SDS ravnala v skladu z zakonodajo: vrnila Đuđićevi že počrpani del kredita in prekinila kreditno pogodbo

10

SDS je danes vrnila že počrpani del kredita Dijani Đuđić z obrestmi in prekinila kreditno pogodbo, so sporočili na strankinem Twitter profilu. Pojasnili so, da so se za to odločili glede na razlago 22. člena zakona o političnih strank, ki jo je podal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

SDS na Twitterju: “Tako. Glede na razlago 22. čl. ZFPS preds. Računskega sodišča smo že črpani del kredita danes vrnili z obrestmi vred in prekinili pogodbo. Če dokazana kršitev ZFPS, bomo kazen plačali. Pričakujemo pa enako vnemo pri raziskavi in 16mio odpisa za ZJ

SDS je namreč pred novim letom najela 450.000 evrov posojila pri Đuđićevi iz Prijedora v davčno ugodni Republiki srbski v BiH. Znesek so razbili v tri dele in posojilno pogodbo sklenili za obdobje do konca leta 2019. Za posojilo pa so zastavili delež v podjetju Nova obzorja, za katerega so v stranki sicer odločili, da ga odprodajo, je na torkovi novinarski konferenci pojasnil predsednik SDS Janez Janša.

Toda slovenska zakonodaja, kot je v torek poudaril predsednik računskega sodišča, določa, da lahko politična stranka pridobi posojilo od fizične osebe največ v višini desetkratnika povprečne bruto mesečne plače letno.

Kot je dejal Janša, so po nasvetu pravnikov znesek razbili v tri dele v treh koledarskih letih ravno zato, da ne bi presegli omejitve v slovenski zakonodaji. A po njegovih besedah se je očitno izkazalo, da so interpretacije v zakonu zapisane omejitve različne.

“Če bo dokazana kršitev zakona, bomo kazen plačali,” so napovedali v današnjem tvitu. Obenem so izrazili pričakovanje, da bodo mediji pokazali enako vnemo tudi pri raziskavi afere o domnevnem iranskem pranju denarja v NLB, prodaje Večera in odpisa 16 milijonov evrov obveznosti podjetju, ki je v lasti družinskih članov ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

SDS je posojilno pogodbo s fizično osebo sklenila 19. decembra lani za obdobje do konca leta 2019. Prvi obrok v višini 150.000 evrov je Duđićeva morala nakazati do konca lanskega leta, drugega, prav tako v višini 150.000, naj bi nakazala do 15. januarja letos, zadnjega pa najpozneje do januarja prihodnje leto. Celotni znesek posojila je obrestovan z nespremenljivo dvoodstotno letno obrestno mero. Med pogoji posojila je navedena tudi možnost, da se do izteka posojilnega razmerja dano posojilo konvertira oziroma se z danim posojilom poplača nakup 44,16 odstotka poslovnega deleža založbe Nova obzorja, ki med drugim izdaja tednika Demokracija in Škandal24. Omenjeni delež v podjetju je tudi zastavljen za primer, da posojilo ne bi bilo poplačano.

Po poročanju Večera je Đuđićeva pravnica, doma iz Prijedora, v Banja Luki pa ima pisarno za pravno in davčno svetovanje. Samo v Sloveniji naj bi Đuđićeva podjetnikom, ki so se znašli v težavah, posodila več kot 1,6 milijona evrov. Pri Novi KBM pa so ji že pred meseci zaprli bančni račun, saj naj ne bi ustrezno pojasnila izvora denarja, ki je prihajal na njen slovenski račun. (sta/ured)

Št. komentarjev: 10
 1. cobra pravi

  Pravilno! In zgodba je končana, rdeče mravljice pa v jok in na prvo drevo.

 2. Lepena pravi

  Sedaj pa naj msm preverijo raje lopovščine na Delu in Večeru. Bodo imeli pisanja za naslednjih 50 let.

 3. SREČKO pravi

  NAJBOLJ VERJETNO NE GRE ZA POSOJILO, AMPAK ZA PREDČASOM DEPONIRANI DENAR V BRATSKO ZEMLJO,KI GA ŽELIJO UPORABITI ZA PRIHAJAJOČE VOLITVE

 4. Konrad pravi

  Večje diletante kot so pri SDS pa res težko najdeš. Da niso vsaj preučili te možnosti, da jih bodo razkrinkali in takšni bi radi potem korupcijo preganjali.

 5. bruh pravi

  vse po zakonu, vse javno in trasparentno……ampak ne bo pomagalo, letos so volitve in naš smrdeči mafijski kućanov klan bo aktiviral čisto vse mafijsko/ideološko/volilno zveste smrdeče pra sce in svi nje,…od bande 571, do tožilcev in sodnic, od srečkotov do kkp….ajd….

 6. RESNICA pravi

  NIČ NI TRANSPARENTNO IN NIČ NI PO ZAKONU, LOPOVI SO LOPOVI

 7. bruh pravi

  IN PREDVIDLJIVO SE JE KUČANOV RDEČI MAFIJSKO, IDEOLOŠKO, VOLILNO BLAZNO DISCIPLINIRAN SMRDEČI PRA SEC OGLASIL IN DIVJE ZAKRULIL….AJD….KAKO PREDVIDLJIVO….AJD..

 8. bruh pravi

  leto volitev……. to je le začetek…… vse jim bo dovoljeno.. kućanovi rdeči pra sci in svi nje vedo, da jim je ovde vse dovoljeno….ajd….

 9. bruh pravi

  kajti kućanistan mora ostali rdeči enoumni otok v eu in rajh komunajzerskega mafijsko legalnega kućanovega smrdečega klana….in njegove rdeče nestrpne državne oligarhije…….dokler bo eu denar redno pri tekal bo vse ok, po br itex itu pa …….

 10. Re gornjim pravi

  Bruh ti kar kruli v svojem svi njskem stilu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen