Šesti blok Teša po nekajdnevni ustavitvi spet obratuje

0

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš), ki je zaradi okvare samodejno obstal v sredo zvečer, od danes zjutraj ponovno obratuje. V času zaustavitve je deloval četrti blok termoelektrarne, oskrba Slovenije z električno energijo je ves čas potekala nemoteno, so sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

Šesti blok se je v sredo samodejno ustavil zaradi odpovedi na krmilno zaščitnem sistemu upravljanja turbinske zaščite, so pojasnili v HSE. V omrežje so ga vnovič vključili danes zjutraj ob 8.21.

Teš 6, ki je poskusno začel obratovati maja 2015, je bil doslej že nekajkrat ustavljen. Prvič se je to zgodilo oktobra 2015, ko je prišlo do izpada 400-kilovoltnega daljnovoda na Podlogu, kar je povzročilo izpad prenapetostne zaščite na bloku šest. Naslednji izpad bloka se je zgodil maja lani, takrat je prišlo do prekinitve delovanja črpalke kondenzata.

Načrtovana zaustavitev bloka 6 se je zgodila junija letos, ko se je Teš lotil sanacije iniciala razpoke na kolektorju ponovnega pregrevanja. Šlo je za popravilo iz garancije, katerega stroške je kril dobavitelj glavne tehnološke opreme za blok 6 Alstom.

Prav tako je bil ustavljen tudi oktobra letos zaradi odprave manjših garancijskih zahtevkov in izvedbe nujnih vzdrževalnih del.

Od začetka rednega obratovanja, od 25. junija 2015, je bila sicer razpoložljivost šestega bloka po podatkih HSE 97,63-odstotna, v prvih desetih mesecih letos pa 96,78-odstotna. S tem je bila po zagotovilih lastnika Teša primerljiva z evropskimi elektrarnami, ki so v vrhu po zanesljivosti obratovanja in proizvodnje električne energije ter po razpoložljivosti.

Blok 6 je v prvih 11 mesecih letos proizvedel 2976 gigavatnih ur električne energije, največ januarja, in sicer 350 gigavatnih ur. Delež njegove proizvodnje v celotni proizvodnji skupine HSE je bil 45-odstoten, v celotni slovenski proizvodnji električne energije pa 23-odstoten. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen