Anketa Dela “dela” nove obraze: Lista Marjana Šarca vodi na strankarski lestvici z velikim naskokom

14

Volivci štiri mesece pred parlamentarnimi volitvami največji delež glasov namenjajo Listi Marjana Šarca, in sicer 19,5 odstotka. Drugo največje število glasov bi dobila stranka SD, 13,1 odstotka, na tretjem mestu pa bi bila z 11,4 odstotka SDS, kaže anketa Dela.

Prvim trem omenjenim strankam sledijo SMC s 7,8-odstotno, Levica s 5,5-odstotno, NSi s 5,3-odstotno in DeSUS s 3,5-odstotno podporo. Anketa je zaznala tudi Stranko Alenke Bratušek (1,7-odstotka), Zelene Slovenije (1,6 odstotka), SNS (1,5 odstotka) in Dobro državo (1,5 odstotka).

Katero drugo stranko bi volilo 5,6 odstotka, nobene pa 5,2 odstotka vprašanih. Volitev se ne bi udeležilo 10,5 odstotka anketiranih, 6,3 odstotka pa jih je bilo neodločenih.

Lista Marjana Šarca je v tokratnem merjenju prejela sedem odstotnih točk več kot januarja. SD je svoj rezultat izboljšala za dobre pol odstotne točke, medtem ko ga je SDS poslabšala za štiri odstotne točke, kar je najslabši rezultat v zadnjem letu. V časniku Delo ugotavljajo, da naj bi bil takšen upad podpore SDS predvsem posledica razkritja spornega posojila, ki ga je stranka najela pri Dijani Đuđić.

Odkar je v stranki NSi prišlo do zamenjave vodstva, se je njena podpora zmanjšala, a je Matej Tonin, njen novi vodja, zabeležil najvišji skok povprečne ocene navzgor.

Delo vlade anketirani tokrat ocenjujejo s srednjo oceno 2,56. Z njenim delom je zelo zadovoljen odstotek anketiranih, še 12,1 odstotka pa jih je zadovoljnih. Da so z njenim delom srednje zadovoljni, jih je odgovorilo 42,9 odstotka. Medtem jih 28,8 odstotka delo vlade ocenjuje kot negativno, 14,4 odstotka pa kot zelo negativno. 0,8 odstotka vprašanih je bilo neodločenih.

Delo DZ kot zelo pozitivno ocenjuje 0,9 odstotka anketiranih, kot pozitivno pa 9,9 odstotka. Srednje zadovoljnih je 45,4 odstotka, za 31 odstotkov pa je delo DZ negativno. Kot zelo negativno njegovo delo ocenjuje 10,8 odstotka anketiranih, dva odstotka pa jih je ostalo neopredeljenih.

Na vrhu barometra priljubljenosti politikov ni sprememb, saj je predsednik republike Borut Pahor še vedno najbolj priljubljen politik, Šarec pa se je utrdil na drugem mestu. Od tretjega do petega mesta sledijo evropska komisarka Violeta Bulc, evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon in predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Do desetega mesta so se zvrstili še kmetijski minister in predsednik SD Dejan Židan, vodja NSi Matej Tonin, evropska poslanka Romana Tomc, poslanec SD in podpredsednik DZ Matjaž Nemec ter evropski poslanec Igor Šoltes.

Spletno in telefonsko anketo je izvedel Delo Stik med 1. in 6. februarjem med 1009 vprašanimi. (sta)

Št. komentarjev: 14
 1. jaka pravi

  Šarec bo zmagovalec volitev, to je že sedaj jasno. Ne glede na to, pa je žalostno, da je desna sredina tako brez idej in sploh ne ve, kaj storiti, ko se pojavi kakšen takšen klovn kot je kamnčan.

 2. nace pravi

  Da SDS izgublja volilno podporo je dejstvo, še kakšna neumnost kot je bil ta bosanski kredit in ji bo podpora padla na enomestno število.

 3. raft pravi

  Jaz pa verjamem anketi Dela. Janša je zaje-bal svojo stranko tako, da je bolj ne bi mogel, Šarec pa je pljunuti Murko, ki ga blesavi slovenski folk obožuje.

 4. jankec pravi

  Še malo pa bo Šarec na 110%.

 5. bruh pravi

  kučanov mafijski smrdeči rdeči klan je ravnokar uredil zadeve na kao javni rtv, kjer je nastavil 28 svojih na 29 mest…..kot glavnega pa seveda starega ogabnega, hinavskega . odurnega, nestrpnega, smrdečega udbaša……ajd….da se bo ja pranje možgančkov v kućanistanu v miru nadaljevalo…..da bo ostal enoumno rdeči mafijsko voden otok v sredi Europe, kjer uvoženi ideološko/mafijsko/volilno disciplinirani smrdeči privilegirani jugopra sci in jugosvi nje nesramno tolčejo in jeb ejo moteče drugače misleče in domordne….ajd..kajti v kućanistanu moraš postati rdeči pra sec ali svi nja, da imaš

 6. raft pravi

  bgf

 7. re gornjim pravi

  In, ker SDS izgublja podporo, je treba takoj začeti plju…vati in sr..ati po vseh, ki niso rumeni podporniki, kot to dela gornji.

 8. bruh pravi

  re gornjijić, bil si, si in boš ostal za vedno totalno zvesti kućanov rdečuh…..tako, da….saj nima smisla zgubljati besed…….nestrnpi rdeči pra sec se pač tak zvali in tako tudii crkne….ajd…

 9. raft pravi

  v fr

 10. raft pravi

  re gornjim pravi:

  In, ker SDS izgublja podporo, je treba takoj začeti plju…vati in sr..ati po vseh, ki niso rumeni podporniki, kot to dela gornji.
  —————–
  Janša je za Slovenijo še vedno najboljša izbira. Ni lopov in kar je najvažnejše: ljubi svojo domovino SLOVENIJO.

 11. linke pravi

  slovencelni -debilni narod , ki si ne zasluži obstoja v 21 stoletju .

 12. raft pravi

  linke pravi:

  slovencelni -debilni narod , ki si ne zasluži obstoja v 21 stoletju .
  ————————————–
  Zasluži si sicer ne, bo pa obstal kot muslimanski narod. Po nastanku Jugoslavije so si skoraj vsi dodali k priimku IČ, sedaj se bo pa zopet našel en novi Toporišič, ki bo opravičil spremembo priimkov.

 13. re gornjim pravi

  Pa kako je SDS lahko padla na tretje mesto? To ja ni mogoče, največja, najboljša, najpoštenejša stranka s pravtakim dosmrtnim predsednikom?

 14. percar pravi

  Predvolilne ankete napovedujejo, da za Slovence še vedno velja: “Kako strašna slepota je človeka”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen