VS ZN danes o Trumpovem priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela

0

Varnostni svet Združenih narodov se bo danes v New Yorku sestal na nujni seji, na kateri bodo razpravljali o odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da Jeruzalem prizna kot prestolnico Izraela. Na seji bo zbrane nagovoril tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Na palestinskih območjih naj bi se medtem začela nova palestinska vstaja.

Sklic nujne seje, ki sledi Trumpovi odločitvi, da Jeruzalem prizna kot prestolnico Izraela in veleposlaništvo ZDA preseli iz Tel Aviva v Jeruzalem, je zahtevalo osem držav članic VS ZN. To so Velika Britanija, Francija, Egipt, Italija, Švedska, Urugvaj, Senegal in Bolivija. Seja se bo začela ob 16. uri po srednjeevropskem času.

Na seji bo spregovoril tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je že v sredo ostro kritiziral Trumpa in posvaril, da “načrta B” ni. Poudaril je, da je dogovor o Jeruzalemu moč doseči samo z neposrednimi pogajanji med Izraelom in Palestinci.

Tudi mednarodna skupnost se je na Trumpovo odločitev večinoma odzvala s kritiko in zaskrbljenostjo. Poudarjali so, da je treba status Jeruzalema urediti v okviru mirovnih pogajanj. Opozorili so tudi, da je treba preprečiti nasilje.

Na palestinskih območjih so že v sredo izbruhnili protesti proti odločitvi ameriškega predsednika, ki so se v četrtek sprevrgli v nasilje. Protestniki so metali kamenje in zažigali pnevmatike, izraelska vojska pa je odgovorila s solzivcem, gumijastimi in pravimi naboji. V spopadih med vojsko in protestniki je bilo poškodovanih več Palestincev.

Več tisoč Palestincev se ob petkih odpravi tudi na molitve v mošeji al Aksa v starem mestnem jedru Jeruzalema, kjer bi lahko prav tako izbruhnilo nasilje.

Danes pa naj bi se začela tudi nova palestinska vstaja, h kateri je pozval vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanija. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen