Na dunajskih plesih letošnje sezone pričakujejo pol milijona obiskovalcev

0

Plesna sezona s 450 različnimi plesi se je na Dunaju začela že novembra, vrhunec pa bo dosegla januarja in februarja. Letos pričakujejo več kot pol milijona obiskovalcev, ki naj bi za ples v povprečju zapravili 275 evrov, kar skupno znaša rekordnih 139 milijonov evrov.

Letos naj bi se v različnih plesnih dvoranah po avstrijski prestolnici zavrtelo kar 505.000 gostov s celega sveta. Številni tematski plesi, kot so na primer ples kavarnarjev, ples pravnikov, ples lovcev, ples zdravnikov, ples rož, ples znanosti ali ples Dunajskih filharmonikov, bodo zadovoljili najrazličnejše okuse. Sezona se je s plesom Rdečega križa v mestni hiši začela že 11. novembra 2017, svoj vrhunec pa bo dosegla 8. februarja 2018 z znamenitim opernim plesom v Dunajski državni operi. Na odprtju tega prestižnega dogodka bosta nastopila avstrijska sopranistka Daniela Fally in slovaški tenorist Pavol Breslik, rdeča nit pa bodo tako kot lani citati iz znamenitih oper.

Dunajski plesi ne predstavljajo le svetovno znane tradicije, ampak so tudi pomemben gospodarski faktor. Po napovedih Dunajske gospodarske zbornice naj bi povprečni obiskovalec plesov v letošnji sezoni za garderobo, frizerja, nakit, taksi, kozmetiko, večerjo in vstopnico zapravil 275 evrov, kar skupno znaša 139 milijonov evrov. »Letošnja plesna sezona je sicer krajša od lanske, ampak bo še bolj veličastna kot v preteklih letih. S 505.000 obiskovalci pričakujemo rekordno udeležbo, kar nedvomno kaže na veliko priljubljenost plesov,« je povedal Markus Grießler z Dunajske gospodarske zbornice.

Večina, 390.000 obiskovalcev dunajskih plesov prihaja z Dunaja, 60.000 jih pričakujejo iz ostalih avstrijskih zveznih dežel, 55.000 pa iz tujine. Med slednjimi je največ Nemcev, medtem ko narašča število azijskih gostov, ki Dunaj obiščejo prav zaradi plesov. Kot najpomembnejše razloge za obisk plesov gostje navajajo prijeten večer s partnerjem, vzdušje, edinstven ambient in spoznavanje poslovnih partnerjev ter nenazadnje  tudi priložnost za ples.

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen