Dr. Peterson: “Obtoževanje drugih za vaše težave je popolna izguba časa!”

0

Dr. Jordan Peterson, profesor psihologije na Univerzi v Torontu, v novem videu Pragerjeve Univerze daje praktične nasvete o tem, kako lahko moški ali ženska pomagata pri reševanju težav v življenju s sprejemanjem osebne odgovornosti.

Dr. Peterson pojasnjuje: »Obtoževanje drugih za vaše težave je popolna izguba časa. Ko to počnete, se ne naučite ničesar. Ne morete rasti in ne morete zoreti. Tako ne morete izboljšati svojega življenja.«

Nadaljuje: “V treh desetletjih kot profesor in klinični psiholog sem se naučil, da obstajata dve temeljni stališči do življenja in njegovih žalosti. Tisti, ki zavzemajo prvo, krivijo svet. Tisti z drugo vprašajo, kaj bi lahko storili drugače.”

Dr. Peterson uporablja primer moža in žene, ki se soočata z ločitvijo. Vsak ima seznam pritožb proti drugi osebi.

“Njune možnosti za spravo so majhne. Zakaj? Ker drugi ljudje niso problem,” pravi. “Ti si problem.”

Dodaja: »Ne morete spremeniti drugih ljudi, lahko pa spremenite sebe. Ampak to je težko. Potrebujete pogum, da se spremenite, in potrebujete disciplino. Veliko lažje in veliko bolj ustrezajoče vašim najosnovnejšim željam je, da krivite nekoga drugega zaradi svoje bede. ”

Dr. Petersen ugotavlja, da ni preproste rešitve, vendar je to, da pričnete s praktičnimi spremembami, dober začetek.

“Začnite z majhnimi koraki,” svetuje. “Zastavite si nekaj vprašanj: Ali ste v celoti izkoristili priložnosti, ki so vam na voljo? Ali delate v največji možni meri v šoli ali na delovnem mestu? Ali ste z drugimi besedami, počistili pred svojim pragom?”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen