Kaj lahko preveč alkohola naredi vašemu zdravju? Saj veste… mnogo slabega!

0

Mnogo nas pije. Preveč nas pije veliko.

Po vsem svetu vsaka oseba, stara 15 let in več, spije 13,5 g čistega alkohola na dan, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije. Glede na to, da skoraj polovica sveta sploh ne pije, ostane druga polovica, ki spije ves delež.

Medtem ko večina sveta pije žganje, Američani raje pivo. Podjetje Beverage Marketing Corp. spremlja te stvari: leta 2017 so Američani užili okoli 27 litrov piva (ali 216 pintov), 2,6 litrov vina in 2,2 litrov žganih pijač na odraslo osebo.

Ampak Američani so lahkokategorniki v vseh svetovnih igrah pitja, če verjamemo številkam Svetovne zdravstvene organizacije. Vzhodnoevropske države Litve, Belorusije, Češke (Češka), Hrvaške in Bolgarije nas zlahka premagajo v pitju.

Dejstvo je, da se ZDA po merjenju litrov, ki jih spije kdorkoli nad 15 let, uvrščajo na 36. mesto v kategoriji najbolj “prepitih” držav; Avstrija je na šestem mestu; Francija je deveta (več vina) in Irska 15. (da, pijejo več piva), medtem ko je Velika Britanija na 18. mestu.

Kdo pije najmanj na svetu? Arabski narodi na Bližnjem vzhodu.

Ob vsem tem popivanju, kakšno škodo alkohol naredi vašemu zdravju? Raziščimo, kaj znanost pravi, da so slabe strani tega, da spiješ “kozarček ali več”.

Tudi če ne pazite na obseg svojega pasu, boste morda šokirani glede števila praznih kalorij, ki jih lahko zlahka zaužijete med časom “happy hour”. Kalorije tipično določi “standardna” pijača. V ZDA je to približno 0,6 tekočin ali 14 gramov čistega alkohola, kar se razlikuje glede na vrsto pijače za odrasle, ki jo užijete.

Na primer, standardna pijača piva je 355 mililitrska konzerva. Standardna pijača rdečega ali belega vina je približno 148 mililitrov. Kaj se šteje za standardno pijačo, se še naprej zmanjšuje, saj se vsebnost alkohola povečuje. Kaj pa, če se to spremeni? Uporabimo pivo kot primer. Včasih je bilo, da je lahko pivo prišlo v približno 100 kalorijah, medtem ko standardno pivo povprečno v 153 kalorijah na steklenico – to je enako kot dva ali trije Oreo piškotki.

Toda kalorije piva so odvisne od vsebnosti alkohola in ogljikovih hidratov. Torej, če ste navdušeni nad današnjimi priljubljenimi pivovarnami, ki pogosto vsebujejo dodatne ogljikove hidrate in večjo vsebnost alkohola, lahko z lahkoto naletite na kalorijsko bombo v sleherni konzervi. Recimo, da ste izbrali visoko uvrščen IPA, kot je Sierra Nevada Bigfoot (9,6% alkohola) ali Narwhal (10,2% alkohola), in ste zaužili 318 do 344 kalorij, kar je približno toliko kot McDonald’sov cheeseburger. Ste spili samo enega?

Če ga pravilno nalijete, je belo vino “težko” približno 120 kalorij na dober dcl, rdeče okrog 125. Če napolnite kozarec do roba, se kalorična vrednost zlahka podvoji.

Žganje? Gin, rum, vodka, tekila in viski so “težki” 97 kalorij, toda brez mešalnikov. Povprečna količina margarite bo vredna okrog 168 kalorij, medtem ko bo pina kolada 490 kalorij, približno enako kot McDonald’sov Big Mac.

Študija iz leta 2013 v ZDA je pokazala, da je vnos kalorij v dnevih pitja v primerjavi z dnevi, ko ljudje niso pili, veliko večji:  moški so zaužili 433 dodatnih kalorij, medtem ko so ženske dodale 299 kalorij.

Toda alkohol lahko vpliva tudi na našo samokontrolo, kar lahko povzroči prenajedanje. Študija iz leta 1999 je pokazala, da so ljudje jedli več, ko so pred večerjo imeli aperitiv, kot če bi se vzdržali.

Vzemimo srce. Če ste lahkoten do zmeren pivec, kar pomeni, da se držite ameriških smernic ene “standardne” pijače dnevno za ženske in dve za moške, so študije pokazale, da sčasoma ne pridobite teže – še posebej, če tudi nasploh živite zdravo. Na primer, študija o skoraj 25.000 finskih moških in ženskah v petletnih intervalih iz leta 2002 je pokazala, da zmerno uživanje alkohola, skupaj s fizično aktivnim življenjskim slogom, prepovedjo kajenja in zdravo prehrano, “optimalno poveča možnosti za normalno težo”.

Vendar pa se zdi, da bi bilo izdatno popivanje lahko povezano z debelostjo. In to je problem. Število takih pivcev, opredeljenih po tem, da spijejo pet ali več pijač za moške in štiri ali več pijač za ženske v nekaj urah vsaj enkrat na mesec, v Združenih državah narašča. Center za nadzor in preprečevanje bolezni pravi, da eden od šestih odraslih ustreza gornjim merilom približno štirikrat mesečno, pri čemer gre za približno osem pijač na popivanje. V Združenem kraljestvu, kjer se izdatno popivanje opredeljuje kot “pitje velikih količin alkohola v kratkem času ali pitje, da se napijete,” je nacionalna raziskava leta 2016 ugotovila, da je 2,5 milijona ljudi priznalo, da so to počeli teden dni nazaj. Alkohol seveda nima prehranske vrednosti in vsebuje 7 kalorij na gram – več kot beljakovine in celo ogljikovi hidrati, ki imata 4 kalorije. Maščoba ima 9 kalorij na gram. Vse te prazne alkoholne kalorije morajo nekje končati.

V preteklosti je bila prevladujoča modrost, da je zmerno pitje – to je ena “standardna” pijača na dan za ženske in dve za moške – povezano z manjšim tveganjem za bolezni srca in ožilja. Toda nedavne študije dvomijo v to dolgotrajno zgodbo. Znanost zdaj pravi, da je odvisno od starosti in navad za pitje. Študija, ki je zajela skoraj 2 milijona Britancev brez tveganja za kardiovaskularne bolezni v letu 2017 je pokazala, da je zmerno pitje še vedno koristno, zlasti pri ženskah nad 55 let, ki so pile pet pijač na teden. Zakaj ta starost? Alkohol lahko pozitivno spremeni holesterol in strjevanje krvi, pravijo strokovnjaki, in to je približno starost, ko se začnejo pojavljati težave s srcem.

Za vse ostale je bil majhen zaščitni učinek na srce očiten le, če so bile pijače med tednom razporejene. Izdatno pitje je povezano s srčnimi napadi – ali kot temu rečejo Angleži, »prazničnim srcem«. Na splošno pa je najnovejše razmišljanje, da lahko druga tveganja za zdravje, kot so visok krvni tlak, pankreatitis, nekateri raki in poškodbe jeter, prevladajo nad pozitivnimi učinki.

Ženske, ki pijejo, imajo večje tveganje za raka dojk; alkohol prispeva približno 6% celotnega tveganja, morda zato, ker sproži določene nevarne hormone v krvi. Pitje lahko poveča tudi možnost, da se pojavijo črevesni, jetrni, ustni in oralni rak. Eden možnih razlogov: alkohol oslabi naše imunske sisteme, zaradi česar smo bolj dovzetni za vnetje, gonilno silo raka, pa tudi okužbe in celovitost mikrobiome v našem prebavnem traktu. To velja ne samo za kronične pivce, temveč tudi za tiste, ki se pogosto opijajo v izdatnih količinah.

Povezava med alkoholom in sladkorno boleznijo je zapletena. Študije kažejo, da lahko zmerno pitje tri ali štiri dni na teden dejansko zmanjša tveganje za razvoj diabetesa tipa 2. Vendar izdatno pitje močno povečuje tveganje. Preveč alkohola sprošča trebušno slinavko, ki je odgovorna za izločanje insulina za uravnavanje krvnih sladkorjev v telesu.

Če imate sladkorno bolezen, lahko alkohol reagira z različnimi zdravili. Če vzamete insulin ali tablete, ki spodbujajo sproščanje insulina, lahko alkohol povzroči hipoglikemijo, nevarno nizko raven sladkorja v krvi, ker alkohol spodbuja sproščanje insulina. Zato strokovnjaki priporočajo, da nikoli ne pijte na prazen želodec. Namesto tega pijte z obrokom ali vsaj z nekaj ogljikovimi hidrati.

In, seveda, ker se alkohol ustvarja s fermentiranjem sladkorja in škroba, je poln praznih kalorij, kar prispeva k debelosti in diabetesu tipa 2.

Ker je alkohol depresiv, lahko pitje utopi vaše razpoloženje. To se morda ne zdi tako, dokler svoje inhibicije podite proč z zabavo, toda to je samo pijača, ki zmanjšuje delovanje dela možganov, ki ga uporabljamo za nadzor nad našimi dejanji. Več kot pijete, pravijo strokovnjaki, bolj prevladujejo negativna čustva, kot so tesnoba, jeza in depresija.

Zato je opijanje povezano z višjimi stopnjami depresije, samopoškodbami, samomorom in nasiljem.

Opijanje je povezano tudi s hudimi motnjami spomina: nezmožnostjo zapomniti si, kaj se je zgodilo med pijanostjo. Izklopi lahko segajo od manjših zdrsov v pomnjenju, kot je pozabljanje na ime, do resnejših incidentov, kot je pozabljanje na ves večer.

Alkohol naredi to tako, da zmanjšuje električno aktivnost nevronov v hipokampusu, delu možganov, ki je odgovoren za nastanek kratkoročnih spominov. Nadaljujte s tem, da pijete, in lahko trajno poškodujete hipokampus in razvijete trajne pomnilniške ali kognitivne težave.

Mladostniki so najbolj dovzetni za motnjo spomina zaradi alkohola, vendar manj občutljivi na opojne učinke. To pomeni, da lahko brez težav pijejo več, da se počutijo “pijane”, kot odrasla oseba, kar lahko povzroči še več škode na njihovih možganih.

Nazadnje, vendar ne najmanj pomembno, alkohol lahko pomembno vpliva na vaš dober izgled. Najprej vas dehidrira. To lahko povzroči, da vaša koža izgleda suho in nagubano. Prav tako se uživanje alkohola povezuje z rozaceo, stanjem kože, ki povzroča rdečico, mozolje in otekanje obraza. Ali veste, da lahko smrdite, medtem ko pijete? V času, ko jetra obdelajo eno pijačo, kar v povprečju traja uro, vendar se razlikuje za vsakogar, nekaj od tega zapušča vaše telo z dihanjem, urinom in znojem.

Drug razlog, zakaj lahko pitje vpliva na vaš videz, ima opraviti s spanjem. Čeprav lahko malo alkohola pomaga hitro zaspati, se lahko, ko se alkohol presnavlja in zapušča telo, zgodi “povratni učinek”. Namesto da bi zaspali, telo vstopi v lažji spanec in budnost, ki se zdi, da se poslabša, bolj ko pijete. Pomanjkanje spanja vodi v temne kroge,  podočnjake in stres. Nadaljujte, študije pravijo, in verjetno boste videli več znakov staranja in veliko nižje zadovoljstvo z vašim videzom. Torej, naslednjič, ko greste v lokal na kozarček ali dva, ne pozabite: Lahko boste plačali ceno za vso to zabavo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen