Bruselj zaradi dvomov začenja poglobljeno preiskavo glede NLB. Janša: Trnuljčica v Bruslju se je le zbudila!

9

Evropska komisija dvomi, da je slovenski decembrski predlog glede NLB enakovreden prvotni prodajni zavezi, zato je začela poglobljeno preiskavo, so danes uradno sporočili v Bruslju. Ključno je zagotoviti, da bo banka dolgoročno sposobna preživeti in da bodo članice unije enako obravnavane, poudarja komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

“Slovenija je predlagala spremembe svoje zaveze o prodaji 75 odstotkov svojih delnic v NLB in zamudila rok iz obstoječe zaveze. Države članice so dolžne izpolnjevati svoje zaveze. Na tej stopnji komisija dvomi, da je novi predlog Slovenije enakovreden prvotni zavezi, zato je začela poglobljeno preiskavo,” je poudarila komisarka za konkurenco.

“Poskrbeti moramo, da bo NLB, ki je prejela znatno državno pomoč, dolgoročno sposobna preživeti, tudi zaradi slovenskih davkoplačevalcev. Pri tem moramo zagotoviti enako obravnavo vseh držav EU. V času te preiskave bomo še naprej konstruktivno sodelovali s slovenskimi organi,” je še izpostavila Vestagerjeva.

Delna prodaja državnega deleža v NLB je ključna zaveza za zagotovitev dolgoročne sposobnosti preživetja banke, na podlagi katere je komisija decembra 2013 odobrila znatno državno pomoč banki v vrednosti do 2,32 milijarde evrov. Slovenija je maja 2017 zaprosila za postopno prodajo svojih delnic NLB v dveh tranšah, kar je komisija odobrila, so ob sprožitvi preiskave spomnili v Bruslju.

Vendar pa Slovenija po navedbah komisije po tem, ko je junija 2017 zadržala prodajo NLB, ni izvedla prodaje prve tranše svojih delnic v NLB do konca leta 2017. Prav tako ni imenovala skrbnika, da bi tako izpolnila alternativno zavezo o odprodaji njenih balkanskih hčerinskih družb. “Glede na to, da Slovenija ni izpolnila svojih zavez, državna pomoč NLB iz leta 2013 ni bila izvedena zakonito,” poudarja komisija.

Komisija poleg tega dvomi, da se alternativni ukrepi, ki jih je decembra 2017 predlagala Slovenija, lahko štejejo za enakovredne prvotni zavezi Slovenije. Zaradi navedenega je torej danes začela poglobljeno preiskavo. Slovenski organi in druge zainteresirane tretje osebe imajo tako možnost, da predložijo pripombe na predhodno mnenje komisije, ne da bi to vplivalo na izid preiskave.

Št. komentarjev: 9
 1. aco pravi

  Vse banksterje iz NLB postaviti pred sodišče, pa naj začno čivkat, da tudi EU vidi, kaj pomeni, ko ti največjo državno banko vodi Udba…

 2. bruh pravi

  vsi, čisto vsi, tudi naši rdečuhi, da je bila , je in bo skušala ostati udbaška banka, kjer se naši rdeči mafijači legalno napajajo in kjer je spornih in mafijskih poslov več kot poštenih…ajd….

 3. keki pravi

  NLB bo propadla takrat, ko je Kučan in njegova tolpa ne bodo rabili več kot sovjo zasebno denarnico. Cca 5 let še bo to, da se mehiški računi še malček oplemenitijo.

 4. denis pravi

  Končno! Sem že mislil, da so Juncker in kampanja res nonstop nažgani… Kriminal v NLB se namreč vidi iz Lune!!!

 5. maja pravi

  Moj TRR pa prazen.

 6. raft pravi

  aco pravi:

  Vse banksterje iz NLB postaviti pred sodišče, pa naj začno čivkat, da tudi EU vidi, kaj pomeni, ko ti največjo državno banko vodi Udba…
  ————————————
  Je-beš sodišče, pred zid !!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. raft pravi

  nj

 8. maja pravi

  NEKDO SPET NI ZAPRL POKROVA NA STRANIŠČU.

 9. bruh pravi

  vsi, čisto vsi, tudi naši rdečuh VEDO i, da je bila , je in bo skušala ostati udbaška banka, kjer se naši rdeči mafijači legalno napajajo in kjer je spornih in mafijskih poslov več kot poštenih…ajd….
  raft, nič ne bo…. naša rdeča mafija je legalizirana, ima sodnike, tožilke, bando 571, milijarde v tujini, pa navajeni so klati, mori ti in zapirati moteče elemente….ajd….ne moreš od kučanove maje zahtevati, da bo kdajkoli razumela kaj je demokracija , pluralna in pravna država…..no way—.ajd….za njiih je rdeči nestrpni pra sec ali svi nja edini ok….ajd…drugega ni…..ajd…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen