V protestih proti pokojninski reformi v Argentini aretacije in več kot 80 ranjenih

0

Protesti proti načrtovani pokojninski reformi v Argentini so se v ponedeljek v prestolnici Buenos Aires sprevrgli v nasilje. V skoraj peturnih spopadih med protestniki in policijo pred parlamentom, kjer so poslanci razpravljali o reformi, je bilo ranjenih več kot 80 ljudi, več kot 60 jih je policija aretirala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Glede na predlog reforme bo izračun pokojnin v Argentini temeljil na drugih kazalnikih kot doslej, upokojitvena starost pa se bo zvišala s 65 na 70 let za moške ter s 60 na 63 let za ženske. Vlada pričakuje, da bo z reformo prihranila sto milijard pesov letno (4,8 milijarde evrov) in poudarja, da se kupna moč argentinskih upokojencev s tem ne bo zmanjšala. Opozicija po drugi strani opozarja, da se bodo pokojnine zaradi tega znižale za najmanj šest odstotkov.

Reforma zadeva okoli 17 milijonov Argentincev, večinoma upokojence, v določeni meri pa tudi prejemnike socialnih pomoči.

Sindikati so iz protesta proti načrtovani reformi pozvali k 24-urni splošni stavki, ki se je začela v ponedeljek. Protesti so se sprevrgli v nasilje, ko je skupina protestnikov podrla varovalne ograje pred parlamentom ter začela metati kamenje in molotovke. Varnostne sile so odgovorile z vodnimi topovi, solzivcem in gumijastimi naboji. Več kot 80 ljudi je bilo ranjenih, med njimi 48 pripadnikov varnostnih sil. Policija je aretirala najmanj 64 ljudi.

Zaradi reforme so izgredi pred parlamentom izbruhnili že prejšnji četrtek, zaradi česar so takrat preložili sejo parlamenta o tej temi.

Argentinci proti reformi protestirajo tudi na druge načine. V ponedeljek so tako prebivalci več četrti Buenos Airesa protestno ob odprtih oknih na ves glas tolkli po loncih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen