dodatnega usposabljanja je odgovorno poveljstvo sil SV.

Ker bi morala Slovenija imeti začetne zmogljivosti za pripravo srednje bataljonske skupine dosežene vsaj dve leti pred končnimi operativnimi zmogljivostmi, ni nikakršne možnosti, da bi država izpolnila obljube Natu, da bomo pripravljeni do leta 2022. Že tokrat so enote 72. brigade sestavljali zadnji mesec pred ocenjevanjem.

Ob tem je šest vojakov na usposabljanju potrebovalo zdravniško pomoč tudi zaradi ozeblin stopal. Ministrstvo za obrambo je namreč vojakom nabavilo novo obutev, ki se je izkazala za povsem neprimerno za zimsko delovanje, saj so jim stopala v njih tako zmrzovala, da so nekateri potrebovali zdravniško pomoč. Veliko vojakom so podplati škornjev že po dveh tednih uporabe odstopili.

Slovenska vojska naj bi dogajanje predvidoma komentirala v prihodnjih dneh. Obrambna ministrica Andreja Katič pa je po poročanju portala ogorčena, saj naj bi o dogajanju na Počku izvedela šele po njihovem poročanju. Odgovornost za stanje prelaga na načelnika generalštaba SV Andreja Ostermana, s katerim sta že nekaj časa v izjemno slabih odnosih.

“Ministrica Andreja Katič s strani načelnika Generalštaba SV do tega trenutka ni bila obveščena o rezultatih preverjanja 72. brigade po metodi CREVAL. Za usposabljanja Slovenske vojske je v prvi vrsti odgovoren vrh Slovenske vojske na čelu z načelnikom generalštaba in zato ministrica pričakuje, da se o morebitnih težavah takoj obvesti ministrico ali vsaj državnega sekretarja,” so po poročanju 24ur.com zapisali na ministrstvu za obrambo.

Portal ob tem navaja, da gre tokrat za novo zaostrovanje odnosov med vojsko in ministrstvom. Katičeva naj bi po njihovih informacijah “zaradi kljubovanja Ostermanu” tudi zavrnila pozitivno oceno dela namestnika načelnika generalštaba Alana Gedra. Slednji je januarja javno, tudi na odboru za obrambo ostro kritiziral odnos politike do obrambnega sistema ter opozoril na kritično upadanje števila pripadnikov vojske.

Ocenjevanje na Počku je bilo “le prvi izpit na dolgi poti do izpolnjene zaveze v srednjeročnem načrtu razvoja SV, ki ga je potrdil državni zbor”. Na omenjenem dokumentu temeljijo tudi načrti za nakup novih oklepnikov 8×8 za SV. Vlada je v začetku februarja potrdila namero priključitve Slovenije k večnacionalnemu programu Boxer.

V programu Boxer trenutno sodelujejo Nemčija, Nizozemska in Litva, so v začetku februarja pojasnili na ministrstvu za obrambo. V okviru programa je trenutno naročenih 696 vozil v 14 različnih konfiguracijah, dobavljenih pa je bilo že 421 vozil Nemčiji in Nizozemski ter prva vozila Litvi.

Vlada pričakuje odobritev prošnje k priključitvi večnacionalnemu programu v prihodnjih mesecih. Zatem bo tudi znano, katera vozila in s kakšno oborožitvijo bodo na voljo v okviru slovenskega investicijskega programa.

Slovenija sicer za oblikovanje dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin načrtuje nakup 136 oklepnikov, je v začetku februarja za STA pojasnil generalni direktor direktorata za logistiko na ministrstvu za obrambo Željko Kralj. (sta/ured)

Št. komentarjev: 12
 1. Sandi pravi

  Še lahko slovenski vojak pade nižje?

 2. urh pravi

  A ta baba še kar dela škodo? Naj se čimprej konča ta mizerija, kamor so spravili slovensko vojsko!

 3. aco pravi

  Pa kaj imajo obute opanke ali kaj???

 4. gojzar pravi

  Hmmmmmmmmmmmm…. še jugo armija je torej bila bolje oblečena in obuta. Katičeva ODSTOPI!!!!

 5. ? pravi

  Kaj škornji vojaka. Pomembno je, da so našitki na uniformi prave velikosti!
  https://www.dnevnik.si/1042765592
  Včasih v tistih davnih časih, ko je še pamet lazila tu okoli.
  Kraljestvo se začne pri navadnem žeblju.
  Izgubljen žebelj iz podkve, izgubljen jezdec, izgubljen boj, izgubljeno kraljestvo……..
  Da pa ministrica iz medijev izve kaj se dogaja v njenem resorju je pa VIŠEK NEMARNOSTI.

 6. linke pravi

  koalicijo pred strelski vod!

 7. jurja pravi

  Ni tukaj problem samo Katićeva,največji problem je stranka SD!SD je katastrofa za državo!!!

 8. SD-rdeča mafija pravi

  Važno je ,da je Pohar zaskrbljen!!

 9. raft pravi

  To nastane, če vam vojsko komandirajo ba-be, ki so za povrh še komu-najzarke in če-fur-ke.

 10. SD-rdeča mafija pravi

  Roman Jakiić,Janko Veber,Ljubica Jelušić,Andreja Katić,a je še kaj za dodat?

 11. raft pravi

  Tole v razmislek butasti slovenski folk:

  Državna volilna komisija Slovenije :

  – direktor: Dušan Vučko
  – pomočnica direktorja: Nina Mujagič
  – svetovalka direktorja: Dragana Kopčić
  – tajnica direktorja: Silvija Kostadinovski…………….

 12. raft pravi

  Vseslovenska vstaja je posledično prinesla tudi to, da ena po-srana knižnjičarka odstavi načelnika generalštaba. Požri se butasti slovenski folk.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen