Legendarni italijanski pevec in igralec Adriano Celentano praznuje 80. rojstni dan

0

Svoj 80. rojstni dan danes praznuje legendarni italijanski pevec in igralec Adriano Celentano. Rodil se je leta 1937 v Milanu, prav na ulici Gluck, ki jo opeva tudi v svoji znani skladbi Il ragazzo della via Gluck, sicer pa ga je na glasbeno sceno izstrelila pesem Il tuo bacio e come un rock.

Celentano je v mladosti opravljal številne poklice, med drugim je delal kot urar. Med njegovimi najljubšimi konjički je bilo oponašati Jerryja Lewisa, povsem pa ga je očarala plošča Rock Around The Clock v izvedbi Billa Haleyja, ki mu jo je podarila mati, je pisala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Pred 60 leti se je rock’n’roll revoluciji zavezal tudi sam. S skupino Rock Boys je na glasbenem tekmovanju izvedel skladbo Ciao ti diro in si s tem pripel prvo diskografsko pogodbo. Njegova kariera je vzlet dobila leta 1959 s pesmijo Il tuo bacio e come un rock, ki je v Italiji domala ponarodela. Celentano je prepričal s svojo komično pojavo in samosvojimi plesnimi gibi, zaradi katerih se ga je prijel vzdevek molleggiato (vzmeteni).

Druga velika Celentanova uspešnica je 24 mila baci, ki jo je leta 1961 predstavil na svojem prvem nastopu na festivalu v Sanremu. Tedaj je služil vojaški rok in je moral za udeležbo na reviji italijanske kancone pridobiti dovoljenje tedanjega obrambnega ministra Giulia Andreottija.

Vse od tistega trenutka velja Celentano za enega od vodilnih italijanskih glasbenikov, ki se je v svojih skladbah, kot so L’albero di 30 piani, Tre passi avanti, Preghero, Chi non lavora non fa l’amore, gibal med revolucionarnim in pridigami. Prav tako je na svoj način v italijanski glasbi napovedal prihod rapa s skladbo Prisencolinensinainciusol. Njegovo samosvojost in težnjo po podiranju meja nakazuje tudi to, da je bil vselej neodvisen od diskografskih hiš in je na določeni točki ustvaril svojo – Clan Celentano.

Od koncertnih odrov se je poslovil še pred vstopom v novo tisočletje, a je leta 2012 presenetil in pripravil dva koncertna večera v veronski Areni, naslovljena Rock Economy.

Vse od leta 1964 mu zvesto stoji ob strani njegova žena in menedžerka Claudia Mori, prav tako igralka in pevka. V 70. in 80. letih je Celentano zaslovel tudi kot igralec v številnih komercialno uspešnih filmih, kot režiser pa se je skupaj z Mikijem Del Pretejem proslavil s filmom Yuppi Du, v katerem je prav tako igral.

Celentano je bil nadvse priljubljen kot gost televizijskih oddaj, nato pa se je uspešno preizkusil tudi kot voditelj, denimo v oddajah Francamente me ne infischio ali Rockpolitick. V njih je jasno in glasno izražal svoja stališča in se s tem tudi marsikomu zameril.

Leta 1998 je s prav tako priznano italijansko pevko Mino, s kateri sta od nekdaj dobra prijatelja, posnel album duetov Mina Celentano, na katerem je bila uspešna priredba Acqua e sale. Leta 2016 sta prijatelja projekt ponovila in izdala album Le migliori. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen