Glavina in Drobne Popovičeva se sporazumno odpovedujeta dvigu plače

0

Predsednica uprave SDH Lidia Glavina in članica uprave Nada Drobne Popovič sta v ponedeljek podali predlog za sporazumno odpoved aneksa k pogodbama o zaposlitvi, s katerima se jima je skladno z decembrskim sklepom nadzornega sveta dvignila osnovna plača, je za STA potrdil prvi nadzornik SDH Damjan Belič. Nadzorniki bodo to obravnavali v sredo.

Kot je povedal Belič, bodo o tem razpravljali po prvem srečanju nominacijske komisije za imenovanje tretjega člana uprave, ki ga v Slovenskem državnem holdingu (SDH) iščejo z mednarodnim razpisom, rok za vloge nanj pa se je iztekel v ponedeljek.

Nadzorni svet SDH je aneksa k pogodbama o zaposlitvi Glavine in Drobne Popovičeve potrdil tik pred božično-novoletnimi prazniki na dopisni seji. S tem so jima osnovno bruto plačo dvignili za okoli 40 odstotkov na skoraj 15.500 oz. nekaj manj kot 14.000 evrov bruto.

Ta korak je dvignil kar nekaj prahu v javnosti in tudi v koaliciji, zato je vlada minuli teden od Beliča terjala pojasnilo. Belič je danes povedal, da bo neodvisno od odločitve predsednice in članice uprave to poročilo do današnjega roka pripravil.

Pred dnevi je za STA povedal, da je odločitev sprejel po temeljitem premisleku ob upoštevanju dobrih rezultatov SDH in po primerjavi s plačami vodilnih v finančnih ustanovah v državi, tudi v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), kjer je plačno politiko za izvršne in neizvršne direktorje določila vlada sama. Ob tem je ocenil, da SDH upravlja z bistveno več premoženja kot DUTB.

Poudaril je še, da bi bili plači tudi po občutnem dvigu še vedno za približno četrtino nižji od zgornje dovoljene meje po t. i. Lahovnikovem zakonu, ki omejuje plače v državnih in občinskih podjetjih, pa čeprav se ta tako za SDH kot za DUTB ne uporablja.

Kot edini resni pomislek glede odločitve, je prepoznal trenutek, v katerem je bila sprejeta. Prišla je namreč pred volitvami, v razgretem ozračju pritiskov javnega sektorja na vlado glede dviga plač. “S tem pomislekom se lahko strinjam, a to je političen argument,” je zatrdil in pristavil, da nadzorni svet ukrepa na podlagi strokovnih argumentov. (sta)

Lidia Glavina

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen