Svet obsoja odločitev Trumpa o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela in to vidi kot grožnjo miru

3

Iz sveta se vrstijo obsodbe odločitve predsednika ZDA Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je poudaril svoje nasprotovanje enostranskim ukrepom, ki bi ogrozili možnost miru med Izraelom in Palestinci. Kot grožnjo miru in kršitev mednarodnega prava so jo obsodile številne države.

Potem ko je Trump v Washingtonu sporočil, da ZDA priznavajo Jeruzalem kot prestolnico Izraela in da bodo tja preselile svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva, je Guterres izpostavil, da je vprašanje statusa Jeruzalema “treba rešiti na neposrednih pogajanjih med stranema na podlagi relevantnih resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov in Generalne skupščine ZN, pri tem pa upoštevati legitimne skrbi palestinske in izraelske strani”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred novinarji je še poudaril, da za rešitev dveh držav z Jeruzalemom kot prestolnico Izraela in Palestine ni nobene alternative in da je zelo zaskrbljen.

Zaveznica ZDA Egipt je odločitev Trumpa označila za enostransko odločitev, ki krši mednarodne resolucije. V Kairu so poudarili, da to ne bo spremenila pravnega statusa Jeruzalema, ki je okupirano mesto. Zunanje ministrstvo Egipta, ki je ob Jordaniji edina arabska država, ki ima diplomatske odnose z Izraelom, je izrazilo še izredno zaskrbljenost zaradi možnih posledic Trumpove odločitve na stabilnost v regiji.

Tudi Jordanija, varuhinja svetih muslimanskih krajev v Jeruzalemu, je odločitev Trumpa obsodila kot kršitev mednarodnega prava in ustanovne listine ZN, je sporočil tiskovni predstavnik jordanske vlade Mohamed Mumeni.

Kot neodgovorno in nezakonito jo je obsodila tudi Turčija. “Obsojamo neodgovorno izjavo ameriške administracije. Odločitev je v nasprotju z mednarodnim pravom in relevantnimi resolucijami ZN,” je na Twitterju zapisal turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je že pred izjavo Trumpa opozoril, da bo tovrstna odločitev koristila terorističnim skupinam. Za 13. december je sklical vrh Organizacije islamskega sodelovanje o vprašanju.

Turško zunanje ministrstvo je danes izpostavilo, da je mogoče konflikt med Izraelom in Palestinci rešiti samo z oblikovanjem palestinske države z Vzhodnim Jeruzalemom kot prestolnico. Opozorilo je še, da bo imela odločitev Trumpa negativen vpliv na mir in stabilnost v regiji ter da zato “grozi popolno uničenje podlage za mir”.

Ankara je še pozvala ameriško administracijo k “ponovni preučitvi te napačne odločitve, ki bi lahko imela zelo negativne posledice”.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je odločitev Trumpa označil kot obžalovanja vredno. Izpostavil je “zavezanost Francije in Evrope rešitvi dveh držav, v skladu s katero bi Izrael in Palestina živela ena ob drugi v miru in varnosti v okviru mednarodno priznanih meja z Jeruzalemom kot prestolnico obeh držav”.

Pozval je miru in odgovornosti vseh strani ter poudaril, da se je treba na vsak način izogniti nasilju in dati prednost dialogu. “Francija je pripravljena s svojimi partnerji sprejeti vse potrebne pobude v tej smeri,” je dodal po poročanju AFP.

Iran je prav tako ostro obsodil Trumpovo odločitev o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela in posvaril pred novo spiralo nasilja v regiji. “Ta neracionalna in provokativna odločitev bo privedla do nove intifade in novega ekstremizma in nasilja,” so sporočili iz iranskega zunanjega ministrstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (sta)

Št. komentarjev: 3
 1. resnica pravi

  Trump, svoje obljube izpolnjuje. NI KOT JANŠA.

 2. haapy yack pravi

  ho
  Globala se na vse pretege trudi za 3 WV. Na račun katere bi zbrisal z obličja planeta 90% populacije.
  rimskiklubpres
  boditevcvetju

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Trump glumi. Drka severno Korejo, da bo postavil jedrske konice na meji s Kitajsko. Drka Iran, da bo postavil jedrske konice vzdolž ruske meje. Če novjo Kitajc in Rus uničil ZDA , bodo ZDA uničile obe.
  armagedontikzavogalompres
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen