Kako je “umirjen desni filozof” Ernecl, socialističnega filozofa Žižka postavil med “divje jezdece intelektualne levice”

17

Piše: Aleš Ernecl, urednik in filozof

Žižek proti Petersonu kot primer intelektualne bede levice

Slavoj Žižek je zadnji v vrsti »divjih jezdecev intelektualne levice«, ki so jih »poslali« obračunati z zelo popularnim Jordanom B. Petersonom.

Naslov njegove kolumne v Independentu, kolumno si lahko v celoti preberete na tej povezavi (https://www.facebook.com/events/739558486238366/), se je glasil: »Zakaj se Peterson ljudem zdi prepričljiv? Ker levica nima urejene svoje lastne hiše!«

Že v naslovu se skriva Žižkova predpostavka: če je »levica« prava, ljudje kot je Peterson, ne morejo biti prepričljivi. V zadnjem odstavku kolumne se mu zapiše: »Peterson naslavlja, kar mnogi med nami mislimo, da je narobe s PC (politična korektnost) svetom obsesivne regulacije – problem z njim ni v njegovih teorijah, ampak v delnih resnicah, ki jih podpirajo. Če levica ni sposobna nasloviti problemov svojega lastnega projekta, tekmuje izgubljeno bitko.«

Z ozirom na naslov in zadnji odstavek bi človek pričakoval, da je kolumna prepolna Žižkovih poskusov ovreči domnevno delne resnice, ki podpirajo Petersonove teorije. Z ozirom na naslov in zadnji odstavek bi človek pričakoval, da kolumna obsega Žižkove predloge, kako nasloviti probleme lastnega projekta levice. Z ozirom na naslov bi človek pričakoval, da nam bo Žižek postregel z razlago, zakaj Peterson ljudem ne bi mogel biti prepričljiv, če bi se s svojimi lastnimi problemi na pravi način ukvarjala levica. Pa Žižek v tej kolumni izpolni naša pričakovanja? Sanja svinja o koruzi. Žižek nikoli ne razočara kot koruza, o kateri sanjate – a je nikoli ne doživite.

S čim pa nam Žižek postreže? Ali Petersona kdaj citira in navede vir, od koder ga citira? Noup. Že na začetku nam bivšega profesorja na Harvardu, človeka z 20imi leti izkušenj v klinični psihologiji, avtorja mnogih akademskih člankov, uspešnega podjetnika (človeka, ki je uspel kot akademik in kot podjetnik), predstavi kot »nekoč obskurnega profesorja«, v navednicah omeni nekaj med levičarji krožečih se slamnatih mož in polresnic o njegovih trditvah, seveda brez virov, brez konteksta, z navednicami označuje svoj odnos do teh, psihologizira, omeni, kaj je nekoč rekel Lacan (Žižek v vsaki kolumni omeni, kaj je nekoč rekel Lacan, kot pastorji v svojih pridigah omenijo, kaj je nekoč rekel Jezus), uporabi analogijo, v kateri pristaše Petersona nič kaj subtilno primerja z nacisti in nekajkrat ponovi trditev, za katero skozi vso kolumno čakamo, da jo bo utemeljeval – da se Peterson moti.

Žižek je v kolumni, kjer bi lahko skušal ovreči Petersonove trditve, ki so domnevno zmotne in razložiti, zakaj, kjer bi lahko dal svoj prispevek temu, da bi levica naslovila svoj lastni problem, za kar trdi, da je razlog Petersonove popularnosti, pa ni…Storil ničesar. Kaj naj si o tem mislimo? Z ozirom na Žižkove trditve to pomeni, da tudi po njegovi kolumni hiša levice ostaja neurejena in Petersonova prepričljivost ostaja. A ker je Žižek znan kot intelektualec, ki si prizadeva biti jasen, ki si prizadeva probleme reševati, ki si prizadeva urejati »lastno hišo«, smo lahko prepričani, da že pripravlja knjigo na to temo. #sarcasmon

Št. komentarjev: 17
 1. Danilo pravi

  Dobro si ga Aleš, ostarelega levičarskega modrovalca 🙂

 2. Pubec pravi

  ” Umirjen desni filozof” ha, ha.Po tvoje?

 3. Mojca pravi

  Odličen zapis, bravo Aleš!

 4. bruh pravi

  najprej čestitke alešu!!!
  vsi normalni vemo, da je ta kučanov smrdeči komunistićni nestrpni ideološko pogojeni sovražno nastrojeni krvavordeči svi nj ski kao filozofić žužić, tipićen levićarski kader, ki se preko mafijsko a legalnih levićarskih poznanstev goni po raznoranih levićarskih “državnih” univerzah in pridno molze davkoplačevalski denar……ajd..če si opranoglav rdeči pra sec ali svi nja ga pač moraš oblizovati , če si kućanova smrdeča kur ba iz bande 571 ga pač moraš hvaliti …ajd..saj je vse tako predvidljivo…..tako, da le čestitke alešu, da si upa povedati resnico na glas in javno….vsi vemo, kako delujejo smrdeči mafijski pra sci pri črpanju davkoplačevalskega denarja…..vsi ti nestrpni enoumni rdeči pra sci in svi nje , se brez sramu skrivajo za kao kulturo…čeprav ti smrdeči nestrpni večinoma urbani in zelo LENOBNI pra sci in svi nje za seboj ne bodo pustili NIĆ….le polne žepe davkoplačevlskega denarja….ajd…

 5. bruh pravi

  tako, da le čestitke in pustite opranoglave in nestrpne rdečuhe tipa pubić, da oblizujejo tega marksističnega smrdećega nestrpnega pra sca …..ajd..

 6. maja pravi

  A to pomeni, da obstaja še večji nakladač od Žižka?

  :))

 7. bruh pravi

  maja, tudi možno, ampak ni ga večjega nakladača in mafijskega lovca na davkoplačevalski denar kot rdeči marksist žužko…..

 8. Dr. bero pravi

  Ernecl ima vse možnosti, da v nekaj letih postane mainstream slovenski filozof… samo da ga rdeči prej ne omogočijo!

 9. Rado pravi

  “ki so jih »poslali« obračunati z zelo popularnim Jordanom B. Petersonom”

  Kakšna traparija! Tako divji um kot je Žižkov, pa da ga lahko nekdo nekam pošlje? Le kdo? Kvečjemu še kakšen bolj divji um. Pa takšen sploh obstaja? Torej ta citat kaže na povsem deplasiran tekst tega filozofa Ernecla, za katerega sem čul zgolj zaradi tega ker je omenjen v zvezi z Žižkom.

 10. aleš pravi

  Zato, ker nisem pripravljen zagovarjati hipoteze, da obstaja skupina ljudi, ki naroča take kolumne, sem uporabil navednice. Ker pa se je v zadnjem času, v zelo kratkem roku, zvrstilo cel kup kolumn, v katerih levičarski intelektualci skušajo zbijati Petersonovo verodostojnost, v katerih ni nobenega resnega napada na teorije, ki jih zagovarja, sklepe, ki jih iz teorij vleče, le posmeh, podtikanje slamnatega moža, puhlice in polresnice – take kolumne kot je Žižkova v Independentu – delujejo kot bi bile naročene. V tej kolumni se, četudi bi bil “divji um”, pa v njem ni nič divjega, Žižek gotovo ni predstavil kot kaj divjega, ampak precej generičen, splošen, povprečen, navaden. Pristavil je svoj lonček in…Storil ničesar. Če mene vprašate, je filozof nekdo, ki dobesedno ali figurativno, prek svojih izkušenj, gre med ljudi in se z njimi pogovarja in zasleduje resnico. Žižek to gotovo ni.

 11. maja pravi

  Jah, za razminiranje teh minskih polj, ki so jih nastavili ti rudeči inženirji, je potrebno mnogo preciznosti in znanja.

 12. Rado pravi

  Poskus zajeti Žižka in njegov celoten ustvarjalen opus (ne gre le za njegove popularne dvourne govorne šove, ampak tudi številne publikacije) v eno kolumno, je lahko zgolj pamflet.

  Je pa tudi res, da jaz v Žižku nikoli nisem videl modreca, ki bi mi dal odgovore na eksistenčna vprašanja, ampak modreca, ki mi je razburkal domišlijo, ki me je vzpodbudil, da sem si sam zastavil še več vprašanj, takšnih za katere sploh nisem vedel, da obstajajo. Žižek me je usmeril na pot, ki pa jo seveda moram sam prehoditi. In za to sem mu hvaležen.

 13. Rado pravi

  “Žižek proti Petersonu kot primer intelektualne bede levice”

  Pa še to. Če je Žižek proti Petersonu res beden, le kaj ima to z levico? Beda, če je, je to zgolj Žižkova beda.

  Se pa strinjam, da je tudi levica (poleg desnice) v marsičem bedna. Zadnjih četrt stoletja.

 14. bruh pravi

  rado, ti nisi levićar , mar ne?..ajd bodimo resni…ne bi me čudilo,da

 15. bruh pravi

  ampak saj veste, da za komuniste so tudi levičarji ne pravi levičarji….ajd….vsak levičar je vedno divje nestrpno in grozno opranoglavo smrdeče bitje…vedno…spomnite se tega, in skoraj vedno odvisen od davkoplačevalksgea denaja ali mafijskih poznanstev….ajd—

 16. Fazan pravi

  Levico in levičarje, ki niso drugega kot Zver, je nujno potrebno zapreti v kletko, saj tja spadajo. Vse ostalo je sprenevedanje. In laž.

 17. Aloysius pravi

  Sem ze vec kot pol stoletja izven youge,enkrat sem imel priliko poslusat na neki TV oddaji tega vola Zizeka.Tako slabo,kot on govori Anglesko je ziv obup.Bratuskova s svojo izjavo:”we nid the tajm: zveni mnogo bolje,kot pa ta stupid bull od ziseka!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen